Arts
,
2015
Del 16 d'octubre al 29 de novembre
Museu de la Pell
Igualada

Anoia, el punt d'origen de la moda. Dels draps als jerseis.

L’exposició 'Anoia, el punt d’origen de la moda. Dels draps als jerseis' significa una mostra d’un primer pas de la recuperació del passat tèxtil d’Igualada i la comarca de l’Anoia atenent a la informació de què es disposa actualment. Amb ella es pretén conscienciar de la necessitat de col·laboració de tothom per poder continuar la recerca.
Tant l’Arxiu Comarcal de l’Anoia com el Museu de la Pell d’Igualada, impulsors d’aquest projecte, comparteixen el mateix objectiu: esdevenir els canals de materialització de la memòria col·lectiva. Recuperar, preservar, conservar i difondre documentació i materials del passat han de servir per revisar la nostra història. Tan sols així podrem conèixer una activitat econòmica que va arribar a esdevenir un referent internacional de la ciutat d’Igualada. L’èxit serà obrir portes perquè les noves generacions coneguin com s’ha construït la seva cultura.

'Anoia, el punt d’origen de la moda' presenta un ampli relat que arrenca amb els inicis de l’activitat drapera al segle XII i el seu desenvolupament fins a l’arribada de les indianes, al segle XVIII, moment en què Igualada esdevé un dels pilars de la indústria cotonera catalana. A partir d’aquí aprofundeix en els canvis que van esdevenint-se amb la incorporació de l’energia del vapor, l’arribada del ferrocarril i el creixement del nombre de mà d’obra i, en conseqüència, de la població i la ciutat. És en aquest context quan, a finals del segle XIX, s’inicia la fabricació de gènere de punt, que anirà arrelant fins a comptar, el 1937, amb 20 fàbriques. El seu desenvolupament durant les dècades 40, 50 i 60 del segle XX fa que s’arribin a comptabilitzar 106 empreses el 1960. Malgrat el retard respecte a Europa, la indústria del gènere de punt local demostra una gran versatilitat i adequació que, als anys 70, la porta a obrir-se al món i a consolidar-se en els terrenys de la creativitat, el disseny i l’alta qualitat. El 1984 s’assoleix el récord d’empreses. La inevitable internacionalització comporta que algunes d’aquestes siguin comprades per multinacionals, mentre d’altres es modernitzen tecnològicament o es deslocalitzen, i a finals dels anys 90 n’acaben tancant un nombre significatiu. Però al llarg dels anys següents, la tasca de modernització i reorganització portada a terme per les indústries que han aguantat l’envestida i per agrupacions i fundacions com Fagepi i Fitex, fan que aquest sector, a l’Anoia, sigui considerat com el grup d’empreses fabricants de gènere de punt més important de l’Estat Espanyol i líder europeu en fabricació d’articles de gènere de punt exterior. En l’actualitat Igualada és considerada el backstage de la moda gràcies al domini de tots els processos, del disseny, la logística i la tecnologia, i al coneixement acumulat per la gran tradició industrial.

L’exposició està organitzada per l’agrupació tèxtil FAGEPI, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia-Generalitat de Catalunya i el Museu de la Pell d’Igualada-Departament de Promoció Cultural, amb la col·laboració del Departament de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Fira d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1