AGENDA
Llibres
Divendres 13 de gener, 19:30h
2017
Museu de les Terres de l'Ebre
  • Amposta

Presentació del llibre 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil'

Presentació de la publicació 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)', fruit de l’exhaustiu treball conjunt de l’investigador Joan B. Beltran Reverter i el col·leccionista Julio Allepuz Querol, editat per Onada Edicions. 

Sinopsi: 
La Guerra Civil va trasbalsar el país i condicionar la vida quotidiana de les persones en molts àmbits. Aquest llibre ens mostra que la comarca del Montsià no va ser una excepció i ho fa prenent com a base les emissions de paper moneda en aquest territori. El paper moneda era emès pels consistoris catalans per a permetre que els municipis organitzessin autònomament la seva economia ja que hi havia mancança de moneda fraccionaria. Així, la Generalitat va modificar la Llei municipal catalana, de 9 d’octubre de 1936, per a dotar als ajuntaments de la potestat d’emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, que només tenia valor dintre dels propis límits municipals. Al Montsià, trobem 11 localitats que van fer ús del paper moneda o d’algun signe monetari local: Alcanar, Amposta, Freginals, Godall, La Galera del Pla, La Ràpita dels Alfacs, La Sénia, Mas de Barberans, Masdenverge, Ulldecona i Planes del Montsià. L’objectiu de la publicació és fer un retrat de la societat montsianenca del moment, tot difonent els esdeveniments que van portar a aquests municipis a emetre paper moneda i exemplificar amb un recull d’imatges els tipus de bitllets i d’altres elements monetaris que actualment formen part del patrimoni històric, cultural i numismàtic.
 

*A més de la presentació del llibre, també tindrà lloc la inauguració d’una exposició temporal que mostrarà totes les emissions i els elements més significatius que podem trobar al llibre. 

Més informació: 
museuterresebre.cat

 

Llibre 'El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil'

Et pot interessar

Taller infantil 'Nius d'ocells'
Dimecres 30 d'agost, 11h
Amposta
Contalles del Delta - MónNatura Delta de l'Ebre
Divendres 18 d'agost, 19h
Amposta
Juan Carlos Librado 'Nene'
Divendres 22 de setembre, 22h
Amposta
Espectacles infantils 'Al Marjal' - Alcanar 2017
Del 8 de juliol al 20 d'agost
Alcanar
Festa Major de Móra d'Ebre 2017
Del 18 al 27 d'agost
Móra d'Ebre
A Quiet Man
Divendres 18 d'agost, 21h
La Ràpita
Pepet i Marieta - La revolució dels somnis 2017
Divendres 1 de setembre, 23h
Tortosa
Eufònic 2017
Del 31 d'agost al 3 de setembre
La Ràpita, Amposta, Tortosa, Alcanar, Miravet, Ulldecona