llibres sant jordi

Foto: 

cedida

10 novetats literàries amb DO Camp de Tarragona

Per Sant Jordi regala llibres de km 0
Sílvia Sagalà
,
20/04/2016
Llibres
Ja no queda res perquè arribi Sant Jordi i segur que molts de vosaltres encara no teniu clar quin llibre voleu regalar, doncs tranquils, perquè els del Surtdecasa.cat us volem posar les coses fàcils i us suggerim unes quantes propostes. N'hi ha per a tots els gustos, novel·la històrica, romàntica, llibres d'investigació, de cuina, poesia... i el millor de tot, tots estan escrits per autors de casa nostra! Apa, a llegir, comparar i triar; i sorprendre a aquells que estimes amb un llibre de Km 0.
'Els arbres no es podien moure' de Joan Cavallé

'Els arbres no es podien moure' de Joan Cavallé (Angle Editorial)
Un dels escriptors més prolífers del Camp de Tarragona és l'alcoverenc Joan Cavallé, que ja suma més d'una vintena de títols. A 'Els arbres no es podien moure' fa un viatge a la infantesa, un moment vital que, tal com diu l'autor, "es grava molt fondo". És la història del Carles, un nen de vuit anys que cada mes de juny, un cop acabat el curs, se'n va al mas de la Gralla, on passa l'estiu amb els pares i l'àvia. Allà, sense companys de jocs, tot es transforma en una aventura: els paratges solitaris, els boscos, el riu, la pedrera abandonada... L'indret on anirà descobrint el món.

 

  • imatge de control 1per1

'Etheria' de Coia Valls (Ediciones B)
Coia Valls torna a la càrrega amb una novel·la històrica, la sisena. En aquesta ocasió situa el lector al darrer terç del segle IV, en un període de canvis profunds en què els valors s'inverteixen i els perseguits es converteixen en els perseguidors. En mig d'aquest escenari, l'Etheria, una dona noble de la Gallaecia emparentada amb l'emperador Teodosi, emprèn un viatge a Terra Santa perseguint el seu somni. Durant el camí la pelegrina ha de prendre decisions insospitades i enfrontar-se a les seves pròpies contradiccions. Un viatge ple de perills pels indrets més sagrats del cristianisme que Etheria va deixar plasmat en un diari personal i que, ara, l'escriptora reusenca ha volgut rememorar fent un cant a la tolerància i a l'amistat.

 

'El cant de les primaveres lliures' de Lluís Aragonès

'El cant de les primaveres lliures' de Lluís Aragonès (Arola Editors)
'El cant de les primaveres lliures' és el primer llibre del riudomenc Lluís Aragonès, una persona molt coneguda al territori perquè durant anys s'ha dedicat a la política, i que, fins i tot, va arribar a ser senador. En aquest cas, però, ens mostra una de les seves grans passions, la cançó d'autor. A partir d'un treball acadèmic, l'autor ha estudiat per primera vegada la cançó protesta i la seva vinculació amb alguns dels diferents moviments socials que hi ha hagut al llarg de la història, com el maig del 68, la Revolució dels Clavells, l'antiglobalització o l'actual procés independentista català, entre altres. El llibre s'acompanya, a més, de codis QR que permeten al lector anar escoltant les cançons mentre llegeix.

 

'El nazi de Siurana' de Toni Orensanz

'El nazi de Siurana' de Toni Orensanz (Ara Llibres)
Ja fa més de seixanta anys que pel Priorat corre la llegenda que el majestuós xalet que hi ha a l'entrada del poble de Siurana va ser construït per un nazi belga, que va escapar de la justícia als anys cinquanta. Durant tot aquest temps la història ha estat comentada pels veïns de la zona i per alpinistes, procedents de tot el món, que arriben a Siurana atrets per les seves rocoses muntanyes. Fins aquest mes de febrer ha estat només això, una xafarderia, una llegenda popular, però el periodista falsetà Toni Orensanz ha canviat les coses. Després d'anys investigant ha aconseguit provar la llegenda i en recull tots els detalls en un llibre de no ficció en què descobreix qui va ser realment el belga. Si voleu descobrir les cinc claus que amaga el llibre no us perdeu aquest article!

 

'La força del vent' de Marta Magrinyà

'La força del vent' de Marta Magrinyà (Cossetània Edicions)
Marta Magrinyà sempre havia presentat històries on tot fos ficció, el seu editor, Jordi Ferré, la va convèncer ara fa dos anys perquè escrivís una novel·la en el que l'escenari fos la seva ciutat, Reus. Dit i fet, 'Llaços secrets' fou un èxit de vendes per Sant Jordi i sembla que hi ha agafat el gust perquè enguany repeteix radiografiant el Reus de finals del cinquanta. En aquesta ocasió l'escriptora cedeix el protagonisme a l'Adela, una noia a qui la vida no ha tractat gaire bé després que la seva mare els abandonés fugint amb un metge. La seva existència sembla condemnada fins que un robatori, a la corredoria de fruita seca on treballa, ho canvia tot. Una novel·la cent per cent Magrinyà repleta d'amor i desamor, de dilemes morals i contradiccions que amaga un pecat imperdonable.

 

'Pàleo Receptes' d'Eudald Carbonell i Cinta Bellmunt

'Pàleo Receptes' d'Eudald Carbonell i Cinta Bellmunt (Cossetània Edicions)
L'arqueoleg Eudald Carbonell i la periodista Cinta S. Bellmunt han indagat en el paleolític per saber quin tipus de dieta portaven els nostres avantpassats de fa gairebé 3 milions d'anys. Però no només expliquen què menjaven els sapiens, sinó que ens donen les receptes perquè nosaltres en puguem repetir els plats i, a més, ofereixen una segona versió adaptada als nostres temps. Així doncs podrem degustar, entre d'altres, remenat d'ous de perdiu amb cranc i espàrrecs, cavall estofat amb nous i pomes o tonyina a la pedra amb ginebre i ruca.

 

'Boig per tu' de Jordi Folck

'Boig per tu' de Jordi Folck (Veus Públiques)
Jordi Folck va conèixer a Carles Sabater mentre estudiaven a l'Institut del Teatre, la mort sobtada i prematura de l'artista el va deixar tocat i ara li ha volgut retre un homenatge publicant una novel·la que combina realitat i ficció. A través de dues internes de l'hospital mental Pere Mata de Reus, l'escriptor descriu com va ser l'últim any de vida del líder de SAU. El cert, és que la publicació del llibre ha generat molta controvèrsia. Basant-se en una trentena de testimonis Folck explica que l'ídol de masses volia deixar el grup, que n'estava tip i no el satisfeia. Assegura que l'artista vivia immers en una depressió i que la relació amb Pep Sala era tensa. Una versió dels fets que, com era de preveure, no han agradat gens al músic vigatà.

 

'L'altre' de Joaquim Biendicho

'L'altre' de Joaquim Biendicho (Arola Editors)
Dues novel·les i dos premis sota el braç, així resumiríem la trajectòria del tarragoní Joaquim Biendicho que l'any 2008 s'enduia el Premi Premi Calders de Literatura Catalana i el 2010 el Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira. Fa poques setmanes va editar una tercera publicació i ja ha estat finalista del Premi Josep Pla. El fil argumental és el següent: una trucada comunica a Marcel Vidal que el seu amic, l'escriptor Ernest Érmer, ha obtingut un important premi literari. Però Érmer, antagonista de la seva pròpia existència, fa temps que va fugir del seu país i va desaparèixer al nord d'Àfrica cercant un lloc on poder escriure amb tranquil·litat i amb la desassossegant esperança de retrobar la Diana, la seva exdona.

 

'Els fils de l'aranya' de Margarida Aridzeta

'Els fils de l'aranya' de Margarida Aridzeta (Llibres del Delicte)
Al llarg de la seva carrera, la vallenca Margarida Aritzeta ha publicat gairebé quaranta llibres, tot i que ha fet més d'una incursió en la novel·la negra, ara feia 10 anys que no tocava aquest gènere. L'any passat va decidir llençar-s'hi de cap i començar una sèrie que tingués com a protagonista la inspectora dels Mossos d'Esquadra de la comissaria del Camp de Tarragona, Mina Fuster. La primera entrega va tenir molt èxit, i ara hi torna amb 'Els fils de l'aranya', una història basada en un fet real sobre una estafa de xecs falsificats.

 

'The Liquid Dark' de Marcel Pey</strong> (Arola Editors)

'The Liquid Dark' de Marcel Pey (Arola Editors)
Dins dels variats panorames que ofereix l'escena artística sorgida dels setanta, la figura de Marcel Pey suposa un dels últims exemples del que podríem anomenar "artista maleït", vinculat històricament a la cultura underground. Artista avantguardista destacat, Pey és un creador que parla el mateix llenguatge tant en les seves propostes literàries com en les visuals, que, de fet, van estretament lligades. Ara trasllada el seu univers a la poesia i ho recull en el seu primer poemari, 'The Liquid Dark'.

A

També et pot interessar