Foto: 

Víctor Rubio

Mariona Vendrell: "Fa dos anys somniàvem fer vi i ara sortim ben puntuats a la Guia Peñín"

Succés Vinícola és un celler creat al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca per dos joves de 21 anys
Surtdecasa Camp
,
21/10/2013
Menjar i beure
La Mariona Vendrell té 23 anys, és de Tarragona i va estudiar a l'Escola d'Enologia Jaume Ciurana de l'Institut de Falset. El 2011, quan va acabar els estudis, ella i un company de classe de Montblanc, l'Albert Canela, van engegar el celler Succés Vinícola al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca. Fa dos anys, "la nostra il·lusió era fer vi" diu la Mariona; a hores d'ara ja tenen dos vins al mercat: el jove 'La cuca de llum' i el criança 'El mentider'. Un i l'altre van sortir el mes de juny, ja es distribueixen a Barcelona i ara acaben d'obtenir 89 i 90 punts respectivament segons la darrera Guia Peñín. Per començar no està gens malament. 
 
Quan van acabar d'estudiar a Falset, l'Albert coneixia l'existència del Viver de Celleristes de Barberà i van decidir apuntar-se a la llista d'espera per si hi havia sort. Al cap de pocs mesos, rebien una trucada i els oferien instal·lar-se al primer viver d'empreses per a cellers de tot l'Estat que s'ubica, des de 2007, en el que va ser la primera cooperativa inaugurada a nivell estatal, la de Barberà de la Conca.  
 
Segons explica la Mariona, tot allò va ser un moment clau per a ells dos, i d'aquí el nom del celler: “succés no és res més que un esdeveniment, un moment, en aquest cas molt especial per a nosaltres”. Ella destaca especialment que el seu jove celler es pugui aprofitar de les instal·lacions que hi ha al viver perquè “si tu has de fer un celler com aquest des de zero, has de fer una inversió que nosaltres amb l'edat que tenim no podríem assumir perquè el risc és molt gran”. 
 
“Tard o d'hora haguéssim començat però no amb aquestes condicions: hauríem comprat quatre tines petites, una derrapadora petita... les quatre coses necessàries. En canvi aquí podem fer el vi com nosaltres volem fer-lo i amb un volum d'ampolles més elevat que el que podríem haver fet nosaltres”, subratlla la jove empresària. Actualment al viver de celleristes de Barberà es produeix vi de 7 cellers de la comarca, els quals comparteixen maquinària després de pagar un lloguer mensual que varia en funció dels quilos de raïm entrats. Per posar un exemple, tractar fins 4.500 kg de raïm costa 225 euros mensuals, una xifra que s'eleva als 310 euros si el nombre de quilos és més alt però no sobrepassa els 8.000. Com en tot viver, les empreses només poden estar-s'hi durant un temps determinat, en aquest cas 6 anys, un període que es pot allargar fins els 10 anys mitjançant pròrrogues. 
 
Per la Mariona tot plegat encara queda lluny perquè just el passat mes de juny van presentar els seus dos primers vins. Tot i així, assegura que no es poden queixar per res. En total han produït 7.800 ampolles i ja gairebé no en queden. Per sortir del celler cal tenir distribuïdor, i amb el poc temps que porten ja n'han trobat un que està movent els seus vins per l'àrea de Barcelona i que els ha col·locat en restaurants com l'Àbac. Tot just ara comencen a centrar-se en la distribució per la nostra zona. 
 
Fer un pas més suposaria tenir el seu propi celler “perquè necessites fer moltes més ampolles pels marges amb el que treballem i per la inversió que suposa”.  De moment no hi pensa però té clar que "potser d'aquí 5 anys el risc serà diferent si el producte està al mercat, s'ha fet un lloc i veiem que la cosa està rutllant”.
 

'El mentider' i 'La cuca de llum'

Aquests són els noms dels dos primer vins negres produïts per Succés Vinícola. Com no, tant un com l'altre estan elaborats 100% amb trepat, una varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà. 'El mentider' va sortir de la primera verema del celler amb una producció de 6.000 ampolles. Si observem l'etiqueta hi llegirem: “El vi de raïm trepat és fresc, lleuger i afruitat, amb poca aroma i baixa graduació alcohòlica. S'utilitza majoritàriament per l'elaboració de vi rosat natural”. És la definició de trepat que hi ha a la Viquipedia i tot el contrari del que trobarem dins l'ampolla. Vet aquí el nom del vi.
 
“Ens vam trobar amb un raïm de vinyes molt velles que era just el contrari del que deia la definició i a partir d'aquí vam voler jugar". El resultat és un vi de 15 graus, "complex però a l'hora amable perquè entra molt bé, és un vi elegant", apunta Vendrell. Per fer-lo van utilitzar raïm procedent de vinyes centenàries i l'han tingut en criança durant 9 mesos en bótes de roure francès. N'han fet 1.800 ampolles. El vi ja ha estat considerat Millor Vi Negre Trepat de la DO Conca de Barberà i acaba de rebre 90 punts segons la Guia Peñín d'enguany, el que vindria a ser la Guia Michelin del món dels vins.
 
L'altre vi, 'La cuca de llum', és un vi jove elaborat amb raïm de vinyes d'entre 25 i 40 anys i que compta amb 25 dies de maceració i amb fermentació natural. "Si no t'agrada el vi, t'agradarà igual perquè és fàcil i suau. És molt divertit i molt fàcil de combinar" diu la Mariona. Com 'El mentider', aquest també ha quedat molt ben situat en la Guia Peñín obtenint un total de 89 punts. A més, a nivell comarcal, l'any passat va ser reconegut com a segon Millor Vi Negre Jove segons la DO de la Conca. La Mariona explica que, com quan van crear el celler, un altre succés va ser clau a l'hora de batejar 'La cuca de llum'. “Quan vam començar a fer vi, teníem horaris complicats i anàvem a la finca de nit per agafar mostres i decidir quan veremàvem. Ens vam trobar una cuca de llum i ens va fer gràcia perquè costen molt de veure igual com el trepat al mercat”, apunta.
 
Precisament una cuca de llum ben acolorida és la protagonista de l'etiqueta de l'ampolla, mentre que a 'El mentider' s'hi veu una il·lustració d'estil anys 50 d'una cara amb un nas de Pinotxo. El disseny de les dues ha anat a càrrec d'una dissenyadora tarragonina, també força jove com els propietaris del celler, l'Alejandra Boada de 22 anys.
 
De moment a banda de Barcelona, els vins de Succés Vinícola es poden trobar a les botigues El Rebost de Valls, Tot Vi i la Casa dels Formatges de Reus i a El Celler de l'Avi de Calafell. 
 
--
 
Clica aquí per visitar el Facebook de Succés Vínícola o aquí per fer cap a la seva plana web en construcció.
 
Per obtenir més informació del Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, pots visitar la pàgina de Concactiva, l'organisme del Consell Comarcal de la Conca que el gestiona.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar