Arts
,
2016
Del 18 de juny al 31 de juliol
Centre d'Interpretació Tomás Pascual
Benifallet

'Creuar l'Ebre. Dels passos de barca als ponts penjants del Delta'

Exposició “Creuar l’Ebre. Dels passos de barca als ponts penjants del Delta”, sobre els passos de barca del tram inferior de l’Ebre (des d’Amposta fins a la desembocadura) i la seva evolució al llarg del temps (abastant des de l’edat mitjana fins als nostres dies) com a sistemes de transport fluvial entre les dues ribes del riu. Els passos de barca són un dels aspectes del patrimoni i de la història de l’Ebre més desconegut. 

La mostra s'amplia amb un panell del pas de barca de Benifallet  i del Pont del Llaguter, elaborat per Elies Ortega, Llicenciat en Història. 

L’exposició s’obre amb un àmbit introductori sobre els passos de barca a l’Ebre, en el què es tracten temes més generals com  la localització de passos de barca a rius de Catalunya i a l’Ebre, l’evolució de  les comunicacions al delta de l’Ebre, les característiques tècniques i el funcionament dels passos i la legislació i regulació dels mateixos al llarg del temps, entre molts altres. La mostra continua amb plafons i materials sobre tots els passos de barca del Delta: el pas d’Amposta, el pas de barca de l’Illa de Gràcia, el pas de Garriga, el pas d’Olmos i el pas “La Cava” de la família Arques-Castells i, finalment, el pas de l’Illa de Buda. En tots els àmbits, es fa un repàs històric de cada pas i hi ha dos apartats dedicats als barquers o “passadors” i a les embarcacions que s’hi utilitzades. Així mateix, els plafons recullen fragments d’entrevistes realitzades als barquers, on expliquen aspectes molt interessants sobre els passos. La darrera part de la mostra explica la història del Pont Penjant des que es va construir als anys 10 i 20 del s. XX i els detalls del llavors projecte del pont “Lo Passador”, construïts en els primers anys del s.XXI al cor del Delta. L’exposició, a través dels plafons, recull més de 60 fotografies que van acompanyades dels textos, així com la reproducció de diversos documents històrics.

*Exposició produïda pel Consorci del Museu Comarcal del Montsià, amb el suport del Parc Natural del Delta de l’Ebre i de l’Ajuntament d’Amposta, l’any 2006. 

Horari concertat trucant als telèfons: 
977 46 20 05 i 977 26 78 00.

Més informació: 
www.benifallet.altanet.org/centre-dinterpretacio-tomas-pascual

 

      

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1