AGENDA
Llibres
Divendres 13 de gener, 19:30h
2017
Museu de les Terres de l'Ebre
  • Amposta

Presentació del llibre 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil'

Presentació de la publicació 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)', fruit de l’exhaustiu treball conjunt de l’investigador Joan B. Beltran Reverter i el col·leccionista Julio Allepuz Querol, editat per Onada Edicions. 

Sinopsi: 
La Guerra Civil va trasbalsar el país i condicionar la vida quotidiana de les persones en molts àmbits. Aquest llibre ens mostra que la comarca del Montsià no va ser una excepció i ho fa prenent com a base les emissions de paper moneda en aquest territori. El paper moneda era emès pels consistoris catalans per a permetre que els municipis organitzessin autònomament la seva economia ja que hi havia mancança de moneda fraccionaria. Així, la Generalitat va modificar la Llei municipal catalana, de 9 d’octubre de 1936, per a dotar als ajuntaments de la potestat d’emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, que només tenia valor dintre dels propis límits municipals. Al Montsià, trobem 11 localitats que van fer ús del paper moneda o d’algun signe monetari local: Alcanar, Amposta, Freginals, Godall, La Galera del Pla, La Ràpita dels Alfacs, La Sénia, Mas de Barberans, Masdenverge, Ulldecona i Planes del Montsià. L’objectiu de la publicació és fer un retrat de la societat montsianenca del moment, tot difonent els esdeveniments que van portar a aquests municipis a emetre paper moneda i exemplificar amb un recull d’imatges els tipus de bitllets i d’altres elements monetaris que actualment formen part del patrimoni històric, cultural i numismàtic.
 

*A més de la presentació del llibre, també tindrà lloc la inauguració d’una exposició temporal que mostrarà totes les emissions i els elements més significatius que podem trobar al llibre. 

Més informació: 
museuterresebre.cat

 

Llibre 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil'

Et pot interessar

MónNatura Delta de l’Ebre
Dissabte 28 d'octubre, 12 i 16h
Amposta
7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic - Amposta 2017
Dies 27 i 28 d'octubre
Amposta
Cistell teixit en remolí
Dies 4 i 5 de novembre
Mas de Barberans
Ocells Mòbils - MónNatura Delta de l'Ebre
Dissabte 18 de novembre, 12h
Amposta
Llots i Torbes de Mari Chordà - Lo Pati 2017
Del 28 d'octubre al 10 de gener
Amposta
V Festival Músiques en Terres de Cruïlla - La Sénia 2017
Del 27 al 29 d'octubre
La Sénia
Exposició '1937. Quan la ribera no tenia amo'
Del 15 de setembre al 12 de novembre
Amposta
Espectacle 'Improvisión'
Divendres 17 de novembre, 22h
Amposta