Ativitats de les Jornades Europees del Patrimoni

Foto: 

Cedida

Aquest cap de setmana es concentra el gruix d'activitats de les Jornades Europees del Patrimoni

Martorell, la Tossa de Montbui, la Vil·la Romana de l'Espelt, la Seu i la Batalla de Talamanca són algunes de les propostes més atractives
Albert Compte Riba
,
15/09/2016
Entorn
Les Jornades Europees del Patrimoni tenen com a objectiu mostrar a la ciutadania el valor dels elements conservats, ordenats, adquirits i reutilitzats com a equipaments, per part d'administracions, ens privats i consistoris. L'esforç social i econòmic destinat a la preservació d'aquests béns, molts d'ells edificis i monuments, públics o privats, però també, elements simbòlics de l'activitat social, cultural, industrial i econòmica dels pobles i ciutats del territori té clars alguns objectius comuns: d'una banda la consolidació d'un discurs històric, d'una memòria col·lectiva que amb el pas dels anys s'ha vist emboirada pels nous valors de les societats contemporànies; de l'altra revitalitzar i posar en valor el territori a partir d'iniciatives culturals que al llarg de l'any s'hi desenvolupen. Les Jornades Europees del Patrimoni són un impuls per aquests paratges, monuments, restes arqueològiques, edificis restaurats i testimonis culturals que en el transcurs de l'any potser no tenen la visibilitat i atracció que es mereixen.

Exposició 'Martorell: 10 segles de mercat'
El Centre d'Estudis Martorellencs (CEM) i l'Ajuntament de Martorell han organitzat per aquesta celebració la recuperació de la memòria històrica d'una activitat vital durant segles, desenvolupada per pobles i viles que creixien gràcies a l'activitat comercial. 'Martorell: 10 segles de Mercat' és una exposició que narra amb diferents materials gràfics la configuració urbanística del Martorell medieval des de l'any 1032, una activitat comercial, de reunió social, que encara avui dia es practica arreu i que en el cas de Martorell va deixar empremtes urbanístiques que encara avui es poden resseguir. Cal destacar també que aquesta és la primera mostra que produeix el CEM sota el títol 'Píndoles d’Història i Patrimoni'. Es tracta d'un seguit d'exposicions temàtiques pensades perquè després puguin ser desplaçades amb facilitat en altres equipaments, com són centres escolars, biblioteques i espais de divulgació.
Acte d'agenda
 

  • imatge de control 1per1

Portes obertes al conjunt romànic de la Tossa de Montbui
El conjunt de les restes del castell i l'església preromànica de la Tossa de Montbui s'eleven fins a 620m per mostrar una vista única de la Conca d'Òdena i les muntanyes que l'envolten. Els dos edificis daten del s. X si bé l'església, degut a una intensa sequera, no va ser consagrada fins l'any 1034. S'accedeix a l'interior del castell, restaurat, per una porta acabada amb arc de mig punt, característica comuna de totes les obertures de la construcció, a través de la qual es travessen els 2m de gruix dels murs de defensa. Acompanya a aquest monument la construcció romànica de planta basilical, dedicada a Santa Maria de Gràcia, amb elements preromànics i romànics, com la planta de tres naus, les parets de la qual s'estrenyen per la part oposada a l'absis, d'estil llombard, una pica del s. XII i altres actuacions, com una petita capella lateral afegida al s. XVI.
Si vols saber qui eren els Montbui, què va passar amb les possessions de Jaume II, quin paper van tenir els Cardona o el bisbat de Vic des d'aquest punt estratègic i en relació amb la vila d'Igualada, trobaràs algunes respostes en aquesta visita.
Acte d'agenda
 

Visita guiada a la Vil·la Romana de l'Espelt
Situada prop de l'església de Santa Magdalena, al Pla de la Torre, dins del terme municipal d'Òdena, es troben les restes de la Vil·la Romana de l'Espelt, declarat bé cultural d’interès nacional. Es tracta d'un jaciment arqueològic que va ser habitat en època romana des dels s. II aC fins al primer terç del s. V dC, en etapes amb activitat desigual. Les excavacions han posat al descobert parts destinades a l'habitatge, embellides amb mosaics i decoracions pintades, zones del treball per a la fabricació de teixits, eines de ferro o elements de vidre i espais destinats a l'emmagatzematge de la producció agrícola i ramadera, ja que ens trobem davant d'una casa rural romana autosuficient, una unitat de producció agrària. La visita serà conduïda per l'arqueòleg expert en l’època tardoantiga Jordi Enrich.
Acte d'agenda
 

Visions inèdites de la Seu: des del blanc i negre al dron
La Seu de Manresa serà la protagonista d'aquesta presentació d'imatges de la basílica gòtica, en un recull que anirà d'antigues fotografies fins a modernes perspectives audiovisuals gravades amb dron. La visita comptarà també amb un recorregut pel patrimoni de la basílica.
El temple gòtic es troba ubicat sobre el Puigcardener, elevació de terreny que acollí uns primers pobladors ibers, des del qual el nucli rural s'hi mantingué fins a la consolidació de la ciutat, durant el període medieval. La primera referència a un edifici de culte preromànic al Puigcardener la trobem al s. IX i serà la llavor per a la construcció d'una església romànica tres segles més tard, de la qual la Seu en conserva el timpà de la porta, una finestra i una seqüència d'arcades el claustre, la resta del qual data del s. XVIII.
Acte d'agenda
 

  • imatge de control 1per1

La batalla de Talamanca de 1714
El 13 d'agost del 1714 es va viure enmig de la serra de Rossinyol la Batalla de Talamanca, la darrera victòria de l'exèrcit català durant la Guerra de Successió. Durant la visita guiada al castell que presideix el municipi i des del qual es van fer els guiatges militars de les tropes d'aquesta efemèride es podran visitar les principals dependències del castell, inclosa la sala d'armes que actualment acull el Centre d'Interpretació de la Batalla de Talamanca, equipat amb un complert audiovisual que recrea en 3D alguns moments singulars de l'enfrontament entre austriacistes i borbònics, acompanyat d'escenes històriques dramatitzades, protagonitzades per l'actor Lluís Soler. Des del mirador del castell es podrà visualitzar tot el camp de batalla i des d'aquest punt se n'explicaran els principals esdeveniments.
Acte d'agenda
Article relacionat
 

A

També et pot interessar