Una mirada a l’Anoia museística

Foto: 

cedida

Una mirada a l’Anoia museística

Ruta pels diferents museus de la comarca de l’Anoia
Marta Carles
,
28/07/2017
Entorn
Es diu que els museus són l’aparador del passat que ens ajuda a entendre el present. I és ben cert! Fent una ruta pels museus de la comarca de l’Anoia descobreixes que és un territori amb un passat ple de tradicions i compta un patrimoni valuós i divers. La realitat museística anoienca és molt variada i per això hem preparat una breu guia dels museus que no et pots perdre i val la pena visitar.

Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia
És un referent de la indústria igualadina, fonamentada bàsicament en la manufactura de la llana i del cuir. Des de l'any 1996 és una secció del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Les seves col·leccions estan repartides en dos edificis: Cal Boyer i Cal Granotes. Els dos situats a l’antic barri adober, vora del rec. Cal Boyer era una antiga fàbrica tèxtil cotonera de finals del segle XIX i actualment és la seu del Museu de la Pell. Mostra un recorregut pel món de la pell des de la història, la producció, els usos i la significació cultural de la pell en la nostra civilització mediterrània. També es pot visitar la secció 'L'Home i l'Aigua' que dóna una visió de diferents aspectes del món de l'aigua relacionats amb la nostra societat.

  • imatge de control 1per1

Pel que fa a Cal Granotes, és una de les adoberies més antigues d’Europa (construïda el segle XVIII) que s’especialitzà en la pell grossa -bou i vaca-, indicada per fer soles de sabata. Mostra l'antic sistema d'adobar vegetalment les pells utilitzat abans de la industrialització, i forma part, junt amb les de Granollers, Lleida, Tàrrega i Vic, de la Xarxa d’Adoberies Històriques de Catalunya.
Cada primer diumenge de mes el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia celebra una jornada de portes obertes amb les explicacions de les diferents sales.

Adreça: Dr. Joan Mercader, s/n, Igualada
Més informació

 

Museu del Traginer - Colecció Antoni Ros
També situat al barri del Rec d’Igualada hi trobem el Museu del Traginer. Els traginers van ser durant centúries les persones que transportaven les mercaderies d´un lloc a un altre, i feien possible l’intercanvi d’informació entre masos, pobles i ciutats, allunyats entre si. La figura del traginer va anar desapareixent amb l’entrada de noves formes de transport i el desenvolupament tecnològic iniciat amb la Revolució Industrial, i avui dia, es manté viu el seu ofici, com a llegat cultural, a través de la festa dels Tres Tombs. La Col·lecció Antoni Ros del Museu del Traginer aplega carros, carruatges, selles i guarniments diversos, així com els objectes relacionats amb antics oficis entorn els traginers, que formen un veritable museu de les arts i els oficis aplicats al món del transport.

Adreça: Carrer Traginers, 5, Igualada
Més informació

 

Museu Molí Paperer de Capellades
La població de Capellades i el seu entorn (La Pobla de Claramunt, Carme, Sant Pere de Riudebitlles, etc.) van constituir un dels centres paperers més importants d’Espanya durant els segles XVIII i XIX, especialitzat sobretot en la fabricació de paper de barba i de fumar. L’edifici emblema d’aquesta època és un antic molí paperer del segle XVIII, conegut com a Molí de la Vila, al costat de la Bassa, que va ser restaurat i reconvertit en l’actual Museu Molí Paperer de Capellades. El Museu compta amb un fons patrimonial molt important format principalment per eines, maquinària, caràtules i tampons de fusta i papers (del segle XIV al XX). Les visites són guiades per monitors especialitzats i es realitzen tallers d’escriptura, de fabricació de paper a mà i paper reciclat. Per complementar la visita recomanem recórrer alguna de les cinc rutes de 'Els Camins del Paper', una forma ideal per conèixer de primer mà el paisatge paperer que ens ha deixat la història i passar una bona estona caminant entre camins i en contacte amb la natura. Totes les rutes s’inicien al davant del Museu Molí Paperer de Capellades.

Adreça: Carrer Pau Casals, 10, Capellades
Més informació

 

Memorial de l’Exèrcit Popular
El Memorial de l’Exèrcit Popular, situat a la població de Pujalt, és una zona museïtzada a partir de la recuperació del campament republicà que el 1938, durant la Guerra Civil, es va instal·lar a la zona. Es tracta de l’únic campament republicà de la Guerra Civil que s'ha conservat i fet museu. Per saber com vivien els soldats i conèixer la història, el Memorial de l’Exèrcit Popular es divideix en dues parts. La primera és seguir una ruta que s’endinsa pel bosc i mostra diversos punts on es va desenvolupar el conflicte bèl·lic a la zona, amb la visita a refugis antiaeris, búnquers, barracons, i diversos habitatges per als soldats. La segona part de la visita es realitza al Centre d'Interpretació que s’ha construït al costat i que mostra cartes originals que s'enviaven els soldats amb els seus familiars, el vestuari que utilitzaven, valuosíssima documentació, i fotografies que retraten què es va viure i patir en aquest campament durant la dissortada Guerra Civil.

Pujalt
Més informació

 

Railhome - Museu del tren en minuatura
Tant si sou aficionats com no al món del ferrocarril, no us podeu perdre la visita al Railhome - Museu del tren en miniatura. Es tracta de la col·lecció privada d’Antoni Rabell, convertida en museu, que recull una col·lecció impressionant de trens en miniatura de totes les èpoques i països. Per sobre l’enorme maqueta del museu es pot veure circular tot tipus de trens que passen per entremig de ciutats, poblacions, camps, ponts, estacions... és un món en petit on els detalls i el ferrocarrils en són l’encant i l’atracció! El museu també compta amb una mostra d’objectes reals relacionats amb el tren, com ara fanals, gorres, accions de companyies ferroviàries, plaques de constructor i molt més. Preparats per pujar al tren?

Adreça: Carrer Alemanya, 43, Nau 5 - Dreta, Igualada
Més informació

 

Museu de la Muntanya de Montserrat
A les conegudes «golfes de Can Casas» (carrer del Bruc del Mig, 55), edifici modernista construït a finals dels segle XIX, hi trobem el Museu de la Muntanya de Montserrat. El Museu pretén ser un referent relacionat amb l’escalada i la batalla del Bruc. La mostra es divideix en tres seccions: 'L’escalada Montserratina', on podem trobar les peces més antigues referides a l’escalada, que daten dels anys trenta i quaranta. A més, la col·lecció té una mostra de tots els elements que s’hi ha emprat des dels anys cinquanta fins als nostres dies. 'Les Batalles del Bruc', és l'espai en el qual hi ha components de les tropes franceses i del sometent, que van lluitar dues vegades en aquell territori. Bales de canó, metralla, granades, baionetes, etc. La darrera secció del museu és 'La natura relacionada amb Montserrat i el seu entorn', una mostra d’arqueologia i de fòssils del territori.
Les visites concertades es poden fer a través del telèfon de l’Ajuntament, al 93 771 00 06, o al telèfon mòbil 696 62 95 47 (Pere Redón).

Adreça: Carrer del Bruc del Mig, 55, El Bruc
Més informació

 

Museu Josep Castellà Real
El petit museu situat a la població de Prats de Rei porta el nom del primer director i persona que dedicà bona part de la seva vida al coneixement del passat més remot de la vila. El museu exposa tots els materials procedents de les excavacions arqueològiques dutes a terme entre 1972 i 1975, i altres de posteriors. Aquests treballs al subsòl del poble, iniciats pel grup de pradencs G.R.A. Sigarra, van donar com a fruit el descobriment d’un poblat ibèric i la confirmació de l’existència en el mateix lloc del municipi romà de Sigarra (Municipium Sigarrense). Posteriorment al fons del Museu s’han incorporat les peces del Museu d’Eines de l’Escola Mare de Déu del Portal i les aportacions de diferents vilatans, completant així l’exposició històrica fins als nostres dies, amb una visió completa de la història de la població.

Adreça: Carrer Ravalet, 31, Els Prats de Rei
Més informació

 

Més informació: 

A

També et pot interessar