Llibres
,
2016
Del 18 al 29 d'abril
diferents espais
Valls

Sant Jordi 2016

El Sant Jordi vallenc és enguany una cruïlla de camins protagonitzada per grans noms de les lletres. Entre les 36 activitats programades sobresurten la commemoració dels 700 anys de la mort de Ramon Llull, i els 400 anys de la de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare. La ciutat de Valls ha preparat deu jornades d'activitats literàries al voltant seu, i també de les novel·les de Mercè Rodoreda, els contes dels Germans Grimm i, com no, els autors locals i comarcals, actors indispensables per apropar les lletres al conjunt de la ciutadania. Tot plegat, en el segon aniversari de l'obertura de la Biblioteca Carles Cardó en la nova seu al cor del barri antic.
 
Dotze agents cultuals vallencs, juntament amb els serveis institucionals de la Biblioteca Carles Cardó, el Centre Cívic, el Museu de Valls, Valls Jove i la Xarxa de Cultura, han fet pinya per descongestionar la diada de Sant Jordi a través d'uns amplis preàmbul i epíleg. Seguint l'esperit de participació activa de les entitats en l'organització d'activitats culturals a la ciutat, la trentena llarga d'actes començaran dilluns 18 d'abril i es perllongaran fins al 29 d'abril. La Biblioteca i la placeta que s'erigeix davant de l'Espai Ca Creus són l'epicentre de la majoria d'activitats, tot i que el Pati i el carrer de la Cort concentraran l'espai més dens de parades de floristes i llibreters la mateixa diada de Sant Jordi. Les parades de les llibreries Adserà, Ditec, Roca i Tram seran els escenaris de signatura de llibres.
 
Altres espais culturals com la Llibreria Roca, el vestíbul del Museu, la plaça Sant Jordi, el Pati de Sant Roc, la sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs, el jardí de la Biblioteca Popular, el Teatre Principal o la seu d'Òmnium Cultural, també es sumen a la celebració del patró de Catalunya.
 
Com a novetats principals, el Sant Jordi vallenc ha articulat tres vespres literaris al voltant de les figures de les lletres que enguany celebren aniversaris. El savi català Ramon Llull, del qual es compleixen 700 anys de la seva mort, compta amb el primer dels vespres, dimecres 20 d'abril. S'hi combinen una exposició de la Institució de les Lletres Catalanes sobre la seva vida i obra, la presentació d'un número de la revista Bvalls de Lletres dedicada a la seva figura, i un recital poètic.
 
Miguel de Cervantes i William Shakespeare, dels quals es commemoren els 400 anys de la seva mort, també comptaran amb dos vespres literaris. Dijous 21 la doctora en Filologia Hispànica a la Universitat Rovira i Virgili María José Rodríguez-Campillo oferirà una conferència sobre el Quijote a la sala d'actes de Ca Creus. Per la seva part, divendres 22 serà el torn shakespearià amb una conferència i la projecció de la pel·lícula Shakespeare in love, de John Madden.
 
Dins els actes tradicionals, l'acte de la Despertada dels Dracs augmenta el seu vessant musical amb la incorporació d'un nou tema per part de les nenes i nens participants. En aquesta activitat prenen protagonisme la Unió Anelles de la Flama, la Coral infantil Cors Alegres, l'Espai Trad, l'Escola Music-Art i el Projecte Recipum. Així mateix, les escoles comptaran amb visites concertades a la Biblioteca Ca Creus, i també participaran en el taller de roses elaborades amb gominoles, a l'exterior de l'edifici divendres 22 d'abril. Aquest taller també serà obert als infants que vinguin acompanyats pels seus familiars tant la tarda del 22 com al llarg de tota la jornada de Sant Jordi.
 
Altres novetats seran la visita guiada a l'exposició sobre Mercè Rodoreda i la seva novel·la La plaça del Diamant, a càrrec del col·leccionista i expert Josep Maria Domènech, al vestíbul del Teatre Principal dimecres 27, o la mirada cap als contes dels germans Grimm que en el mateix recinte escènic oferirà el Grup del Teatre Principal en dues funcions del musical Dins del bosc (Into the Woods) els dies 23 i 24.
 
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1