Més llegits 2016 Terres de l'Ebre

Foto: 

Surtdecasa

Els 10 articles més llegits del 2016 a les Terres de l'Ebre

Fem balanç de l'any i recollim aquells articles de Surtdecasa que més us han agradat
Surtdecasa Ebre
,
26/12/2016
Activa't
S'acaba l'any i volem repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos del 2016. Què difícil és resumir un any amb un sol article! Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat als lectors i han estat compartits a les xarxes socials per milers d'usuaris. Si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

Llocs més romàntics de les Terres de l'Ebre
1. Els racons més romàntics de les Terres de l'Ebre

Un dels racons més verges de Catalunya conté indrets on el temps sembla aturar-se. Espais on gaudir del silenci i també de la connexió amb aquelles persones amb les que tenim una relació especial. Si coneixes les Terres de l'Ebre, no et sorprendrà aquesta llista, però sinó, potser descobreixes algun indret que no havies contemplat abans. Aprofita l'estiu per descobrir-los!
Llegeix-lo aquí!
 

Quan les idees vénen dels pobles
2. Quan les idees vénen dels pobles

Lluny de la imatge que ens volien transmetre les pel·lícules espanyoles dels anys setanta, els pobles han deixat de ser aquells reductes on el temps està aturat i les tradicions es perpetuen sense deixar lloc a la innovació. Cada cop més, iniciatives que tornen la mirada a l'essència de la natura estan demostrant que estan cridades a triomfar. Hem volgut fer un recull de cinc projectes sorprenents, gestats al nostre territori, que marquen tendència també a fora.
Llegeix-lo aquí!
 

  • imatge de control 1per1

Viqui Almuni
3. Entrevista a Viqui Almuni

La història no és gran ni petita. És un flux que no s'atura i s'encadena. Que ocorre en qualsevol indret visible o invisible. La vida quotidiana, amb les seves paraules, les seves decisions, els seus relats i els seus paisatges, conforma les cèl·lules d'aquest gran cos que anomenem Història. Viqui Almuni (La Sénia, 1962), Doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, és una observadora d'aquestes dinàmiques de proximitat. Impulsora del Centre d'Estudis de la Sénia, que es va crear el 1992, dedica la seva vida a la recerca i a l'ensenyament secundari. És autora de 'La catedral de Tortosa als segles del gòtic' i coautora de 'La Sénia. Societat i economia'. Hem parlat amb ella.
Llegeix-lo aquí!
 

David Gámez
4. Entrevista a David Gámez

“Deixa que el món et canviï i podràs canviar al món”, va dir Ernesto “Che” Guevara, un gran viatger. David Gámez (Tortosa, 1976), professor de l'IES de l'Ebre i fundador de l'Akademia a Tortosa - un projecte educatiu dedicat a joves de 16 a 22 anys per despertar la curiositat i la creativitat i promoure el seu desenvolupament professional i vital - és un mestre atípic que creu en maneres alternatives d'ensenyar i tractar amb els joves. Ara ha decidit demanar una excedència de 7 mesos al seu lloc de treball per iniciar una de les majors aventures de la seva vida. Després d'anys viatjant a l'estiu a través de diferents projectes relacionats amb el món del desenvolupament local, l'art com a forma de transformació social i la psicologia, enguany ha decidit "fer-la grossa". Diu que el coneixement de cultures no té preu. Hem volgut parlar amb ell.
Llegeix-lo aquí!
 

Enric Rehues
5. El rap, el nou cant improvisat de les Terres de l'Ebre

Des de fa poc més de cinc anys, Tortosa s'ha convertit en un nucli important de la cultura del rap a Catalunya. Diversos adolescents s'han apuntat a l'art de la improvisació de carrer i han anat sumant adeptes a aquest estil musical. El que fins ara eren concentracions espontànies s'han convertit, poc a poc, en un gènere musical institucionalitzat que a hores d'ara ha trobat el seu lloc en la programació de les tradicionals Festes de la Cinta. Concretament, el passat dijous 1 de setembre, el Parc Teodor Gonzàlez aplegava el primer concurs de rapers, un art que pren el nom de 'Batalla de Galls', ja que consisteix en que dos joves inicien un diàleg cantat en el qual van inventant, sobre la marxa, les estrofes. L'origen de les batalles de galls es remunta a finals dels 70, als barris marginals de Nova York. El gènere musical del rap sorgeix a partir d'aquestes baralles que ajudaven a canalitzar l'odi i la violència dels enfrontaments al carrer. A poc a poc, aquesta competició s'ha anat expandint i consolidant, fins convertir-se en un espectacle apte pels grans escenaris tant a nivell internacional com a les Terres de l'Ebre.
Llegeix-lo aquí!
 

