Los Sirex, els avis del rock’n’roll celebren 50 anys

Un dels primers grups que va portar el rock a l’Estat actuaran a Valls el 27 d’abril
Surtdecasa Camp
,
29/04/2013
Música

Costa de creure que aquests senyors d’avançada edat que veiem a la fotografia fossin una de les primeres bandes en tocar rock’n’roll de tot l’Estat. Situem-nos just a l’inici de la dècada dels 60. Llavors, Los Sirex, imitaven a aquelles bandes que ja hi havia als EEUU però que aquí encara ens sonaven estranyes. Al principi tiraven més cap al rockabilly i vestien jaquetes de cuir però ràpidament es van adaptar a l’estètica mod i a la música beat pròpia de l’època. Avui en dia són avis amb cabells blancs -o repintats- que encara segueixen sobre tocant i que poden explicar als seus néts que quan eren joves van compartir escenari ni més ni menys que amb els Beatles.  

El proper dissabte 27 seran en directe a Valls dins la programació del Teatre Principal celebrant els seus 50 anys com a grup amb l’espectacle 'Los Sirex 50 años. Que se mueran los feos!'. Per això repassem alguns dels moments clau de la seva trajectòria resumits ens sis punts:
 
1.- Què caram vol dir Los Sirex...?
El baixista Guillermo Rodríguez i els guitarristes Manolo Madruga i José Fontseré van fundar Los Sirex el juny de 1959. Ja des de l’inici van adoptar aquest nom per la paraula Sirex, un filament que utilitzen les òptiques per ajustar els vidres a la muntura. La idea li va venir un bon dia al baixista mentre treballava a la fàbrica d’ulleres del seu pare.
 
2.- Leslie, el cantant, entra al grup quan Santi Carulla marxa a Los Mustang, l’etern rival
Santi Carulla, un antic company d’escola del baixista, es va incorporar al grup com a cantant l’any 1960. Poc després, la banda va participar al concurs de joves talents 'El show de las 2' que durant aquella època conduïa el mític Joaquin Soler Serrano a Ràdio Barcelona. Los Sirex van quedar segons només superats per una altra banda barcelonina de rock instrumental que es feia dir Los Mustang. Aquests últims van proposar-li a Carulla que s’unís a ells com a cantant i finalment va acceptar l’oferta, diuen que pressionat pel seu pare. Des d’aquell moment Antonio Miquel Cerveró, més conegut com a Leslie, és el cantant de Los Sirex. Aquest afer, no cal dir-ho, va contribuir a l’eterna rivalitat entre les dues bandes i els seus seguidors.  
 
3.- Los Sirex a la gran pantalla 
'Superespectaculos del mundo' és el nom d’una pel·lícula rodada l’any 1963 que retrata els espectacles de varietés que començaven a proliferar en la nit barcelonina de principis dels 60. En aquell film hi apareixien Los Sirex interpretant 'Muchacha bonita' i al cartell se’ls anuncia com a 'Los Sirex y sus guitarras eléctricas'. Després de passar pel cinema, molts joves van anar a les botigues a demanar música del grup i això va forçar el seu fitxatge amb Vergara, un segell que el 1964 els va editar el seu primer EP on apareixia la cançó que tocaven a la peli.
 
4.- “Si yo tuviera una escoba...”
Una cançó proposada per la seva editorial, que inicialment era una copla i que al grup no li agradava, es va convertir en el primer gran èxit de la banda. Després de fer-li uns arranjaments més moderns i de canviar-li la lletra, la peça 'La escoba' va catapultar Los Sirex al número 1 de les llistes estatals l’any 1965. L’EP on estava la cançó va despatxar més de 100.000 exemplars en una època en que a tot l’Estat el número de toca-discs a les llars rondava els 500.000. Durant aquells anys tocaven pràcticament cada dia compartint escenari amb bandes com Los Relámpagos, Los Mustang, Los Bravos o los Brincos. 
 
5.- 3 de juliol de 1965. Data per recordar
Data que de ben segur guarden a la memòria no només Los Sírex si no també molts amants de la música que van viure la dècada dels seixanta. El conjunt barceloní i els madrilenys Los Shakers van telonejar ni més ni menys que als Beatles a la Monumental de Barcelona en la segona actuació que els de Liverpool feien a l’Estat. Un concert que, per cert, Los Sirex no van poder veure ja que quan John, Paul,George i Ringo tocaven la segona cançó, ells van haver de marxar perquè tenien un altre bolo la mateixa nit.
 
6.- Breu parèntesi i de nou a donar-ho tot dalt dels escenaris
Després de més èxits i d’una gira per Llatinoamèrica el grup va decidir separar-se el 1971. Cinc anys després van reajuntar-se arran d’un festival promogut pel barceloní Gay Mercader. Des de llavors la història de Los Sirex encara perdura, tot i la mort l’any 2012 del guitarra Manolo Madruga i del bateria Luis Gomis.
 
 
Los Sirex en directe. 
Dissabte 27 d’abril  22:00 h. Teatre Principal de Valls. 
Preu: 18 euros / Preu carnet cultural: 15 euros.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar