Foto: 

MAMT

Dones d'art a Tarragona

El Museu d'Art Modern celebra el seu 40è aniversari amb diverses exposicions centrades en l'obra d'artistes femenines
Marc Busquets
,
24/11/2016
Arts
"No es tracta d'una qüestió de gènere, sinó més aviat de voler mostrar el ric patrimoni artístic femení que tenim", apunta la directora del Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT), Rosa Ricomà, a l'hora d'explicar els motius pels quals el centre commemora les seves quatre dècades de trajectòria amb una colla d'actes en què la creativitat artística de la dona és protagonista.

Evolució cronològica de la creativitat en clau femenina
A partir d'aquesta voluntat, des del passat mes de març i aixoplugades en l'epígraf Femení plural, s'han anat presentant diverses exposicions que encara s'han d'allargar quatre mesos més. "Totes segueixen una evolució cronològica per tal de mostrar, a través de l'art, els canvis socials que hi ha hagut amb el pas del temps", exposa Ricomà. L'historiador de l'art i professor a la URV Antonio Salcedo les ha comissionades i ha escrit un llibre amb el mateix títol.

La primera de les mostres de la celebració va ser un recull de l'obra de la pintora reusenca Magda Folch (1903-1981), "una mestra, una pionera i un referent" en paraules de la directora del MAMT. "Va viure la Guerra Civil i la seva pintura de postguerra és de subsistència, però sense perdre la voluntat d'innovar", matisa a continuació. Cal destacar, a més, que Tarragona i Reus van treballar plegades per posar el focus en l'artista, ja que la capital del Baix Camp també va acollir una selecció del seu treball.

  • imatge de control 1per1

Mostres grupals
Posteriorment, el museu va presentar la primera de les exposicions conjuntes dedicades a les artistes del territori amb El repte (1870-1950), en què les creadores incloses acaben per conformar "un ampli espectre artístic". "N'hi havia algunes que eren autodidactes i d'altres que s'havien pogut formar", detalla. En conseqüència, "la pluralitat és manifesta pel que fa a orígens i estils de les artistes". Teresa Ripoll, Mercè Mòdol, Sefa Ferré i Agnès Padró, entre d'altres, van ser les homenatjades.

A l'estiu va ser el torn de la segona col·lecció grupal, La consolidació (1951-1975), on les artistes "ja tenen, la majoria, una formació universitària que els dóna, quan creen, una identitat pròpia", subratlla la cap del MAMT. Moltes d'aquestes "van optar per la docència com a via professional" i han acabat sent les mestres de les creadores protagonistes de l'actual exposició del cicle Femení plural, anomenada L'emergència (1976-1991), inaugurada el passat 16 de novembre. "S'ha produït un interessant i curiós diàleg artístic entre mestres i alumnes", expressa Ricomà. Algunes de les primeres, part de La consolidació, són Lídia Porcar, Rosalia Pomés, Glòria Cot i Isabel Granollers.

Les artistes emergents, a escena
La mostra de les artistes més joves, que podrà visitar-se fins al proper 15 de gener de 2017, presenta "una gran varietat de disciplines, formats i suports". Les propostes d'Ester Fabregat, Mariona Moncunill i Ariadna Parreu, entre d'altres, en formen part. "El ventall de possibilitats artístiques és ara més ampli", apunta la directora del Museu d'Art Modern. Val a dir, a més, que Ricomà celebra haver reunit en totes les exposicions un grup d'artistes de les comarques tarragonines i també de les terres de l'Ebre. "Hi ha un clar arrelament entre l'obra de les creadores i el seu entorn, i casa seva", indica. D'alguna manera, i més enllà de la mirada del cicle d'activitats, Femení plural reflecteix el valor de la terra i la influència que aquesta ha tingut en el procés de treball de totes les protagonistes.

Aquest pròxim divendres, dia 25 de novembre, la celebració dels 40 anys de vida del Museu d'Art Modern de Tarragona seguirà amb la presentació d'una nova obra col·lectiva en què s'hi recullen una quarantena de treballs artístics realitzats entre 1976 i l'actualitat, i que han estat units a una quarantena de poemes. "Amb això volem commemorar els 40 anys del MAMT. Hem mirat d'establir entre un diàleg entre pintors i poetes", precisa Ricomà. El director del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Carles Duarte, el presentarà.

A

També et pot interessar