Anna Balart: “La crisi ens ajudarà a tornar a valorar l'artesania”

Aquesta artesana i restauradora tortosina ha muntat una botiga d'objectes artesans personalitzats
Surtdecasa Ebre
,
17/05/2013
Arts
Potser només els optimistes pensen que la crisi ens pot portar coses bones. L'Anna Balart és una d'aquelles persones que és conscient que amb esforç es pot aconseguir tot allò que un es proposi. De fet, la botigua-taller d'artesania que ha muntat a la travessera de l'Àngel, el carrer estret que uneix Sant Blai amb el pont de l'Estat a Tortosa, és la culminació d'una carrera feta de supervivència i aprenentatge a parts iguals.
 
"Tot el que hi ha aquí està fet a mà", sentència només arribar. És un lloc petit, però desprèn la personalitat d'un espai singular, d'aquells que no s'han fet en sèrie. "Aquest quadre l'he fet jo, aquesta imatge l'he pintat a partir d'una fotografia que va fer el meu germà, aquesta és una bufanda única teixida amb un teler manual d'Arnes, aquestes peces de ceràmica les fa la meva amiga Teresa-Marta, i les il.lustracions de la paret són obra meva...", explica, orgullosa de rebre un visitant a "casa seva".
 
Després d'una benvinguda càlida, l'Anna m'explica com ha arribat fins aquí. “Molt joveneta vaig haver de posar-me a treballar”, recorda, que ha fet de les seves experiències laborals una escola de vida. Després de molts anys de formació -"Fins i tot vaig fer unes pràctiques de restauració de frescos a la Capilla Sixtina, a Roma", recorda destacant-ho com una de les fites del seu currículum- ha estat "profe" a l'Escola-taller, on ha ensenyat als joves a estimar la restauració i la pintura.  “Molta gent té por a ensenyar, es pensen que els robaran les idees”, explica, “però cadascú tenim el nostre estil”.  “Veritat que encara que tu i jo fem macarrons amb els mateixos ingredients mai ens sortiran igual?”
 

Tot en la conversa amb l'Anna té un rerafons de filosofia. Es nota que la pràctica no l'ha desviat de la reflexió. l és que el seu recorregut professional ha estat ple de desviacions i dreceres més o menys evidents. “Vaig estar quatre anys de pintora de manteniment al Seminari de Tortosa”, recorda amb aquell punt d'ironia benevolent. “Imagina't si en vaig pintar de finestres i de portes envoltada de capellans i en aquell espai tan majestuós”. Però la pintura i la restuaració en general era per a aquesta artesana – com ella mateixa s'autodenomina-  no només una professió, sinó també quelcom on abocar l'ànima i la seua pròpia filosofia de vida.

 

  • imatge de control 1per1

Passats els anys i en plena crisi econòmica, és quan l'Anna ha decidit apostar definitivament per fer realitat aquest projecte personal. “He volgut instal·lar-me de cara al públic, al centre de la ciutat, per a que la gent em conegui i vegi com treballo”. En aquest petit espai, podem trobar diferents objectes de decoració fets de manera artesanal -handmade, com diu ella- quadres, espills, perxes, joieria... I el valor afegit de tot plegat és que ofereix al client la possibilitat que siguin treballs personalitzats. “Crec que les persones estem tornant a valorar les peces úniques i no aquelles que es fabriquen en sèrie”, diu. “Per exemple, si a un xiquet li agraden els vaixells rojos podem fer-li un quadre on surtin vaixells rojos i, a sobre, posar-li el seu nom”, explica. "La crisi ens ajudarà a tornar a valorar l'artesania".

 

A més, un altre plus és que tot el que venem està fet amb matèria primera de les Terres de l'Ebre. “Aquí no hi ha res made in China”, diu. “El que jo intento promoure és que es creï xarxa entre els artesans per poder fer peces conjuntament, cadascú en la seua disciplina”, exposa. I l'experiència, de moment, és prou bona. “Estic col·laborant amb molts artesans d'aquestes terres, ens ajudem mútuament”. En definitiva, té clar que la "cooperació és la nova manera de fer créixer els projectes". Una cooperació que neix del moviment, segons explica. “Si tu et mous, la gent també es mou”, diu. Per això, i molt més, l'Anna té ADN d'emprenedora.

  

 

--
Més informació: 
 
  

A

També et pot interessar