Gossos: "La cultura no fa d'altaveu del poble: només hi ha estètica i poc discurs"

'Batecs' és el seu nou disc i dissabte el presenten al Teatre Tarragona
David Fernàndez
,
12/06/2013
Música
Ara era el moment de retrobar-se i de treure nou disc. I per això, després d’un temps aturats, acaben d’editar ‘Batecs’ (Música Global, 2013). Les coses no han estat provocades: han sortit així, de manera natural. Els Gossos s’han deixat anar i això es nota perquè s’han allunyat de qualsevol estereotip musical. Creuen que el temps els ha donat la raó, ara la gent es comença a moure i ja no són dels pocs en denunciar aquelles injustícies que tenim més a la vora.
 
El proper dissabte 15 de juny seran al Teatre Tarragona amb el seu nou disc i per això ens trobem amb el Natxo Tarrés i amb l’Oriol Farré.
 
-Amb el concert que fareu a Tarragona tancareu aquesta primera gira de presentació del disc ‘Batecs’. Com ha anat fins ara? 
Natxo Tarrés: Després d’estar un any aturats ens venia de gust poder tocar on nosaltres volguéssim i per això vam dissenyar aquesta gira de set concerts per presentar el disc que passa per les quatre capitals de demarcació catalanes, per Manresa, Vic i Palma. Volíem poder portar un espectacle que nosaltres ja teníem pensat i que hem dissenyat per a l’ocasió.
Oriol Farré: Com que ara també ens fem de promotors hem pogut decidir una mica on volíem anar a fer la nostra gira de presentació i com volíem ensenyar el nostre treball. I la cosa ha anat molt bé, estem molt contents.
NT: Ara ens ha vingut de gust començar per teatres i després ja farem festivals i festes majors. 
 
-Era necessària aquesta parada per agafar perspectiva?
NT: Estar un any i mig apartats a nivell d’escenari era necessari, encara que nosaltres ja portem des de l’agost treballant en aquest disc. Calia aturar-se després de quasi 20 anys sense posar fre. Això ens ha permès agafar aire, prendre’ns les coses més amb calma i plantejar-ho tot amb un cert control. 
 
-El vostre anterior disc ‘Dia 1’ (Música Global, 2010) era un disc on teníeu certa pressió. El vau fer molt ràpid, venia després de l’èxit d’’Oxigen’ (Música Global, 2007) i de la cançó ‘Corren’...
OF: ‘Dia 1’ era un disc que tenia molta responsabilitat. Venia després d’’Oxigen’ i del disc en directe a l’Auditori (‘A L’Auditori 15 anys’ Música Global, 2008). Ara hem fet les coses d’una altra manera. ‘Dia 1’ era un disc més contundent i ara hem tendit a simplificar les coses. 
NT: Però és normal que quan deixes tant poc espai entre una cosa i l’altra potser no tinguis tanta perspectiva. Però ja no cal que sigui tot tan contundent.
 
-I com ha anat aquest procés? Ha estat premeditat, sabíeu el so que volíeu anar a buscar o ha sortit així?
NT: Ens vam trobar a l’estiu amb idees de cadascú i el disc va començar a sorgir, l’hem anat creant tots plegats. Van sortir 17 idees i ens en vam quedar amb 16 que són les que estan al disc. Aturar-se va molt bé, et fa trencar certes rutines. Després, quan agafes el paper en blanc fas el que vols sense estar sotmès a res i potser per això ens ha sortit una cosa més diferent.
OF: Els nostres CD sempre han estat eclèctics tot i que el nostre so sempre havia estat més homogeni. La gent diu que hem destacat més les veus però potser és que en aquest cas, en haver-hi un so més net, ara les veus se senten millor i han tornat a sorgir.
 
-Dóna la sensació que l’aturada era necessària per ara poder fer realment el que us venia de gust, sense pressions de mercat ni haver de donar explicacions a ningú...
NT: En el fons nosaltres sempre hem governat el que fèiem però sí és que veritat que ara realment hem fet el que hem volgut i les cançons han sortit així.
OF: A més pensa que ara, amb ‘Batecs’, els Gossos ja quasi en tenim 40, i les coses canvien!
 
-I us hi heu sentit còmodes, seguireu cap aquí?
OF: Al següent pas tindrem la resposta!
NT: És com un escriptor que fa novel·les. Pot canviar l’ambientació, la manera d’escriure... però no pots planificar què passarà ni com serà la següent obra. Quan faci anys, amb la perspectiva, podràs analitzar cap a on ha anat. La gent a vegades et fa costat i a vegades no, però tu has de seguir fent la teva; no ens plantegem el futur sinó el present.
 
-Us han dit que aquest disc és el més social pel que fa a lletres, encara que els Gossos sempre han denunciat injustícies socials...
NT: En el fons en les nostres lletres sempre hem parlat del mateix: els canvis sempre comencen per tu mateix, un altre món és possible, malgrat tot cal tirar endavant i encarar la vida amb optimisme... Ara, amb la que està caient, no podia ser que ens allunyéssim d’aquest moment.
OF: És el disc més conseqüent amb els temps que corren i potser per això l’hem fet de manera més conscient però des de sempre Gossos hem donat un mateix missatge. 
NT: Ja fa anys ja es veia venir que passaria això, ja s’advertia dels perills de la bombolla immobiliària però llavors ningú estava per la causa, sembla que tinguem memòria de peix!  La gent ara ja veu el que fa temps que dèiem. Però sempre ens hem fixat en el got mig ple i no en el got mig buit. I nosaltres sempre hem cregut que les coses es poden fer d’una altra manera i ara es veu perquè comencen a canviar. 
 
-En què veieu que comencen a canviar?
NT: La gent surt al carrer, la gent es queixa. Ara cal passar de la indignació a l’acció, els canvis depenen de cadascú. Si les coses no ens agraden les podem canviar: involucrant-nos en qualsevol moguda al nostre barri, deixant de comprar en grans superfícies, apostant més pel comerç de proximitat...  La situació que patim, però, ja es va veient d’una altra manera.
Abans anaves als grans mitjans explicant que tocaries en algun concert solidari a favor d’alguna causa com les que ara estan passant i no et feien cas, sempre pensaven que estàvem al nostre món amb les nostres històries i passaven de nosaltres. Ara, els periodistes dels mateixos mitjans ens demanen que anem a tocar perquè a la seva empresa també hi ha ajustos i perillen els seus llocs de feina. A nosaltres ja ens està bé, perquè en el fons sempre hem pensat i hem defensat el mateix. 
OF: En general s’ha perdut aquell punt de lluita. El propi sector està atrapat i hi ha massa dependència econòmica.
NT: La cultura en general no fa d’altaveu del poble. Els que tenim un micròfon ens hauríem de mullar més i ser conseqüents però tothom mira com salvar el seu propi cul mentre el vaixell s’està enfonsant. Només hi ha estètica i molt poc discurs.
 
-En els directes també transmeteu aquest missatge?
NT: La idea és la de trobar-nos i passar-nos una bona estona junts, desconnectar al llarg de dues hores plegats. Per res ‘Batecs' és un disc pessimista.
OF: No ens passem el bolo fent reivindicació. Volem que la gent marxi dels nostres concerts pensant: “aquesta gent encara s’hi deixen la pell”, i per això ens hem currat una escenografia especial que ens acompanya en aquests concerts. 
NT: Hi ha moltes de les coses que fem de les que en podríem prescindir però darrere de tot això hi ha un esforç...
OF: Hem fet una estructura de llums, portem projeccions...
NT: També portem un vestuari que ens ha fet una empresa només per nosaltres com a intercanvi... Has d’anar així, com abans, arribant a acords amb gent... Són coses que si les haguessis de pagar amb diners potser no podries fer-les.
 
-Com ha anat la tornada sobre els escenaris? El Natxo havia fet l’espectacle de versions de Marley, però tu Oriol devies tenir mono...
OF: I tant! Com que faig de promotor, durant aquesta temporada em mirava els concerts des de baix amb dentetes i tenia ganes d’estar a dalt. Teníem moltes ganes de tornar i això la gent ho notarà.
 
 
Dissabte 15 de juny a les 21:30h.
Teatre Tarragona de Tarragona
Preu: 16 euros.
 
Als Gossos els vam demanar 5 cançons i van triar aquestes:

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar