Camisa, espardenyes, faixa, barretina... i cap a Falset!

La capital del Priorat celebra la tradicional Festa de l'Encamisada el 18 i el 19 de gener
Surtdecasa Camp
,
15/01/2014
Fires i festes
Ells amb “espardenyes de nou tombs, mitjons llargs blancs, calça curta (o pantalons de fil o de pana foscos), camisa blanca, faixa negra, vermella o morada, barretina vermella o morada, jupetí (armilla) i corbata o llaç de vellut vermell”. Per elles, “espardenyes de nou tombs, mitges blanques (leotards, mitjons blancs), calçots, enagos, camisa blanca, cosset (corpinyo), faldilla, davantal, mocador, mitenes i gandalla”. Aquesta és la vestimenta imprescindible per participar a la tradicional Encamisada de Falset, una d'aquelles festes ancestrals del Priorat que l'any 2011 va ser declarada ni més ni menys que Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat. El Centre d'Estudis Falsetans, que és qui manté viva la tradició, i molts veïns del poble que any rere any fan possible aquestes característiques desfilades,  ja tenen carros i bèsties a punt per portar a terme l'Encamisada d'enguany el pròxim dissabte 18 i el diumenge 19. 
 
Els orígens de la festa se situen abans de la Guerra de Successió, moment en el que els falsetans van vèncer el setge a la vila. En aquell moment, segons explica el Centre d'Estudis Falsetans en el seu web, els vilatans del poble “portaven camisa blanca per confondre's entre la boira i diferenciar-se de l'enemic”. L'entitat també recull que altres escrits assenyalen que potser es tractava d'una maniobra militar que duu el nom d'Encamisada, i que també es recorda en altres celebracions d'arreu del país.
 
Tradicionalment aquella victòria cada any a Falset es recorda, el cap de setmana més proper al 17 de gener, amb una festa de marcat accent rural que beu de les cercaviles que antigament feien els pagesos del poble amb els seus carros i les seves mules pels volts de Sant Antoni. Des dels seus orígens la festa l'organitzava la confraria de Sant Antoni de la Parròquia de Falset però a partir de cap a 1968 se'n va començar a fer a càrrec el Centre d'Estudis Falsetans, que va decidir impulsar-la i estendre-la a un cap de setmana a principis dels 80.
 
Generalment, el dissabte a les 13h. el repic de les campanes i un enlairament de coets marquen l'inici de la festa. El mateix dia cap a les 20h. els participants a l'Encamisada d'enguany, i els seus carros i cavalleries, desfilaran pels carrers de la vila acompanyats dels dimonis de la població, d'una banda de música, el carró amb el Sant, l'hereu i la pubilla, els dos fadrins i les dues damisel·les. Una vegada a l'església, el president del Centre d'Estudis Falsetans i el capellà de la parròquia donaran la benvinguda als participants.
 
L'endemà al matí, el diumenge 19 cap a les 08:30h., el capellà beneirà els animals i s'oferirà un esmorzar popular a la plaça de l'Església. Cap a les 11h., hi tornarà a haver cercavila pels carrers del poble, després hi haurà una missa en honor a Sant Antoni que té la peculiaritat que inclou la interpretació de la jota de Falset en ple altar, interpretada per la banda de música Vila de Falset. Tot seguit, es vendran els tradicionals panets de Sant Antoni, que s'hauran beneït prèviament, i que serveixen en gran part per costejar les despeses de la festa. A continuació, i per acabar, l'Encamisada de Falset acaba amb la darrera desfilada de cavalleries i carruatges.  
 
Una d'aquelles celebracions que cal veure i que si encara no coneixeu, ja sabeu: aquest cap de setmana toca anar a donar un tomb per Falset! 
 
--
 
Dissabte 18 i diumenge 19 de gener 
Falset
  

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar