Setmana Medieval

Foto: 

cedida

Les 7 claus de la Setmana Medieval de Montblanc

La capital de la Conca celebra del 22 d'abril a l'1 de maig la 29a edició de la Setmana Medieval
Anna Cabeza
,
22/04/2016
Fires i festes
Segur que has sentit a parlar de la Setmana Medieval de Montblanc i, probablement, fins i tot has estat en alguna edició. Aquesta gran festa, que se celebra del 22 d'abril a l'1 de maig, acumula ja 29 anys d'èxits i bons moments. Com que estem convençuts que coneixes de sobres la llegenda popular i els principals actes que protagonitzen aquesta celebració, enguany us desvetllarem les principals claus de la iniciativa. Un seguit de curiositats i anècdotes que segur que us animen a visitar (o revisitar) una de les festes medievals més importants de Catalunya.

1. L'elecció dels protagonistes


A la Setmana Medieval encaixa a la perfecció la frase: "les oportunitats només passen una vegada a la vida". Almenys per als qui volen fer de Sant Jordi o de Princesa. L'organització convoca cada any un càsting per escollir els seus protagonistes i hi ha uns requisits de base per poder presentar-s'hi: tots ells han d'estar empadronats a Montblanc, els aspirants a "Sant Jordi" han de complir el mateix any 21 anys i les candidates a "Princesa", 18. Fins aquí tot és relativament fàcil, però la cosa es complica quan durant la gala d'elecció han de fer una breu interpretació i respondre davant d'un centenar de persones a preguntes variades, com ara els motius per presentar-s'hi o també qüestions d'interès general sobre Montblanc.
 

2. Un retorn real al passat 

Les activitats i el mercat de poble que es recreen a Montblanc aquests dies són dignes del segle XV, però a la festa hi ha molts més detalls que transporten a l'Edat Mitjana. Només per posar un parell d'exemples citarem el fet que no hi hagi bosses de plàstic en cap parada del mercat i que s'esborrin les marques actuals -d'aquí que fins i tot els bancs tinguin els rètols tapats i "tunejats" amb tela de sac-; o la manera de menjar -a la vintena de tavernes que s'escampen aquests dies per tot el poble trobaràs ben pocs coberts o sigui que la carn, costellam i llonganissa que serveixen s'ha de menjar amb els dits, com es feia llavors-. Passa el mateix al gran sopar medieval que s'organitza el segon divendres de la festa: allà centenars de persones mengen junts amb la màxima alegria possible i els mínims estris de cuina, només plats i gots.
 

3. Una passarel·la de l'Edat Mitjana


La Setmana Medieval la protagonitzen el Sant Jordi, la Princesa i els Reis però també els nobles, el poble, les banderes, els soldats, els caps de les cases reials, falconers, esclaus, joglars... Tots ells van caracteritzats a la perfecció i és que, com quan un surt de casa a la seva vida real, el "look" dels personatges està estrictament pensat i cuidat. De fet, els organitzadors tenen una comissió de vestuari, on d'entre altres aspectes, tenen cura de més de 300 vestits i en lloguen d'altres per als visitants que volen transformar-se en ciutadans de l'Edat Mitjana. Tots segueixen una normativa de vestuari estricte, per aquest motiu, veureu, per exemple, moltes peces de color ocre, caqui, grana o blau marí i, en canvi, no trobareu roba taronja, fúcsia o blanc nuclear. Els estilistes medievals recorden també que en aquella època no hi havia butxaques, així que toca portar sarrons i bosses improvisades. Evidentment, res d'ulleres de sol i telèfons mòbils.
 

4. La cara oculta de l'Edat Mitjana. 

Montblanc reflecteix a la perfecció la vida medieval, però no només la cara més normal i amable, si és que es pot dir així. N'és un bon exemple el mercat d'esclaus que es realitza durant el dia pels carrers de la vila, que és com una tómbola on se sortegen els millors productes, que en aquest cas són homes i dones. En aquest acte, a banda de conèixer una altra cara de l'època medieval, us fareu un tip de riure. Per altra banda, també hi ha danses orientals o, fins i tot, algun tarotista, que eren vistos com espectacles totalment exòtics, dignes només d'uns pocs nobles. Aquests dies se'n poden veure per alguna plaça de la vila, i també al sopar medieval, un dels actes més populars de la festa. Per cert que al sopar també hi participen faquirs i encantadors de serps, més cares ocultes de l'època.
 

5. Passat, present i futur 

Evidentment la Setmana Medieval evoca a una època passada però no per això deixa de ser actual. Les noves tecnologies són molt presents a la festa: la representació de la Llegenda, l'acte més important de la festa, compta amb mappings i projeccions sobre les muralles i precisament, més enllà d'aquest espectacle, les imponents muralles de Montblanc compten aquests dies amb una il·luminació impactant, que enguany s'amplia. Per altra banda, els "igers" tenen una cita ben especial perquè aquests dies a Montblanc s'organitza un concurs d'Instagram. També, pensant en el futur, destaca l'espectacle de clausura de la festa 'Sant Jordi, l'endemà', que relata què va passar amb Sant Jordi i la princesa després de l'episodi amb final feliç del drac. Us ho imagineu?
 

6. Les petjades de la història per tot el poble


La ubicació de la llegenda de Sant Jordi a la capital de la Conca de Barberà, el motor que arrenca tota la festa medieval, surt del Costumari Català que fa segles va escriure Joan Amades. A més, els autòctons us ho explicaran i ensenyaran com, prop del portal de Sant Jordi, queden les marques del drac, que va clavar les urpes a una de les torres. Costen de veure però són una marca única. Les muralles que envolten el nucli de Montblanc també són perfectes records de la història, així com les restes d'un antic poblat ibèric que hi ha al conegut com a pla de Santa Bàrbara. A prop d'allà, podeu visitar el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades, on també hi ha petjades simbòliques, en aquest cas més antigues que de l'època medieval però summament destacables.
 

7. El perquè de tot plegat

Arreu de Catalunya se celebren desenes de festes medievals i, per quin motiu hauria de ser la de Montblanc una de les més espectaculars? La resposta és que per diversos. Per la referència al Costumari de Joan Amades, per l'antiguitat i la trajectòria d'aquesta festa popular que l'any vinent complirà 30 anys, i, sobretot, per la implicació i ganes d'un poble que passa mesos preparant tots els actes amb tot el cor i que els viu amb la màxima força i il·lusió. Per molts anys!

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

29a Setmana Medieval
Del 22 d'abril a l'1 de maig 
Diferents espais, Montblanc

A

També et pot interessar