Foto: 

Jordi Andreu
Castell de Montserrat d’Altafulla, al fons

El Gaià i els campanars del Tarragonès

En bicicleta passant per Altafulla, Tarragona i Reus
Ricard Buigues
,
11/08/2014
Entorn
Remuntant el Gaià ens endinsem a la comarca del Tarragonès. Les fortificacions medievals construïdes en l’antiga zona fronterera entre el Comptat de Barcelona i Al-Àndalus, i alguns molins fariners oblidats, donen pas als curiosos campanars dels pobles que ens trobem al nostre pas fins arribar a l’aqüeducte de les Ferreres. Això és “arquitectura sobre rodes”.
RUTA: Altafulla – La Riera de Gaià – Ardenya – El Catllar – L’Argilaga – Vistabella – Perafort – Pont del Diable – Constantí – Reus.
 
Pujar-se en un tren pots ser un bon principi per a explicar qualsevol història. Aquesta vegada el trajecte en ferrocarril és petit. El recorregut arrenca just en el moment en què baixem a l’estació d’Altafulla. Ruta de poc més de 40 quilòmetres però sense grans desnivells ni dificultats tècniques.
 
Altafulla
Donem les primeres pedalades pel nucli antic d’Altafulla fins al Castell de Montserrat, situat al capdamunt de la vila. L’espai es va concebre com a una fortificació a principis del segle XI. L’actual aspecte, amb aires de palau, data de les modificacions que s’hi van fer durant el segle XVII.
 
Deixem Altafulla i creuem la N-340 i l’AP-7 utilitzant unes rotondes que gairebé estan en desús. Aquestes vies marquen el pas de la costa a l’interior de Tarragonès. El primer poble que ens trobem és La Riera de Gaià. Rodem al costat de petits camps de conreu fins que ens trobem els primers molins fariners abandonats. Ja som al Gaià. A l’hivern ni ens n’adonarem que estem circulant per la llera del riu. A l’Estiu, en canvi, les coses són diferents. Les comportes del pantà del Catllar s’obren sovint i toca pedalar amb aigua. Aquest va ser el nostre cas. Actualment hi ha iniciatives que vetllen per preservar l’últim tram del riu com el que realitza l’Associació Mediambiental la Sínia.
 
Campanars
Al Catllar deixem de banda l’aigua del Gaià i enfilem camí a l’ermita de Sant Ramon. A partir d’aquí el nostre paisatge canvia. Caldrà mirar arran de cel per contemplar les joies que ens trobarem al nostre pas. La primera és el campanar de l’Argilaga, un poble que pertany a La Secuita i que no arriba als 150 habitants. Alceu la mirada i contempleu el modest campanar. No n’hi ha gaires amb aquesta cúpula al nostre entorn. On s’ha de fer parada obligatòria és a Vistabella per contemplar la particular esglèsia d’estil modernista, El Sagrat Cor de Jesús de Josep Maria Jujol, construïda entre 1917 i 1923. L’any 1975 Tecla Jujol va dur a terme la restauració dels elements malmesos durant la Guerra Civil.
 
Pont del Diable
De mica en mica ens apropem a Tarragona. És possible que de cop i volta sentim trets d’escopeta. Això significa que estem a prop del camp de tir de Sant Salvador. Creuem el barri i seguim per uns senderons molt divertits que ens deixaran a les portes del Pont del Diable. L’Aqüeducte de les Ferreres va ser restaurat l’any 2011. Els treballs no van deixar contents a tothom. Hi ha experts que consideren que és van restaurar més coses del compte. Tot plegat ja ho tractarem en un altra ruta dedicada a Tàrraco.
 
A partir d’aquí tenim dues opcions: continuar fins a Tarragona seguint el Francolí o tornar fins a Reus per Constantí. Si optem per la segona opció, haurem de creuar el riu. Tot dependrà de l’aigua que porti. Si no en baixa gaire, podrem fer-ho pel lloc marcat pel track d’aquesta ruta. Hi ha altres alternatives que ja hem descrit en altres rutes com la del Pedal Interurbà Reus - Tarragona. No oblideu portar llanterna per creuar el pont inferior de l’Aeroport de Reus.
 
>> Descarregueu-vos la ruta clicant aquí.
 
--
 
(Article publicat a http://biketirant.wordpress.com)
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar