Tarragona desconeguda

Foto: 

Cedida
Plànol de la ruta

Un recorregut per la Tarragona desconeguda

Descobreix els escenaris més especials de la ciutat a través d'un itinerari dissenyat per la ciutadania
Anna Zaera
,
03/02/2017
Entorn
"Des de les xarxes de Tarragona Cultura, un dels objectius que tenim és descobrir i mostrar nous talents i alhora també 'nous' espais d’interès de la ciutat. I, sempre que podem, ho fem a través de la visió i les recomanacions de les persones amb qui interactuem dins aquest entorn, perquè no hi ha res més autèntic que revelar la ciutat i la seva realitat a través dels mateixos que hi viuen i la viuen", assegura Rosa Comes, tècnica de cultura de l'Ajuntament de Tarragona i una de les impulsores del projecte #PassejantperTGN. "La idea va sorgir amb la voluntat d’anar puntejant de manera col·laborativa elements urbans d’interès artístic amb què topem dia a dia quan sortim al carrer. Elements que, més enllà de les joies patrimonials que es mostren als turistes, omplen de bellesa les nostres passejades diàries i ens acompanyen, doncs, en la quotidianitat d’una manera més discreta", continua.

Estàtues, fonts, edificis o grafits s'han anat sumant per crear un mapa col·lectiu que té una versió virtual i, des d’aquest mes, també una versió en paper, el qual ens permet resseguir una història molt present, però potser no tan coneguda de Tarragona. D’altra banda, l'objectiu és unir el món virtual amb el món presencial i, per això, hi ha un mapa amb 52 punts que pot realitzar-se lliurement. Ara bé, les rutes guiades, on s'elegeixen alguns dels punts per passar-hi, han estat un dels esdeveniments que més èxit han tingut. L'enorme acollida que ha tingut la iniciativa en la primera edició que va tenir lloc el passat mes de gener i la reserva de places per les dues rutes per febrer i març, que ja estan completes, motivarà que es fixin noves dates en un futur.

"Amb la voràgine del dia a dia i com que estem molt acostumats a veure’ls, a passar-hi pel costat, a tocar-los per baixar les escales, a rentar-nos-hi les mans, a trepitjar-los per anar a comprar o per jugar al fet i amagar..., no ens preguntem per la història que tenen", diu Comes. "Això també passa amb la família: de vegades, pot passar tota una vida i no conèixer algunes experiències i anècdotes importants que van viure els teus avis o els teus pares. Enfocant-hi la càmera, donem a conèixer les històries d’aquests espais i el seu valor, per tal que en gaudim en tota la seva dimensió". Us hem destacat alguns dels punts imprescindibles, però us aconsellem descobrir tota la ruta aquí!

  • imatge de control 1per1

1. Portal del Roser
L’any 1609 els frares dominics van demanar almoina a la ciutat per construir en l’església del seu convent del Pla del Pallol una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser. Aquesta devoció és la que va donar el nom actual al portal, que podria tenir un precedent romà

2. Estàtua de Richard Wagner
El 1970, en inaugurar-se l’Auditori del Camp de Mart, es va presentar una escultura de bronze que representa Wagner. L’obra, de Bruno Gallart, es basà en la que la Sociedad Wagneriana de Madrid havia encarregat el 1912 a l’escultor Julio Antonio.  

3. Casa Ximenis
Obra de Jujol, la Casa del Dr. Ximenis va significar un repte per a l’arquitecte, que va haver de construir un edifici tot just llindant la Muralla romana i al davant de la Via de l’Imperi, reformada a principis del s. XX.

4. Grafit del Pàrquing Saavedra
Obra de Gasic Painter, aquest mural es va crear el 2015 per commemorar els 150 anys dels Nanos Vells de la ciutat.

5. Via de l’Imperi
L’antic passeig de Saavedra, actualment Via de l’Imperi Romà, fou urbanitzat els anys trenta seguint un projecte de Josep M. Pujol de Barberà. Per embellir-lo, s’acordà erigir-hi una columna romana que aleshores hi havia al pati de l’Ajuntament.

6. Convent dels Pares Carmelites
Projectat per Pau Monguió i Segura el 1897, presenta un eclecticisme gòtic. L’any 1919, d’altra banda, l’arquitecte Josep M. Jujol va projectar-hi el cambril i el cimbori de l’església.

7. Casa Salas
La Casa Salas se situa al número 25 de la Rambla Nova i va ser dissenyada com a vivenda pròpia per l’arquitecte Ramon Salas i Ricomà l’any 1907.

8. El Balcó
El dibuix d’aquesta famosa barana pertany a l’arquitecte Ramon Salas Ricomà i data del 1889. La barana fou realitzada pel contractista Josep Pelegrí i inicialment tenia un esglaó de pedra que servia com a seient

9. El rellotge de sol del Passeig de les Palmeres
Esculpit sobre pedra, hi llegim les hores en números romans i la inscripció “Sol, si tu et quedes aquí, Tarragona s’encén d’amor”. Se’n desconeixen l’any de creació i el creador.

10. Murs que parlen
'Murs que Parlen' és un projecte de la Conselleria de Joventut que posa a la disposició d’artistes i entitats una sèrie de parets per intervenir artísticament de manera temporal.  

11. Grafit al Carrer Pons d'Icart
Aquest mural dels artistes The Invisible Man i Honey flanqueja l’entrada a la plaça on se situa un dels accessos al Palau Firal i de Congressos.

 

A

També et pot interessar