Foto: 

Ajuntament de Cambrils

Et desvetllem el secret per fer un bon suquet de romesco

Cambrils acull, fins al pròxim 11 de desembre, la quarta edició de les Jornades del Romesco
Surtdecasa Camp
,
26/11/2016
Menjar i beure
Ja han passat quatre anys des que Cambrils va decidir que calia reivindicar un dels pilars bàsics de les arrels de la cuina cambrilenca: el romesco. Durant 10 dies, els restaurants de la ciutat ofereixen menús tancats de diferents preus basats en el romesco en salsa freda o plat cuinat. Hi ha propostes per a tots els gustos: arròs de romesco, bacallà amb romesco, amanides amb romesco... algunes de ben originals com el romesquet dolç i, evidentment, el tradicional suquet de romesco.

El suquet és un plat que van popularitzar els pescadors a principis del segle XX. El feien amb els ingredients que tenien més a mà com els alls, el pa sec, les ametlles, avellanes o, és clar, el peix. Una de les persones que més estima aquest menjar cambrilenc és Manel Morell. Fins fa quatre anys regentava el restaurant Casa Gallau, que ara porta el seu fill, i en diverses ocasions va ser membre del jurat del concurs de Mestres Romescaires que es feia a Cambrils. Als seus 71 anys, riu mentre explica que el suquet de romesco ha perdut l'interès dels més joves perquè és un plat car que porta moltes calories, "avui la gent no té calers i no es vol engreixar!". "Per això és tan important que es facin aquest tipus de jornades gastronòmiques", afegeix.

El cert és que hi ha una mica de rivalitat entre Tarragona i Cambrils per l'autoria d'aquest plat. Pels primers, els pioners van ser els pescadors del Serrallo, mentre que pels segons, van ser els del port cambrilenc. Com podeu imaginar, Manel Morell defensa amb fermesa la segona teoria mentre etziba orgullós: "aquest plat ja el feia el meu besavi!". Sigui com sigui, el que és indiscutible és que és un plat cent per cent autòcton fet amb productes eminentment locals.

  • imatge de control 1per1

 

El secret

L'expert romescaire explica que la recepta pot patir algunes variacions en funció dels productes de què es disposa i que, és clar, "com millor qualitat tingui la matèria prima, més exquisit serà el resultat". Per fer el plat cal elaborar una bona picada -"al concurs de Mestres Romescaires valoràvem molt que estigués mòlta a base de morter", concreta Morell- feta amb ametlles, avellanes, pebrot sec, pa fregit, alls i tomaca escalivada, pebre vermell dolç i un bon raig de conyac. Una vegada enllestida, cal sofregir-la en una olla i afegir-hi el fumet i les patates. "Les patates sempre han d'anar trencades, mai tallades, d'aquesta manera el porus queda obert, absorbeix tot el sabor i ajuda a lligar la salsa", detalla.

Quan la patata està mig feta es rectifica de sal, s'hi afegeix una mica de bitxo o pebre al gust i s'incorpora el peix. El Manel no para d'insistir que cal cuinar el plat d'una manera o d'una altra en funció del peix escollit, per exemple: "la rajada s'ha d'escalfar abans, sinó, no ens quedarà bé, i en canvi el rap o el marisc no". Un altre dels punts claus és la qualitat del peix, "com més bo, millor resultat".

Una vegada està tot barrejat és el moment de deixar que l'olla faci "xup xup" durant uns 20 minuts i ja tindrem el plat llest, "és important que es faci a foc lent perquè si no es desfarà la patata i el peix, i això farà baixar la qualitat del plat". Precisament, aquest és un dels altres factors que, juntament amb una mala presentació, penalitzaven en el concurs de romescaires.

Sentint parlar al Manel a la redacció del Surtdecasa.cat Camp de Tarragona se'ns ha obert la gana, i a vosaltres? Si és que sí, podeu aprofitar fins al pròxim 11 de desembre per degustar els menús que han elaborat els 28 restaurants que participen en la quarta edició de les Jornades del Romesco de Cambrils. Hi trobareu plats per a tots els gustos i butxaques, bon appétit!

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar