Fires i festes
,
2017
Dies 3 i 4 de juny
En tot el municipi
Cardona

Fira medieval | Festa de la Sal

El primer cap de setmana de juny se celebrarà la tradicional Fira medieval i la Festa de la Sal, que inclourà recreacions històriques, danses medievals, espectacles de música al carrer i de màgia per a nens entre altres activitats.

Fira Medieval i Festa de la Sal de Cardona
La Fira Medieval i Festa de la Sal de Cardona se celebra els propers 3 i 4 de juny. En ella es preserva la memòria hsitòrica de l'ús de la mesura dita Aimina, que remunta als inicis de la Baixa Edat Mitjana. Es tracta d'una quantitat de sembra que donava unitat a una extensió de terra suficient per a produïr-la, la qual s'anomenava aiminada.
En l'extracció de la sal de les mines de Cardona, els habitants de la vila tenien els dijous, el Dret d'aimina, el qual els permetia treure fins a dues somades del mineral, això és dues càrregues per cada animal de càrrega.

De quina quanitat de sal parlem?
Es coneix que una somada són tres quintars. També està documentat que un quintar era una mesura catalana que al Principat tenia un valor de 41'6kg. Així, si els habitants de Cardona podien treure fins a dues somades cada dijous, podem dir que cada vilatà extreia vora un quart de tona amb les dues somades que els permetia el Dret d'Aimina? Ara bé, por ser un quart de tona de gra el que podia produïr una extensió de terreny dita aiminada?

El teixit associatiu
Una vintena d'entitats cardonines faran possible la celebració de la fira, que organitzen l'Ajuntament de Cardona, l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i Medieval Cercós i Fets Històrics. A banda de la participació del teixit associatiu, la mostra comptarà amb les parades medievals dels comerços de Cardona, artesans i oficis d'època. Els visitants també hi trobaran tavernes medievals, concursos, com el Ral·li Fotogràfic Memorial Jaume Porredon, i diversos espais per a la mainada, amb tallers i atraccions infantils.

El Ral·li fotogràfic
La celebració té a punt també, les bases del sisè Ral·li Fotogràfic de la Fira i de la cinquena edició del Premi Jaume Porredon.
El ral·li fotogràfic és obert a tothom, només cal disposar de càmera digital, mòbil o tauleta, i repartirà 350 euros en premis als guanyadors, a banda d'altres obsequis. L’únic tema del concurs és la Fira Medieval.

Consulteu les bases del Ral·li fotogràfic aquí

Col·laboren: Foto Art i Fotografia Boixadera, Ajuntament de Cardona i el col·lectiu "Amics d'en Jaume" que dota els premis econòmics.

www.festamajor|firadelasal.cat

 

  • imatge de control 1per1