Toni Puntí: “Ser periodista cultural és una feina d’heroi”

El presentador d''Ànima' del Canal 33 moderarà el debat al Campus de la URV el dijous 18 d'octubre
Surtdecasa Ebre
,
15/12/2012
Activa't
"(Gairebé) tot m'interessa!", diu la presentació del Twitter de Toni Puntí, periodista cultural i actualment director i presentador del programa Ànima al Canal 33. Potser ha estat aquesta curiositat innata el que l'ha portat a convertir-se en un referent del periodisme cultural després d'haver treballat en diversos mitjans tant premsa, ràdio com televisió. El proper dijous 18 d'octubre a les 19.30 hores, serà l'encarregat de dirgir el debat sobre "Mitjans de comunicació i reptes de l'expansió cultural", en el marc del cicle Societat Xarxa i Cultura organitzat conjuntament per Surtdecasa.cat i l'Antena Cultural de la URV a les Terres de l'Ebre.
 
- Per què vas decidir-te pel periodisme cultural, enlloc de l’econòmic o el polític?
Els camins de la vida rofessional mai els controles, però puc dir que en el meu cas la vocació professional anava molt lligada amb el meu gust personal. Vaig començar a una redacció generalista, Radio Minuto, una mena de radiofòrmula on també es donava molt de pes als continguts informatius. Quan entres en una redacció, de seguida es nota. Hi ha temes que et fan arronsar el nas i altres amb els quals se t’il·luminen els ulls.  
 
- Quin tema recordes que t’acabés convencent que eres un periodista cultural?
Vaig entrar a treballar de becari a TV3 el 1989 i aquell any es va morir el director d’orquestra Herbert Von Karajan i, una setmana després, la Bette Davis. Em va tocar escriure les seves biografies per fer la necrològica i als meus caps els va agradar molt. Recordo aquests reportatges perquè sé que em van donar notorietat. Quan veig coses d’aquests dos personatges els tinc un carinyo especial.
 
- Han passat molts anys des de llavors, però continues a la mateixa casa, TV3, ara dirigint i presentant el programa Ànima.
Ànima ve a culminar molts anys de professió. És un punt de connexió entre les diferents coses que he anat treballant a Tv3, des dels informatius com el programa La nit al dia amb la Mònica Terribas. Als telenotícies vaig forjar la signatura i una personalitat, i amb el programa Ànima he pogut fer un espai que no té fronteres estil·lístiques. És una finestra oberta.
 
- Tu que l’observes de prop, com veus la indústria cultural catalana?
No estem en el millor moment. Crec que per condicionants econòmics, més que polítics. Estan patint els grans i darrera d’ells tots els altres. Això fa que el desànim s’expandeixi…
 
- També diuen que les crisis potencien la creativitat...
Sí, el gèrmen de creació no enten de diners. Si tens ganes d’explicar alguna cosa, ho explicaràs tant a través d’una superproducció d’òpera o amb un material de reciclatge. La crisi genera cabreig i el cabreig inquietut. Això troba sortida a través de l’expressió artística. Però necessitem que les plataformes artístiques s’impliquen.
 
- Creus que projectes digitals com el mitjà de comunicació cultural Núvol poden servir per difondre aquests continguts?
Els mitjans digitals tenen un bon espai que conquerir, perquè els mitjans generalistes no estan en la millor posició per abordar temes culturals. Ser un periodista cultural és cada cop més una feina d’heroi.
 
- Com vius aquesta sensació al dia a dia?
Moltes vegades et sents amenaçat. Penses que el programa que estàs fent serà l’últim. Estem massa sotmesos a la dictadura de les audiències. En canvi, això no passa en el món digital. Pots arribar a tot el món i, a la vegada, tractar els temes que tens més a la vora.
 
- I les audiències televisives són baixes sempre que parlem de cultura…
Els ciutadans diuen que falten programes de cultura, però quan els tenen, no els consumeixen. No sé si és que ho fem molt malament o què…
 
- Seguiria preguntant-te coses però ja ens veurem dijous vinent al Campus Terres de l’Ebre…
Sí, estan molt bé totes les iniciatives que tendeixin a obrir debats. Jo no tinc por de la competència. Crec que junts hem de sumar esforços.
 
--
Dijous 18 d'octubre, 19:30 h / Campus Terres de l'Ebre (Tortosa) 
"Mitjans de comunicació i reptes de l'expansió cultural"
*A càrrec de: Neus Barberà i Anna Zaera (periodistes de Surtdecasa.cat); Ignasi Blanch (il·lustrador); Roman Aixendri (filòsof i blogger) i Bernat Puigtobella (editor de Núvol, el digital de cultura). 
*Moderat per: Toni Puntí, periodista cultural i presenador del programa 'Ànima' del Canal33. 
 
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar