Els calçots: 9 consells i una recepta

30/01/2017
Calçotada amb la colla
Arnau Andrés
Foto:

Els calçots: els responsables que, almenys una vegada a l'any, ens reunim amb amics o família per celebrar una bona calçotada. Són l'excusa, són els protagonistes del dia, són la parella incondicional de la seva salsa. Són un petit gran descobriment que -diuen- va fer un pagès vallenc anomenat Xat de Benaiges a finals del s.XIX.

No us voldria entretenir parlant de calçotades, ja que és la manera més bàsica i deliciosa que tenim de menjar calçots i estic segura que us en sortiu molt bé.

Això sí, deixeu-me que us doni uns quants consells ;)

1- La cuina d'aprofitament és bàsica a la nostra cultura gastronòmica. Si heu fet una calçotada i us ha sobrat salsa o calçots cuits... No ho desaprofiteu, al final de l'article us explico com fer-ho ;)

2- A més a més de la tradicional salsa romesco, podeu preparar allioli per acompanyar la carn a la basa. Podeu fer el tradicional, però si hi afegiu poma cuita o codony cuit, us quedarà de cine.

3- La salsa us durarà uns quants dies a la nevera i combina a la perfecció, per exemple, amb unes torrades i escalivada o un bacallà esqueixat. També la podeu envasar i congelar.

4- Els calçots són un producte local i de proximitat a casa nostra, el segell IGP Calçot de Valls és la millor garantia de qualitat. Com més bona és la matèria prima, millor és el resultat.

5- Tingueu en compte que entre el 15 de març i el 15 d'octubre està expressament prohibit fer foc. Cal fer les calçotades en barbacoes controlades i espais segurs que estiguin allunyats més de 500m de zones forestals.

I nutricionalment, què ens aporten els calçots?

M'agrada posar-los com a exemple de producte de temporada, ja que la naturalesa és sàvia i sap el que ens ha de donar a cada estació. A continuació us en faig cinc cèntims:

1- L'aportació energètica dels calçots és molt baixa, només 35kcal per 100g,

2- Pel que fa a les vitamines i minerals, ens aporta: vitamina C, vitamina B9, potassi i fòsfor. L'únic inconvenient és que depenent del tipus de cocció que els hi donem, bona part d'aquests nutrients desapareixen.

3- Té efectes antioxidants, ja que a l'igual que la ceba, conté un percentatge elevat de polifenols, encarregats de reduir l'efecte oxidatiu dels radicals lliures.

4- Es consideren antibiòtics naturals, a la vegada que ajuden a netejar i eliminar productes nocius que s'acumulen al nostre cos durant l'època de l'hivern. L'all o la carxofa, entre altres, també produeixen el mateix efecte.

En definitiva, tot i que no els acostumem a incloure en el nostre dia a dia, els calçots són un bon ingredient per contribuir a seguir una dieta saludable.

Abans us he promès una recepta d'aprofitament amb calçots, espero que us agradi ;)

Bunyols de calçot amb bacallà i la seva salsa.

 

Es tracta d'una recepta d'aprofitament i de temporada. Ben aviat començarem a veure bunyols de quaresma a les pastisseries, però per què no sorprendre els vostres convidats amb aquests bunyols com a aperitiu?

Ingredients:

12 calçots escalivats, 120g de bacallà dessalat

Per a la massa dels bunyols: 125ml d’aigua, 125ml de llet, 110g de mantega, 5g de sal, 140g de farina i 3 ous

Oli d’oliva per fregir

Salsa de calçots per servir

Elaboració:

1_ Escalfem l’aigua, la llet, la mantega i la sal en un cassó. Quan arrenqui el bull hi afegim la farina de cop i remenem bé.

2_ Passem aquesta barreja a un altre bol i anem afegint els ous d’un en un.

3_ Quan ja tinguem els 3 ous ben incorporats, hi afegim el bacallà dessalat esmicolat i els calçots pelats i tallats a rodanxes petites. Deixem refredar a la nevera.

4_ Posem un cassó al foc amb 4 dits d’oli d’oliva (millor que el cassó sigui petit), mentrestant i amb l’ajuda d’un parell de culleretes, fem els bunyols i els anem reservant. Quan l’oli arribi a una temperatura de 170ºC, fregim els bunyols per tandes i els anem reservant en un plat amb paper absorbent.

5_ Servim els bunyols acompanyats de la tradicional salsa de calçots.

 

Gràcies per ser-hi! ;)

Bet

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.