Foto: 

Cedida

Guillem Albà: "'Trau' és un espectacle de somriure"

Dissabte 5 de març La Companyia Guillem Albà porta l'espectacle 'Trau' al Teatre-Auditori del Morell
Mete Codinach
,
01/03/2016
Espectacles
Fill d’una família de titellaires, Guillem Albà (Vilanova i la Geltrú, 1985) trasllada la seva curiositat pel món que l’envolta a l’escenari. Ho ha fet “amb obres esbojarrades com 'Sketchofrènia', 'Flirt' o 'Marabunta'” i des de fa tres anys amb 'Trau', una obra íntima i artesanal que ha construït amb la col·laboració de la seva pròpia companyia de teatre.
"Volem que la gent es deixi portar al món de Trau, pel costat visceral i emocional i que se li obrin una mica, encara que només sigui una mica, les emocions"

Parlem amb Guillem Albà, guionista, director i actor de 'Trau' sobre la trajectòria d’aquesta peça que es va estrenar l’any 2012 a la Fira del Teatre de Tàrrega i que ha girat per diverses poblacions del País Basc, Catalunya i Xina.

- Quina història ens expliques amb 'Trau'?
'Trau' és la història d’un personatge que no accepta els finals, no vol que les coses s’acabin i el que fa és guardar, envasar els moments just abans de que finalitzin. 'Trau' explica sensacions i sentiments normals, però d’una manera poètica. No és un espectacle de riure, és un espectacle de somriure.

  • imatge de control 1per1

- D’on surt 'Trau'? Com vas crear l’espectacle? 
Es basa en un moment personal, jo vaig viure el que explico a l’obra i ho volia escenificar. És el meu tercer espectacle de creació. Els anteriors van ser espectacles molt bojos i tenia ganes d’una obra més poètica i emocional. L’obra és fruit de nou mesos de creació col·lectiva amb la meva família, el Blai (L’Altre) i l’equip tècnic de La Companyia.

- Qui és el protagonista i qui és L’Altre? 
El personatge que interpreto a 'Trau', el protagonista, és un sac de moltes coses que molts de nosaltres tenim dins. La primera lectura que se’n fa és que és un cabró i fins i tot el voldries pegar, però mica en mica vas descobrint que li passa alguna cosa. L’Altre, interpretat pel Blai Rodríguez, és el personatge que associem al “tendre” i el seu nom ens serveix per veure la visió egocèntrica del protagonista. El personatge que no és ell és, senzillament, L’Altre.

- Trau és un espectacle “de pallassos”? 
L’estètica recorda a pallassos antics i els rols dels actors vénen del pallasso clown clàssic. Ara bé, no és el que estem acostumats a veure dels pallassos, perquè no fa riure. Però sí que, com els espectacles de pallassos, fa emocionar i té una part poètica important. Ens centrem en l’emoció i la poesia del gènere.

- A quin públic et dirigeixes, amb aquesta obra? 
L’espectacle va ser creat com un conte per adults, però hem anat veient que arriba a moltes més edats. Els joves hi connecten moltíssim perquè els toca d’una  manera molt més viva i els nens no entenen les emocions que expliquem perquè no les han viscut mai, però es deixen emportar molt pel món visual que proposem. Nosaltres volem arribar a tothom. 

- L’escenografia i el vestuari de l’obra són molt elaborats, preciosistes i cuidats fins al mínim detall. Com va ser el plantejament estètic de 'Trau'?
Des del principi vaig tenir clar que volia que la direcció artística la portés l’Alfred Casas, que ha treballat a molts dels projectes de la companyia de titelles dels meus pares. A 'Trau' el vestuari, la caracterització, l’escenografia i la il·luminació potencien missatge que volem transmetre.

  • imatge de control 1per1

- La música és un altre element clau de l’obra. Com veu crear la banda sonora?
La banda sonora és del Pau Albà i de l’Anna Roig i realment té molta força en tota l’obra. Fer aquesta música va ser un encàrrec difícil i lent i vam crear la música i l’obra molt en paral·lel, volíem crear una música maca que ajudés a crear l’ambient i el ritme de 'Trau'.

- Què sentiran, els espectadors?
La primera idea que em va venir quan creava l’espectacle era que volia que la gent trobés que l’obra era bonica. A més, vull que la gent senti que ha vist un espectacle que ha valgut la pena, que no ha llençat ni el seu temps ni els seus diners. Volem que la gent es deixi portar al món de 'Trau' pel costat visceral i emocional i que se li obrin una mica, encara que només sigui una mica, les emocions.

Més informació: 

'Trau' de Guillem Albà
Dissabte 5 de març, 21 h
Teatre-Auditori del Morell

Si voleu aconseguir una entrada doble per aquest espectacle participeu al nostre concurs.

A

També et pot interessar