Cicle de Natura a Poblet

Foto: 

Marta Albó/Sternalia

Màster boletaire a Poblet

El monestir de la Conca de Barberà organitza un cap de setmana micològic el 29 i 30 de novembre
Anna Cabeza
,
28/10/2014
Entorn
Qui no ha trobat bolets enguany? Les fotografies de cistells plens corren per internet i per tots els telèfons mòbils i sembla que aquest any aquests petits tresors culinaris no es resisteixen a ningú. Però, més enllà dels rovellons i camagrocs, coneixem bé els bolets dels nostres boscos?

Amb la finalitat precisament de conèixer millor tot el món micològic, el monestir de Poblet amb la col·laboració de Sternalia, organitzen el cap de setmana de l’1 i 2 de novembre (i el 29 i 30 de novembre) una activitat familiar per a introduir-se més en aquest món. “Buscar bolets s’està vulgaritzant una mica perquè hi ha molta informació a l’abast però perdem poc temps a entendre-la bé i ens limitem a saber si es mengen o no”, explica la Laia Ribas, presidenta de la Societat Catalana de Micologia i que farà les xerrades aquest cap de setmana.

“És una pena que si no es menja un bolet ja no li donem interès i no té cap atenció”, segueix l’experta, al temps que destaca que aquest món està ple de subtileses i sorpreses i que la majoria de la gent “s’introdueix per trobar bolets comestibles però quan obres la porta t’enganxes a descobrir les infinites varietats i detalls d’aquest món”.

  • imatge de control 1per1

La trobada servirà doncs per conèixer com és un bolet i les seves espores, com es poden diferenciar les famílies de bolets, on poder trobar determinats tipus, com aprendre a buscar-los bé i recollir-los o també quin sentit ecològic tenen dins el bosc, un dels aspectes més ignorats i alhora fascinants d’aquestes joies del bosc.

La cita començarà el dissabte amb un taller d’identificació dels bolets més comuns que hi ha al territori. A més, el xef de l’hostatgeria de Poblet, el restaurant que hi ha al mateix monestir i que serveix excel·lents àpats amb productes de proximitat, explicarà receptes i tècniques per cuinar-los de manera que es conservi al màxim el seu sabor i textura. A la nit, hi haurà un sopar amb un menú on els indiscutibles protagonistes seran els bolets.

Diumenge al matí es proposa anar al bosc de Poblet amb la micòloga a trobar bolets i posar en pràctica les tècniques d’identificació dels bons exemplars, observant el barret o el color, i després de dinar hi haurà més explicacions tècniques. “Es tracta d’una zona molt interessant des d’un punt de vista micològic perquè hi ha molts tipus de boscos i sòls”, detalla.

Aquesta cita s’emmarca a més amb la filosofia del monestir de donar a conèixer el seu patrimoni i entorn i anar més enllà de la seva funció litúrgica. L’activitat, que inclou l’estada a l’hostatgeria i la visita al monestir, costa 95 euros i es repetirà també el cap de setmana del 29 i 30 de novembre. Més informació i reserves a 93 327 01 25 o a cesarblasco@sternalia.com .

A banda d’aquesta activitat, el monestir acull altres propostes durant la tardor, com les sessions d’astronomia ‘El cel de Poblet’, que compten amb una sessió tècnica, un sopar i una observació d’estrelles i constel·lacions, o com la experiència gastro-històrica ‘Generalitat i Poblet: un rei, un abat i dos presidents de la Generalitat’. Aquestes activitats es fan en dates concretes que s’han de consultar.

--

El Cicle de la Natura a Poblet: Bolets
1 i 2 de novembre i 29 i 30 de novembre
Hostatgeria de Poblet

A

També et pot interessar