Art col·lectiu a la Universitat

L’Antena Cultural Tortosa de la URV impulsa un projecte d'art participatiu al Campus de les Terres de l’Ebre
Surtdecasa Ebre
,
18/11/2013
Arts
“Volem que a la URV passin coses. Que hi hagi espontaneïtat. Si trenquem amb la rutina de l'estudiant, ens sentirem satisfets”, explica el filòsof Roman Aixendri, qui juntament amb l’arquitecta Cristina Bestratén han impulsat URVIART, llegit com UR VI ART, un projecte que vol portar un seguit d'instal·lacions artístiques efímeres al Campus Terres de l'Ebre de la URV.
 
“Els arquitectes projecten espais i els filòsofs elaboren conceptes, però crec que els dos som constructors i ens agraden les construccions efímeres. Veiem bellesa en allò caduc perquè mostra la fragilitat nua, i la fragilitat reclama delicadesa”, explica Roman per justificar aquesta iniciativa que ha rebut el suport organitzatiu de l'Antena Cultural a les Terres de l'Ebre.
 
El vestíbul es tenyirà de groc i rosa
La primera acció tindrà lloc de l’11 al 15 de novembre i consistirà en la creació d’una silueta mural feta amb post-it en un dels murs verds del vestíbul del campus. “És un espai comunitari, un punt de confluència per a les persones, imprescindible per a portar a terme el projecte”, explica Núria Gil, directora de l’Antena Cultural Tortosa de la URV. De fet, qualsevol persona que entri al vestíbul del campus, podrà participar en la creació d’aquesta acció de creació col·lectiva. Només cal que demani a la consergeria del campus un post-it rosa si és dona i groc si és home, i l’enganxi a la seua alçada. Al post-it només s’ha de posar el nom i cognoms i el grau que s’estudia si és alumne, i la professió si no ho és. També es convida als participants a fer-se una foto i pujar-la a l’Instagram amb el hashtag #urviart2013. D’aquesta manera la proposta guanyarà en visibilitat i un esdeveniment d’entrada efímer es pot convertir en quelcom de més durada. “Volem deixar records, perquè després, amb aquests records, sempre es pot acabar elaborant alguna altra cosa”, argumenten Roman Aixendri i Cristina Bestratén. 
 
Paral·lelament a aquest mural col·lectiu, Aixendri i Bestratén utilitzaran uns 1.800 post-it de diferents colors per reproduir també al vestíbul del campus un retrat d’Antoni Rovira i Virgili. “La figura d’Antoni Rovira i Virgili simbolitza la universitat, de la mateixa manera que els post-it representen la gent que en forma part. És una manera de fer evident que la URV és el que és gràcies a la gent que la forma i la transforma”, reflexionen. L’objectiu del projecte, segons expliquen els seus ideòlegs, és “connectar la gent de la universitat i també de les nostres terres” i fer-los moure. 
 
“Volem que la gent d'aquí s'il·lusioni amb alguna creació compartida”, explica Roman “A més, si hem triat la URV és degut a que a mi m'encanten les universitats, perquè són llocs on es generen moltes idees i s'hi couen moltes coses”. “La gent ha de tenir l'oportunitat d'estar a prop de les universitats, de sentir-la seva, d'apropiar-se-la d'alguna manera”, diu aquest filòsof que resumeix perfectament quina és la tercera pota de la universitat: “apropar-la a la gent”, com diu Núria Gil.
 
--
Més informació: 
 
  

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar