Menjar i beure
,
2015
13 i 14 de novembre
Plaça de la Llibertat
Reus

19a Fira de l’Oli DOP Siurana

Els dies 13 i 14 de novembre tindrà lloc a la plaça de la Llibertat la 19a Fira de l’oli DOP Siurana, un certamen organitzat per l’Agència de Promoció de Ciutat, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Corporació Alimentària de Reus, en el que són presents els productors més importants de la DOP Siurana, els quals, presenten de forma col·lectiva el seu oli nou. En l’organització de la Fira també participa el Gremi de Forners de Reus i Comarca i la Unió de Botiguers de Reus. La inaugiració de la fira anirà a càrrec del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta.
 
Fa 19 anys, l’Ajuntament de Reus va començar a organitzar aquest certamen amb la particularitat que reunia els productors més importants de la denominació. Aquest model de fira, que des de l’inici ha gaudit de gran èxit, s’ha traslladat posteriorment a altres localitats.
 
Per als organitzadors és una satisfacció que aquesta fira s’hagi consolidat i que gràcies a la bona resposta de públic, siguin molts els productors de l’oli Siurana que organitzen les seves pròpies festes de l’oli nou. Cal destacar però que Reus continua sent la primera Fira de Catalunya on es presenta l’oli nou de la temporada, i el primer lloc on els assistents tenen la possibilitat de tastar i comprar 21 olis nous diferents de la denominació d’origen protegida Siurana abans que enlloc.
 
Cal destacar el bon nivell de participació de les cooperatives de la DOP Siurana, en el moment de la recollida d’olives, una implicació que permet presentar al públic assistent una gran diversitat de varietats d’aquest producte de qualitat. Any rera any, un nombre cada vegada més important de visitants d’arreu de Catalunya (es calcula que cada any un 25% de procedeixen de fora de Reus) s’apropen a la Fira per degustar aquest producte de gran qualitat gastronòmica.
 
La Fira, en la què aquest any participen els productors més importants de la DOP Siurana (21 molins) també presenta una vessant lúdica, festiva i participativa, amb activitats dirigides a tots els públics, entre ells l’infantil, amb un taller didàctic i un berenar de pa amb oli i xocolata, del que es parlarà més endavant.
 
Es continuarà premiant als compradors d’oli de la Fira, i per la compra de 5 litres d’oli, s’obsequiarà amb butlletes de premi segur, per incentivar als compradors. Entre els obsequis hi ha garrafes i botelles d’oli, pans i coques, àpats a restaurants de Reus, botelles de vermut, entrades pel hoquei, vals de parquing, entrades al Gaudí Centre i al pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata, visites guiades a molins d’oli de la DOP Siurana i vals de descompte a establiments comercials de Reus.
 
Altres activitats:
 
Diumenge 8 de novembre. I Pedalada Ruta de l’Oli DOP Siurana. Sortida i arribada a l’Estació Enològica, seu de la DOP Siurana. Dues opcions a triar pel territori per conèixer-lo millor en temps de collita: Ruta 1: 50 km sortida 8:15 (Reus, Riudoms, Montbrió, Montroig, Cambrils, Vila-seca, Reus); Ruta 2: 23 km sortida a les 10:30h (Reus, Vinyols, Riudoms, Reus). Amb samarreta, degustació oli nou i visita incloses. Inscripcions: www.infobicicamp.org. Places limitades
 
Dimecres 11 de novembre. «El Vol dels estornells», espectacle amb teatre, música, imatge, poesia sobre el món de l’oli, Biblioteca central Xavier Amorós de Reus. És temps d’oli nou, entenem d’oli d’oliva verge extra, i volem remarcar que l’oli és molt més que un aliment primordial a la nostra dieta, és cultura: és el nostre paisatge, són frases i paraules, és l’olor dels nostres pobles al novembre,és tradició... i amb una petita degustació final. Companyia Cassigalls.
 
Concurs Instagram #socsiurana sobre les fires de l’oli de les nostres entitats Siurana. L’objectiu és apropar al públic de xarxes socials a les fires, i reforçar el coneixement de la DOP Siurana, un territori molt extens que abarca 7 comarques, fins el 31 de gener. Premis una GoPro, una tablet i una càmera aquàtica, i oli DOP Siurana
 
Actualització de l’exposició al museu l’”Elixir Daurat”, visites guiades dissabte 14 de novembre 12h i 18:30h. Amb motiu de la Fira de l’oli s’està treballant l’actualització de l’exposició existent ja al Museu de la plaça de Llibertat i la col·laboració futura per a poder fer visites guiades per part de la DOP. És un recurs cultural de primer ordre que volem ajudar a potenciar.
 
Premis segurs per la compra d’oli: experiència oleoturística. Entre els molts premis que hi hauran per la compra d’oli a la Fira, hi ha 29 visites guiades a molins de les nostres entitats i regal de 5l d’oli. Conèixer d’aprop l’elaboració i el món de l’oli de la mà dels experts.
  • imatge de control 1per1