AGENDA
Arts
Del 16 de desembre de 2016 al 30 de juliol de 2017
2016
Palau Oliver de Boteller
  • Tortosa

Exposició 'Deltebre 1. La història d'un naufragi'

L’espectacular exposició de gran format 'Deltebre I. Història d’un naufragi', produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, que explica la història d’un veler de transport militar de l’armada anglesa procedent d’Alacant, enfonsat a la desembocadura de l’Ebre l'estiu de 1813, durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès.

Aquest vaixell, del qual encara se’n desconeix el nom, va ser localitzat el 2008 per un pescador d’Amposta, i des d’aleshores els arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) han dut a terme diverses campanyes d’excavacions subaquàtiques que han permès obtenir una informació molt valuosa sobre com era la vida a bord. De fet, les condicions de la zona en la qual va encallar, aigües arenoses amb molt poca visibilitat subaquàtica, han permès que el vaixell i la càrrega que transportava es mantinguessin pràcticament intactes durant 200 anys, i expliquen que sigui una de les poques embarcacions enfonsades a la costa catalana que no ha sigut espoliada.
 
El context històric de l’exposició, que ha comptat amb la col·laboració del Museo Arqueológico de Alicante i la DOP Vinos Alicante,  és el setge de Tarragona. De fet, aquest veler de transport militar de 30 metres d’eslora va embarrancar a les Goles de l’Ebre quan tornava a Alacant, després que els anglesos aixequessin inexplicablement el setge de Tarragona. Un esdeveniment que s’explica a bastament a la mostra a través de la premsa de l’època.

La mostra també inclou bona part del centenar d’objectes que s’han recuperat del fons del mar durant les diferents campanyes arqueològiques. Hi ha carregament propi de la guerra com municions de diferent calibre (bombes, granades o munició de fragmentació); barrils i caixes de fusta en què es transportaven; instruments de navegació o ampolles de vi i cervesa. Precisament una de les troballes més interessants va ser la d’una ampolla de vi Fondillón d’Alacant, un vi molt valorat que consumien filòsofs com Voltaire, escriptors com Shakespeare o reis com Lluís XIV de França.

Entrada lliure

*Inauguració: Divendres 16 de desembre, a les 19h 

Horaris: 
>Del 16 de desembre al 29 de gener: 
De dilluns a divendres, de 9 a 14h i de 18 a 20h 
Dissabtes, diumenges i festius, d'11 a 13h i de 18 a 20h 

>Del 30 de gener al 30 de juliol: 
De dilluns a divendres, de 9 a 14h 

Més informació: 
premsa.gencat.cat

 

Exposició 'Deltebre 1. La història d'un naufragi'

Et pot interessar

Una història de pel·lícula 2017
Divendres 7 de juliol, 20.30h
Lloret de Mar
Espectacle 'El Mag d'Oz' - Escola d'Arts Escèniques Cecília Aymí
Dies 15 i 16 de juliol
Tortosa
Festa Major - Jesús 2017
Del 6 al 15 de juliol
Jesús
Del 28 de juny al 2 de juliol
Calafell
Campanar Santa Maria
Dissabte 1 de juliol, 20:30h
Vilafranca del Penedès
Cultura popular
Del 28 de juny al 15 de juliol
Mollerussa
Presentació Joan Blau, música, concert, disc, Balaguer, Noguera, març, 2017, Surtdecasa Ponent
Dissabte 30 de setembre, 22h
Vallfogona de Balaguer