Pep Simó
6. Entrevista a Pep Simó

Pep Simó (Amposta, 1984) fa tres mesos que ha decidit tornar a les Terres de l'Ebre per començar una nova vida amb la seva parella. És l'impulsor de les Festes Alternatives d'Amposta Surt al Castell, un moviment associatiu sorgit del 15-M que va posar de manifest que una altra forma de fer cultura era possible a Amposta. Sis anys després del naixement d'aquella experiència, Simó fa valoració dels canvis i del que ha après en tot aquest temps, al mateix temps que aposta per, juntament amb altres persones d'Amposta, La Ràpita i Sant Jaume, crear la primera associació cultural de caràcter ebrenc, que portarà el nom d'ACTE (Associació Cultural Terres de l'Ebre). Hem volgut parlar amb ell en el marc dels 'Esmorzars Despentinats', un nou cicle d'entrevistes a valors emergents de les Terres de l'Ebre, que ubicarem a l'Hotel Corona de Tortosa.
Llegeix-lo aquí!
 

Alfred Porres
7. Entrevista a Alfred Porres

Alfred Porres (Amposta, 1967) ha fet de les aules el seu laboratori d'experimentació artística. La seva feina com a professor de secundària ara a l'IES Alfacs de La Ràpita l'ha permès observar i posicionar-se també com a artista, comprenent que aquesta figura troba en la realitat quotidiana la matèria primera per repensar el món. Coordinador de l'Aula al Pati, un programa d’intercanvi i col·laboració entre Lo Pati i els centres o espais educatius i formatius, el seu propòsit és considerar que tant l’art contemporani com l’educació despleguen pràctiques de producció cultural i estratègies pedagògiques. Hem parlat amb ell.
Llegeix-lo aquí!
 

Símbols de la lluita a l'Ebre
8. Els 5 simbols de la lluita de l'Ebre

Amposta s'ha convertit en capital de la cultura reivindicativa del país durant un dia. Persones d'arreu de Catalunya van decidir passar un diumenge de febrer coneixent Amposta i el Delta de primera mà i, així, apropant-se una mica més a la reivindicació d'aquest territori que lluita per a que el Delta de l'Ebre continuï sent un paradís únic al món. Hem volgut resumir l'esperit d'aquesta trobada a través de cinc imatges reveladores.
Llegeix-lo aquí!
 

Albert Roig
9. Entrevista a Albert Roig

Diu Albert Roig (Tortosa, 1959) que començar a escriure és una aventura. "Jo quan començo mai sé on vaig. No sé si faré això o faré allò altre. Això és el més bonic de l'art. Tenir la certesa que arribaràs a algun lloc perquè tens fe". Les entrevistes són una experiència similar. No saps on van, però sempre van a algun lloc. Que sigui la resposta anterior la que et guia a la pregunta següent és, a voltes, l'únic mapa. El poeta, assagista i dramaturg d'origen tortosí em va citar a la Casa Orlandai de Barcelona, al barri de Sarrià, on viu actualment. El vaig esperar cinc minuts amb impaciència en un banc del pati interior d'aquesta casa emblema de la renovació pedagògica a Catalunya ara convertida en centre cultural. Com si intuís que el viatge que m'esperava seria dels que marquen. En algunes etapes agrest, en altres, abundant i selvàtic. La nostra conversa va començar en una tauleta del pati, i va continuar dins, amb dues cerveses davant. D'una entrevista, se surt més savi o més begut. El món sempre s'amplia.
Llegeix-lo aquí!
 

Marc Vericat
10. Entrevista a Marc Vericat

Et penses que ho saps tot de les Terres de l’Ebre? El joc de taula 'Descobreix... Les Terres de l’Ebre', una iniciativa del jove tortosí Marc Vericat Querol, et posarà a prova. Amb la intenció de recuperar el plaer de jugar en família i de donar a conèixer curiositats ebrenques, la proposta de Vericat convida a passejar-se pel territori sobre un tauler de joc però també a sortir després a descobrir-lo in situ. Des de finals del 2015, Vericat compagina la seva feina a la impremta Querol –n’és la cinquena generació– amb l’empresa Ebrejocs.cat, que va crear ell mateix i on va néixer el joc de taula que ara presenta amb la intenció de promoure les Terres de l’Ebre. A Surtdecasa hem parlat amb ell per saber com jugar-hi. Qui comença?
Llegeix-lo aquí!

 

A

També et pot interessar