Llibres
,
2017
Dissabte 16 de desembre, 18h
Museu de la Pauma
Mas de Barberans

Presentació de la recerca 'Memòria glaçada. La gelada del 1956'

En el marc del programa Cultura Viva 2017 , es presentarà la recerca: Memòria glaçada. La gelada del 1956. Recerca realitzada pels Centres d’Estudis de Terres de Cruïlla i coordinada pel Centre d’Estudis Seniencs. En el mateix acte es mostrarà l’exposició amb el mateix títol i el catàleg.

Es tracta d’un estudi fet  per onze associacions culturals, de banda i banda del riu Sénia, a partir de l’eina descriptiva de les enquestes realitzades: un total de 114 enquestes de diferents comarques (Alt Maestrat, Baix Maestrat, Els Ports, Maestrat Aragonès, Matarranya, Montsià, Plana Alta i Terra Alta). D’aquesta manera, s’ha aconseguit informació de primera mà d’aquest fenomen meteorològic imprès a la memòria col·lectiva de diferents generacions que actua com a referent temporal.

La recerca parla d’aspectes relacionats amb la meteorologia, del dia a dia, dels oficis que es van veure més afectats, de la caça, de la pesca a les basses del Delta, del joc i de les conseqüències una de les més clares i devastadores és l’exportació de mà d’obra. Aquestes terres esdevenen proveïdores de força de treball per a la indústria com per exemple SEAT, molts van marxar i ja no van tornar i d’altres van esdevenir temporers a la vinya a França, al Penedès i al Camp de Tarragona, al clavell al Maresme, etc.

El treball ha comptat amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i del Campus Extens de la URV a la Sénia, del projecte Patrimoni de la UJI i dels ajuntaments de les entitats participants i la col·laboració del Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC. Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat,

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1