“No té sentit abordar la salut mental i la física per separat”

Neus Hostalot i Gemma March, dues emprenedores que uneixen psicologia i fisioteràpia en un mateix centre de salut
Surtdecasa Ebre
,
24/09/2013
Activa't
Els centres de fisioteràpia normalment van associats als gimnasos o, moltes vegades, comparteixen espai amb centres de nutrició, diètetica o altres disciplines vinculades a les cures de la part fisiològica del cos. La novetat d'aquest centre -que porta el nom d'Optimus- fundat per les joves Neus Hostalot (llicenciada en Fisioteràpia) i Gemma March (llicenciada en Psicologia) rau precisament en haver contemplat aquest concepte holístic de la salut. “No té sentit abordar la salut mental i la física per separat”, asseguren aquestes dues cosines de 27 anys que han tingut el coratge suficient per crear la seva pròpia ocupació en moments de crisi.
 
Fa un any que s'han isntal·lat al barri de Ferreries de Tortosa i aspiren a ser un referent en aquest nou concepte integral del cos humà. De fet, han fet seua la frase de Plató "L'error més extès entre els homes és abordar per separat la curació del cos i de la ment".
 
- Per què vau decidir emprendre aquest negoci?
Com a psicòloga i fisioterapeuta, entenem la salut i el benestar de les persones com un tot. Pensem que cada lesió, síndrome o malaltia té repercussions tant físiques com psicològiques i creiem que el tractament multidisciplinar aconsegueix millors resultats.
 
- En el temps que porteu treballant, què és el que més us ha costat de ser emprenedores?
Els principals obstacles que hem afrontat han estat donar-nos a conèixer a la nostra ciutat i guanyar-nos la confiança dels nostres pacients, al mateix temps que feiem front a totes les despeses econòmiques que implica començar un negoci des de zero.
 
- Em podrieu explicar més concretament com veieu la complementarietat entre els vostres perfils professionals?
Vam veure la importància de relacionar aquestes dues especialitats mentre estudiàvem a la universitat. Però no va ser fins que vam arribar al món laboral que vam poder reafirmar aquesta idea. Anys després, vam veure l’oportunitat d’obrir un centre de salut conjuntament i, així, aconseguir tractaments multidiciplinaris relacionant psicologia i fisioteràpia.
 
- En quines patologies hi ha més relació entre un problema psíquic i físic?
On trobem més relació psicologia-fisioteràpia és en les malalties o síndromes neurològics. Pensem que és indispensable el tractament multidisciplinar en casos com l’Alzheimer, Parkinson, traumatismes cranioencefàlics, ictus, paral·lisi cerebral, etc. Un altre grup de pacients amb aquestes necessitats serien les persones amb malalties cròniques. Molt habitualment sofreixen constants dolors que a la vegada provoquen depressió, ansietat, estrés, ... També ens agradaria destacar que, en alguns transtorns del desenvolupament, és molt beneficiós treballar conjuntament.
 
- Un dels valors afegits del vostre centre és la sala multisensorial...
Sí... És un espai habilitat per a que totes aquelles persones que tenen alguna discapacitat o malaltia puguin interactuar amb el medi mitjançant l'estimulació dels sentits ja que, en aquest espai, es treballa a través de l'estimulació i la relaxació. L’objectiu és la integració dels sentits i la millora de la qualitat de vida.
 
- Què és la integració dels sentits...?
Com explica la doctora Jean Ayres, fent un símil amb una ciutat, un adequat procés d’integració o procés sensorial permet una circulació fluïda i que tots els vehicles arribin al seu destí ràpidament. Però una disfunció de la integració sensorial vindria a ser com un embut al cervell, part de la informació sensorial queda atrapada i, per tant, algunes zones del sistema nerviós no reben la informació que necessiten per poder realitzar la seva feina adequadament.
 
- Per què és important que la gent dediqui recursos a cuidar el seu cos i la seva ment, tot i que no respongui a una necessitat urgent?
Si busquem al diccionari la definició de salut, trobem que significa absència de malaltia. Però creiem que no només és important no estar malalt, sinó també gaudir d'un cert benestar. Desgraciadament, en la societat actual, el benestar no es té en compte i el ritme de vida que portem no ens deixa temps per reflexionar i adonar-nos de les nostres mancances.
 
--
Més informació: 
  

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar