Eduard Estivill: “La funció dels científics és ajudar a que la gent sigui més feliç”

El doctor parlarà sobre com dormir millor aquest dissabte 1 de desembre a Camarles
Surtdecasa Ebre
,
18/03/2013
Activa't
És el gran gurú del son. El doctor Eduard Estivill (Barcelona, 1948) és conegut per haver generat moltes teories al voltant del son, tant en xiquets com en adults. Venerat per alguns i deixat de banda per altres, aquest metge especialitzat en neurofisiologia infantil visitarà Camarles per oferir la conferència, adreçada a la gent gran, Dormir bé per viure més i millor. El doctor explica que un dels últims descobriments científics assegura que el cervell necessita un mínim de dues hores per desconnectar i preparar-se per dormir.
 
- Per què es va dedicar a ajudar a la gent a dormir millor? Tenia insomni?
Va ser una cadena natural de fets. Vaig fer l'especialitat de neurofisiologia infantil i havia de fer electroencefalogrames a nens petits. Per a que surtissin bé aquestes proves, calia que el nen estigués quiet. L'única manera d'aconseguir-ho era esperant que s'adormissin. Això va despertar el meu interés pel son, primer dels nens i, després, dels adults. I no, jo dormia perfectament. No tenia insomni.
 
- Per què a la nit no podem apagar l'interruptor mental?
Precisament perquè el procés de desconnexió no es fa automàticament. No hi ha interruptors al cervell. Es necessiten de 2 a 3 hores per a que el cervell pugui fer aquest procés de desconnexió. Això és el que explico al nou llibre Que no et facin perdre el son
 
- Sabem poques coses de com funciona el nostre cervell... i de la connexió entre psique i cos, veritat?
En sabem poc, però molt més del que fa uns anys, sobretot en el tema del son. Ara coneixem moltes malalties que tenen tractament.
 
- És important saber gestionar les emocions durant el dia per no tenir insmoni a la nit?
Totalment cert. El son el preparem durant el dia. Si sabem controlar el grau de tensió diürn, arribarem a la nit en millors condicions per desconnectar.
 
- Quin paper juga l'ambient en el son? Creu que és més fàcil dormir a regions més rurals com les Terres de l'Ebre que a la ciutat?
Sí, encara que en el món globalitzat actual cada cop hi ha menys diferències. Els nostres avis i besavis sí que tenien aquesta sort. Ara, les tecnologies arriben massa ràpid i això ho està canviant tot.
 
- Quantes hores hem de dormir?
El son és un taller de reparació i restauració que hem gastat durant el dia per tenir-lo a punt per tornar a fer servir l'endemà al matí. El son és un taller i les hores de son depenen de l'edat. Un nen de 4 anys, que es mou molt i apren molt, necessita 11 hores; un adolescent, 9 hores; un adult, entre 7 i 8 hores, i un adult gran, a partir dels 65 anys, amb 6 hores en té prou.
 
- Dos consells bàsics per millorar el nostre son?
Haver resolt els problemes durant el dia per rebaixar la tensió. Al meu llibre explico quines són les rutines que es poden fer abans de dormir per desconnectar...
 
- Què és el que li interessa més professionalment?
Seguir investigant per explicar nous coneixements científics a la poblacio. És l'únic que justifica la feina dels científics: Fer més feliços als humans que ens envolten.
 
- Quan era més jove , també era músic.
Canto i toco la guitarra des que tenia 16 anys. Encara ho faig i és la meva gran afició. Això em fa desconnectar i m'ha estalviat haver d'anar al psiquiatra.
 
- Quin vincle troba entre totes les seves aficions i professions?
Són totalment diferents, encara que en el fons comparteixen la meva filosofia de vida: l'únic sentit que té viure és intentar fer una mica més feliços als que tens al costat.
 
- De què parlarà a Camarles?
Explicarem com és el son normal i les diferents patologies, amb les possibles solucions.
 
--
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar