,
23/02/2016
Cervesa

Eslovènia, inesperada Meca cervesera

Benvolguts,

Abans d’entrar en matèria cervesera us he donar una bona notícia, i és que des de fa unes quantes setmanes El plaer escumós no és només un humil bloc del Surtdecasa, sinó que també és una secció del magazine De prop, que s’emet cada tarda a Ràdio la Selva (105.8 de l’FM). M’hi podreu sentir els divendres parlant de birres amb el seu presentador, en Toni Mateos. 

 

Una curiosa iniciativa

Dit això, avui tinc una altra bona nova per compartir amb vosaltres. Es veu que a Eslovènia, la nova Meca cervesera des d’avui mateix, hi han decidit instal·lar la primera font del món mundial que enlloc d’aigua raja cervesa. La posaran a la bonica localitat de Zalec, situada a la vall de la baixa Savinja, tot just a una seixantena llarga de quilòmetres de la capital del país, Liubliana. Es tracta d’un indret conegut, especialment, per ser un dels majors centres productius eslovens de llúpol. La font, en conseqüència, serà un reclam turístic més de la vila. 

Els responsables municipals s’han afanyat a assegurar que no es tracta pas d’una mesura per fomentar l’alcoholisme entre la població a causa de les no poques clatellades que ha rebut la iniciativa. És més, ja han avançat que serà un curiós nou mètode d’autoservei, perquè la font això sí, serà de pagament. Per sis eurets ens podrem endur una tassa de record, i per una dosi de 30 centilitres de birra daurada haurem de pagar uns cèntims d’euro. Imagineu-vos el mateix a la font lluminosa de Salou. Les cues de guiris arribarien a Cambrils. 

I, ja que hi som, i com a apunt final, deixeu-me convidar a fer un tastet de la principal cervesa eslovena. A casa nostra és força complicada de trobar, però si persevereu tard o d’hora serà vostra. Us parlo de la Laško, que es diu així en honor a la ciutat on hi té la base i que compta amb diverses marques i varietats al seu catàleg. L’especialitat de la casa són les lager, fresques i directes, molt semblants a les de la República Txeca. Una d’aquestes, per cert, i de les més populars, és de color verd. És típica de Maribor i la podreu trobar en molts restaurants que l’elaboren. 

Ja ho sabeu. Si encara no teníeu decidit on anar de vacances a l’estiu, Eslovènia pot ser una curiosa (i verda) possibilitat.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Marc Busquets. Periodista, diuen. Malalt de cinema i tastador de cervesa els caps de setmana. Un gurú de bar em va dir un cop: "Quan dubtis, pren-te una birra i ho veuràs tot clar". Proveu-ho, que funciona.

09/11/2016
Haver de treballar el cap de setmana també té les seves coses bones, especialment si has de viatjar. Feina i plaer. Recentment aquest ha estat el cas, i m’he passejat un parell de dies per Múrcia.
09/08/2016
Viatjar sempre és una magnífica ocasió per deixar segons què enrere i veure les coses des d’una altra perspectiva.
11/07/2016
Benvolguts lectors,
19/01/2016
Un dels millors moments del dia, o de la nit, pot donar-se quan trobar-se per fer una cervesa és, de passada, l’excusa perfecta per mantenir una bona conversa o passar una estona amb algú que fa, posem per cas, que el cor et b
17/11/2015
Hi creieu, vosaltres, en les segones oportunitats? Si del que parlem és de cervesa, jo sí. De vegades, una birra no et fa pes el primer cop que la tastes. Pot ser pel gust, o pel moment, fins i tot pel teu estat d’ànim.
28/07/2015
No fa pas massa que l’he descoberta i, de fet, ja vaig pel segon pack de l’estiu a la nevera.