El patrimoni com a teràpia

“Capses de memòria / Capses de natura” promou l'estimulació cognitiva a través d'objectes històrics i naturals de les Terres de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
03/04/2014
Arts
La cultura sempre ha tingut i tindrà una voluntat terapèutica, tant per qui la promou com per qui la gaudeix. La dansa, el circ, la pintura o l'escriptura representen, molts cops, la millor manera per expressar la nostra identitat i les nostres singularitats, o bé, per accedir a elles a través de l'expressió dels altres. La cultura com a bagatge col·lectiu de les nostres comunitats també pren forma d'objectes. Aquests són el nostre patrimoni material. Amb aquesta premissa, el Museu de les Terres de l'Ebre impulsa la iniciativa “Capses de memòria / Capses de natura”, amb la intenció d'apropar els fons d'objectes i documents que custodia el museu a persones que pateixen certs transtorns neuronals, degeneratius o emocionals.
 
La idea és senzilla. Pot un fòssil, una pedra, una eina antiga o una pintura despertar alguna emoció o reacció en persones que tenen dificultats per accedir al seus records o a les seves emocions? Els professionals sanitaris diuen que sí i, per això, en aquest programa que s'encenta ara, diversos col·lectius com ara l’Associació APASA, el Centre Verge de la Cinta - Fundació Privada Mercè Pla, els ajuntaments d’Amposta, Santa Bàrbara i La Ràpita, la Fundació Privada Serveis Socials del Montsià (Fusmont), la Llar Residència Amposta i la Fundació Privada Pere Mata rebran en préstec dos capses de fusta, una d’etnologia i una de natura, amb objectes, fitxes i fotografies relacionades, dissenyades per dur a terme tallers de memòria i estimulació cognitiva amb els seus usuaris. 
 
Cal dir que el Museu de les Terres de l’Ebre conserva i gestiona la col·lecció més important de patrimoni moble del tram final de l’Ebre, un fons que comprèn més de 35.000 objectes d’arqueologia, etnologia i història natural, que són els principals àmbits a partir dels quals s'incideix en la conservació del patrimoni del territori i desenvolupa la seva gestió i acció cultural.
 
Els museus, els nous hospitals?
Els museus i equipaments patrimonials que, durant dècades, havien funcionat com espais d'observació i contemplació, trenquen ara aquestes barreres i volen relacionar-se amb la resta de les institucions socials i sanitàries. Han passat de tenir com a objectiu la conservació del patrimoni moble artístic i històric per a ser contemplats com un generador d’experiències basades en el coneixement i gaudi del territori i de la història per part d’un gran ventall de públics i col·lectius socials.
 
La iniciativa forma part dels actuals programes d’accessibilitat cognitiva que realitzen diversos museus catalans, i no ha estat per al Museu de les Terres de l'Ebre una experiència única. El 1996, ja va idear i programar l’activitat “Grups de conversa i patrimoni etnològic”, dirigida a la gent gran, concretament als usuaris de la Residència d’avis d’Amposta. 
 
El 2013, el Museu i la fundació privada Fundació Pere Mata, dedicada a l’atenció de problemàtiques mentals, van signar un conveni per realitzar conjuntament el programa "Taller de memòria", una activitat quinzenal d’estimulació cognitiva, de caràcter sociosanitari i cultural i de difusió patrimonial, que es va desenvolupar al llarg de tot l’any, en un total d’onze sessions.
 
--
Més informació: Enllaç
 
      

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar