Festa del Timbaler d'El Bruc | Foto: cedida

Foto: 

Cedida

Festa del Timbaler, un cap de setmana de llegenda

El Bruc s'engalana de sometents i resistents per reviure la victòria durant la Guerra del Francès
Albert Compte Riba
,
31/05/2017
Fires i festes
El primer cap de setmana de juny, el municipi d'El Bruc celebra la commemoració més important del seu calendari festiu. La recreació històrica de la batalla que va tenir lloc al Coll de Can Maçana el 6 de juny de 1808 i que va suposar segons la llegenda, la primera retirada de l'exèrcit napoleònic d'un camp de combat durant la Guerra del Francès és viscuda i recreada durant la Festa del Timbaler amb gran detall i realisme, on es mostren les vicissituds del la guerra, els drames de la invasió militar i la glòria de la victòria que commemora la festivitat. Durant tot el cap de setmana, la Festa del Timbaler d'El Bruc oferirà activitats firals, representacions teatrals, recreacions històriques, record i ofrena als Herois de l'efemèride, demostracions, actuacions de colles de percussió, gastronomia, tallers, visites, desfilades, exposicions, jocs tradicionals gegants d'època i activitats per a tota la família.
Durant l'ofrena als Heroïs al cementiri d'El Bruc | Font: Festa del Timbaler

Divuit anys de Festa del Timbaler
La Mª Lluïsa Ollé, persona molt vinculada al teixit associatiu del municipi i que l'any 2015 va rebre el reconeixement de Timbalera d'honor per la implicació que manté amb la Festa del Timbaler des dels seus inicis en recorda els orígens: “Amb la fi de la dictadura i el govern de Francesc Elias durant la primera legislatura democràtica es va recuperar la celebració del 6 de juny, la fita llegendària del Timbaler del Bruc, amb una sardinada. Aquesta celebració familiar i humil s'apropava a la data del bicentenari de l'efemèride. Gràcies al aleshores alcalde, el Rafael Escriu i a l'entitat Mapamundi Produccions, a partir de l'any 2000 es va començar a gestar la llavor de la festa que avui tots coneixem, la qual al seu torn no hauria estat possible sense la implicació del teixit participatiu, la comissió de festes i els grups i entitats del poble”.
Per al Regidor de Cultura, Antonio Madrid, la festivitat combina mite, identitat i turisme al llarg dels dos dies en què té lloc la festivitat: “Durant la Festa del Timbaler recordem i expliquem la llegenda del Timbaler. Ho fem en un ambient festiu on cuidem les tradicions i a la gent que ens visita”.

Jocs com les Bitlles Gegants hi seran presents durant tot el cap de setmana | Font: Festa del Timbaler

Inauguració dels espais, inici de la festa
Les activitats del dissabte començaran a les 16h amb l'obertura de la Taverna del Sometent, l'inici del mercat de 1808 i la Fira de Pagès, el tret de sortida de la 'Civada i Trabucada', la fira de cervesa artesana que aquest any celebra la segona edició, les primeres sessions del Taller d'Olis aromàtics i ratafies, el Campament militar dels francesos, la mostra 'El Bruc després del pas de l'exèrcit francès' i les activitats per als més xics: passejades amb ponis, una mostra d'animals de corral i de granja i a la plaça de la vila, l'inici del Timbaler Infantil. L'ofrena floral al cementiri en record als herois de la batalla serà a les 18:30h.

Com ens comenta el Regidor de Cultura Antonio Madrid, “la història moderna del Bruc està associada a la llegenda el Timbaler del Bruc. La Guerra contra el Francès va donar peu a la creació de múltiples relats heroics. Un d’ells va ser el del Timbaler. El noi que tocant el seu timbal ajudà a foragitar l’enemic, el noi esforçat, valent, que defensà la terra -ens recorda-. El herois i heroïnes, els relats que fem sobre ells, són creacions. Ens parlen de nosaltres mateixos, de la nostra societat, del que temem, del que desitgem, del que valorem. En certa forma són miralls: si vols conèixer una societat, mira els seus herois i heroïnes” -assenyala-. Més tard hi haurà la 'Trobada de colles de percussió Timbaler 2017', concentració i cercavila de timbalers i batucades fins al Parc del Torrent de l'Illa, on hi haurà el 'Sopar del Timbaler' i a continuació, el concert d'arrel tradicional i de taverna dels 'Bruel'.

  • imatge de control 1per1
Escenificacions de la batalla del 6 de juny del 1808 | Font: Festa del Timbaler

Escenificació de la batalla
Els actes del segon dia de celebració comencen ben aviat, a les 08h, amb les Salves d'honor disparades en la 'Trobada de trabucaires de Catalunya' que tindrà lloc a Can Maçana. A partir de les 09h, l'esmorzar popular a base de productes locals deixarà pas a l''Ofrena floral' al monument del Timbaler, acte de reunió on s'aplegaran tots els participants de la Festa del Timbaler, vilatans, visitants i on seguidament, s'atorgaran els premis al 'Timbaler d'honor' que cada any distingeixen a persones estretament vinculades amb la festa i la vila. Just abans d'iniciar el recorregut per les diferents representacions de l'efemèride, la 'Desfilada dels grups de recreació històrica i teatrals', la qual marcarà l'inici de la posada en escena dels fets napoleònics que van tenir lloc fa poc més de dos segles. Des de les 11:30h i fins passades les 19h les escenes més significatives d'aquell passat 6 de juny seran representades en diferents punts del poble i fora vila. “En el transcurs de les escenificacions de la batalla -ens comenta la Mª Lluïsa Ollé-, l'escena grossa abraça una sèrie de representacions. Aquest any s'hi ha afegit l''Escena del canó', on es mostra com els Sometents recuperen un canó perdut per les tropes invasores i entre tots, tracten de disparar-lo. D'altra banda, una de les escenes més emotives, la de l''Afusellament de l'Avi', fet verídic que succeí durant la Guerra del Francès, per la seva càrrega emotiva es presentarà com una escena sola. I aquest any s'han afegit nous personatges, com la dona de l'Alcalde i la dona del Cap dels Sometents.”

Durant el diumenge també s'han programat actes singulars com la 'Rostida d'un porc sencer', mostres de la cultura oleícola del territori, amb la molta d'olives durant el matí i la posterior premsada a la tarda, visites a l'església de Santa Maria, al Museu de la Muntanya de Montserrat a l'edifici de l'Ajuntament o l'ambientació d'un espai domèstic de l'època, situat a can Domènech. Finalment, durant el diumenge s'afegirà a les animacions infantils del cap de setmana, l'activitat d'escalada que es farà al Rocòdrom del Bruc.

L'escenari internacional previ al 1808 i l'inici de l'alçament
Aprofitant el context revolucionari de l'Europa de finals del s.XVIII, Anglaterra s'havia fet amb el domini dels enclavaments comercials portuguesos i africans de les rutes comercials de les Índies Occidentals, fins aleshores dominades pels Països Baixos i també, de les colònies que França tenia a l'Índia, amb el tractat de París de 1763. La coronació de Napoleó com a emperador l'any 1804, França consolida el seu ànim expansionista, la recuperació de territoris a nivell internacional i la reordenació interna. Amb el tractat de Fontainebleau entre la corona espanyola i l'estat francès, on es predefinia com quedaria Portugal després de ser vençuda, ja que havia esdevingut l'únic aliat europeu d'Anglaterra, la corona portuguesa s'exilià a Brasil aquell mateix any. El tractat també permetia l'entrada de tropes i assentaments francesos dins territori peninsular per reforçar-ne la pressió, però l'ocupació de ciutats espanyoles i l'intent de col·locar a Josep Bonaparte, germà de l'emperador francès, com a rei d'Espanya va provocar la Guerra contra Napoleó a tot l'estat, la qual al principat es coneix com a Guerra del Francès i que té el seu inici en la resistència del el 6 de juny del 1808 al Coll de Can Massana davant les tropes napoleòniques. Es tracta d'un alçament popular que, entre altres motius, va ser propiciat perquè el correu que contenia la propaganda de rendició enviada a Manresa i Igualada i que ja havia fet l'efecte desitjat a Barcelona va ser cremada abans de ser escampada entre les poblacions del centre de Catalunya.

Més informació: 

A

També et pot interessar