Foto: 

cedida

Ferran Collado: "Tenim tan incorporat el vidre a la nostra cultura que no li donem la importància que mereix"

Aquest jove mestre vidrier serà un dels protagonistes aquest cap de setmana del Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet
Anna Cabeza
,
28/09/2016
Arts
Aquest cap de setmana arriba la tercera edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, una cita única a Catalunya que poc a poc es va consolidant per tal d'aconseguir el seu objectiu de revalorar el vidre. El Ferran Collado és un dels mestres vidriers que ensenyarà com, amb el seu ofici, pot fer autèntiques peces combinant tradició i art. Al costat d'ell, hi haurà artistes de Segovia, Màlaga o el País Basc, que seran els grans, però no únics, protagonistes de la fira. El certamen comptarà també amb música i "performances" i aquest any estrenarà la figura del vidrier d'honor, una distinció que enguany recaurà en l'escriptora Empar Moliner, que serà a Vimbodí el dissabte.
El Ferran, que també és un dels membres de l'organització de Vitrum, porta més de mitja vida dedicat al món del vidre. Amb 35 anys ha conegut la vessant més artística d'aquest element i també la més útil. Parlem amb ell sobre aquest material tan present a les nostres vides i sovint tan poc apreciat.
 
- Què es pot trobar al Vitrum?
És una fira dedicada exclusivament al vidre i és única a Catalunya. Hi haurà artesans vidriers del país i de la resta de l'estat que faran demostracions i que exposaran els seus productes. Durant el dia hi haurà expositors i també dues zones habilitades amb forns i demostracions. A més, el Museu del Vidre de Vimbodí també tindrà el seu forn en marxa i es podrà visitar.
 
- Què és el més sorprenent d'aquesta cita?
El Vitrum és únic i el fet que hi hagi tres forns amb demostracions simultànies i en temps real és un dels atractius. Un d'ells és el del Museu, que es pot visitar sempre, i també n'arriba un de portàtil del País Basc i un altre de Barcelona. Estaran ubicats a diferents llocs del poble perquè la gent pugui anar veient treballar els diferents artistes. A més es faran "performance" de vidre per mirar de donar una altra visió al vidre tradicional, més conceptual, i hi haurà música en viu.
 
- Vimbodí sempre ha estat vinculat al vidre?
Sí, des de fa centenars d'anys que es treballa molt amb el vidre. Va tenir molt de renom i tradició per la indústria vidriera i de fa uns anys ençà s'ha volgut recuperar. Sempre hi ha hagut un forn de vidre, el del Museu del Vidre. L'han sabut mantenir en marxa i ara s'ha volgut tornar a potenciar, és fantàstic per fer demostracions i que la gent entengui què és el vidre. A més, el Paco Ramos, el seu mestre vidrier, ensenya com es fan les peces tradicionals. És molt lloable el que s'ha fet a Vimbodí perquè només mantenir encès un forn és molt costós i aquí ho han aconseguit.
 
- Més enllà de Vimbodí, a Catalunya hi ha molta tradició d'elaborar vidre?
Per desgràcia, ara al vidre no sé li dóna importància però als segles XIV, XV i XVI Catalunya competia amb Venècia pel vidre que feia. El que passa és que hi va haver invasions i guerres, i la producció del vidre a Catalunya es va parar. Aquí hi ha molta tècnica i un nivell molt alt d'elaboració de vidre però també és cert que hi ha molta desconeixença cultural, perquè tothom sap que el vidre és útil però ningú li dóna la importància que té. Tothom beu amb gots i té finestres a casa seva però falta la cultura per valorar el material en si. I amb el Vitrum precisament es vol donar aquest valor.
 
- I què fa exactament un mestre vidrier?
En el fons són molts oficis diferents. Som molta gent que fem servir el mateix material però hi ha qui talla el vidre, però d'altres fan vitralls d'església i, per tant, no tenen per què saber bufar el vidre. I qui bufa el vidre no té per què saber pintar-lo. El que bufa, això sí, acostuma a ser el més espectacular.
 
- Tu portes molt de temps en el sector del vidre?
Jo sóc la quarta generació de vidriers de Vidres Collado, una empresa de Barcelona. Porto tota la vida treballant amb el vidre, no recordo el dia que vaig decidir ser vidrier. Jo m'ho vaig trobar i vaig dir: "això és el meu". I ara, dia a dia, intento fer-ho créixer. Nosaltres som una empresa i, vulguis o no, sí que ens hem hagut d'adaptar a la tecnologia i avançar en el temps. Com a empresa intentem buscar noves fórmules o tècniques per introduir el vidre a l'arquitectura, a la funcionalitat o a tot tipus de llocs.
 
- I on s'estudia per ser mestre vidrier?
A Espanya desgraciadament no s'estudia. Hi ha la Real Fábrica de Cristales de la Granja, una escola de Segovia que és l'únic lloc on legalment pots cursar estudis de vidre a nivell artístic i tecnològic. Però el 99,9% de la gent que hi ha al món del vidre s'ha format a tallers o ho ha après de la família. Jo, per exemple, vaig aprendre'n a casa i també a l'estranger, a França, Alemanya, Estats Units, perquè fora d'aquí està ple d'escoles. La pena és que aquí no hi ha escoles ni intenció de fer alguna cosa per aprendre del vidre. Es van fent tallers però no estan reglats.
 
- Què és el que t'agrada més de treballar amb el vidre?
Que totes les peces tenen el seu encant. Però el millor és saber que les has fet bé i que tenen una utilitat.
 
- Sovint se sol destacar el vidre per la seva utilitat i funcionalitat, i no pas com a art....
Sí, però nosaltres intentem que l'art del vidre pugui créixer, perquè el vidre industrialitzat ja el fan a la Xina, per dir-ho d'alguna manera. Per això ens interessa donar un valor afegit a les coses que es fan aquí i que es fan artesanalment. Hi ha moltes empreses que sobreviuen intentant introduir els seus productes a la vida actual, a l'arquitectura, a la vida quotidiana o amb la tecnologia.
 
- Pel que dius sembla que hi ha molta tradició però que el dia d'avui caldria donar-li un impuls més gran.
Un impuls no, li hem de donar moltes coces perquè es vegi i es doni a conèixer més. Per desgràcia, no donem valor a moltes coses que tenim en el dia a dia. Tenim internet perquè la fibra òptica ens arriba amb fil de vidre i això ho podem fabricar aquí. Ens mirem al mirall perquè algú ha fet una làmina de vidre. I bevem en gots perquè algú els ha elaborat. I dins de la ciència o la tecnologia, no es pensa però algun fabricant de vidre ha preparat recipients especials per evitar reaccions químiques. Tenim tan incorporat el vidre a la nostra cultura que no li donem la importància que mereix.
 
- Quin és per tu l'encant del vidre?
És un material únic, no n'hi ha cap d'igual. Pots trencar alguna cosa de vidre, desfer-ho i tornar-ho a fer igual. Ara, no ho valorem tant perquè ho reciclem tot: paper, plàstic,.. però el vidre sempre l'hem fet servir, reciclat i reutilitzat. Oi que des de sempre t'han ensenyat a reciclar el vidre? És perquè no perd qualitat. És únic.
 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Vitrum, III Festa del Vidre Artesà
Dies 1 i 2 d'octubre
Vimbodí i Poblet

A

També et pot interessar