Un joc de taula creat a Roquetes triomfa a nivell internacional

Està inspirat en la novel·la “Diez negritos” d'Agatha Christie i sortirà a la venda a finals de gener
Surtdecasa Ebre
,
30/12/2013
Activa't
Diez negritos és una novel·la de detectius d'Agatha Christie, publicada al Regne Unit el 1939. A la novel·la, deu persones, còmplices d'assassinat, són enganyades i acaben fent cap a una illa. Tots ells són misteriosament assassinats un per un, inexorablement i de vegades grotescament, de forma semblant a la vella cançó infantil Diez negritos. Aquesta va ser la inspiració de Fernando Chavarria (Roquetes, 1973) i Judit Hurtado (Roquetes, 1986) per crear un joc de taula que ha guanyat un dels premis internacionals més prestigiosos del sector, el Premi Internacional 'Ciutat de Granollers', un reconeixement que afavoreix que les millors editorials de joc de taula de tot l'estat espanyol s'interessin pel prototip guanyador. Finalment, serà una editorial gallega la que en les pròximes setmanes, segurament a mitjans de gener, posarà a la venda 1000 exemplars del joc.
 
La idea del joc va néixer en plena baixa de paternitat del Fernando i la Judit . Va ser quan va néixer la seva filla Lia, “que era molt tranquil·leta” diuen, el que els va permetre dedicar més temps al que sempre havia estat la seva afició: els jocs de taula. “De petita recordo passar moltes estones jugant al parxís o a Los Juegos Reunidos a casa”, diu la Judit per justificar els origens de la seva imprevista carrera com a creadora de jocs de taula. “Diuen que sóc la primera dona en editar un joc de taula a Espanya”, comenta restant-li importància al mèrit. El seu company també és un aficionat a aquest tipus de joc. En el seu cas, l'interès per l'estratègia i la reflexió beu directament de la seva passió pels escacs. “L'activitat lúdica és inherent a l'espècie humana”, comenta Fernando. “A mi m'agraden els jocs que no tenen atzar, prefereixo que tot depengui del meus càlculs”. En canvi, a la Judit allò que més la commou d'asseure's davant d'un tauler és l'esperit cooperatiu que es genera. “M'encanten els jocs cooperatius en què tots els participants han d'aportar el seu ingeni per resoldre un assumpte comú, i al final o guanyi tothom o perdi tothom”. De fet, Diez negritos és un joc cooperatiu, en el que pot participar d'un a sis jugadors.
 
La mecànica és intentar resoldre qui és l'assassí que està matant als 10 personatges que hi ha al tauler. El joc compta amb un tauler amb les zones de l'illa on hi ha pistes repartides que poden portar pistes sobre l'assassí. Entre els jugadors, també pot haver-hi un còmplice, que és l'encarregat de desviar l'atenció dels jugadors per protegir l'assassí impedint que es trobin les pistes per resoldre l'entrellat de sospites. “Hem intentat transmetre aquesta atmosfera de misteri que impregna les novel·les d'Agatha Christie”, diu Judit. “Quan estàs jugant pots arribar a estressar-te i patir, però també a motivar-te molt per voler resoldre l'enigma”, comenta la Judit que explica que es van passar dies retallant cartolines i trossos de cartró per fer el simulacre del que acabaria sent aquest famós joc que es coneixerà per tots els racons d'Espanya i posteriorment del món, traduït en diversos idiomes.
 
L'interès del nét d'Agatha Christie
“Els jocs de taula ens ajuden a socialitzar-nos”, explica la creadora, “ajuden a trencar barreres entre persones”. “Moltes vegades, en fires, m'he assegut a jugar amb desconeguts i, als pocs segons d'estar colze a colze, ja sents que hi ha una atmosfera de confiança i complicitat”, explica. “Els jocs de taula estan vivint una època daurada”, diu Fernando. Les hipòtesis són variades, però sobretot expliquen que ha estat la crisi, i el fet que cada cop més les persones decideixin quedar amb els amics a casa per no gastar, el que ha promogut una repopularització d'aquesta activitat lúdica.
 
Fins i tot al nét de la famosa escriptora britànica, Mathew Pritchard, li va entusiasmar el joc quan l'editorial es va posar en contacte amb ell per demanar els permisos pertinents ja que s'utilitza el nom original de la novel·la. “Li va fer molta il·lusió que haguéssim creat aquest joc”, explica Fernando de qui assegura que gestiona l'herència d'una de les escriptores que més llibres ha venut de tota la història. 
 
  

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar