Electrònica

Foto: 

Elisa Derrico

Els 10 imperdibles d'Eufònic

El Festival d'Arts Sonores i Visuals se celebrarà de l'1 al 4 de setembre
Surtdecasa Ebre
,
23/08/2016
Arts
Els millors artistes internacionals actuant en improvisats escenaris, tallers per apropar l'estudi de la imatge i el so a la ciutadania, experimentació, diversió i aprenentatge. El festival Eufònic Arts Sonores i Visuals a les Terres de l'Ebre arriba enguany a la cinquena edició consolidat com una cita ineludible de les arts sonores i visuals a Catalunya. Més internacional que mai i amb un fort accent femení, manté l’essència dels seus inicis: ser una experiència ancorada al paisatge de les Terres de l’Ebre i del Delta. Aquest lligam amb el paisatge continua sent l’eix vertebrador i diferencial del festival que enguany se celebrarà de l’1 al 4 de setembre. Us filtrem aquelles actuacions que no us podeu perdre i també algunes de les activitats formatives més interessants.

1. Gábor Lázár, un espectacle únic de llum al Castell de Miravet
L’artista hongarès Gábor Lázár explora la relació entre so, llum i espai. Inspirat per l’estètica minimalista del techno i el house, Lázár en deconstrueix la gramàtica i la sintaxi per crear una proposta de caràcter experimental i multisensorial. L’espectacular instal·lació audio-lumínica 'A Trap for your Attention', concebuda durant la residència de Lázár al HeK (House of Electronic Arts Basel), es basa en l'activació d’un determinat espai arquitectònic a través de dispositius LED dinàmics i un sistema de so multicanal. En el marc del festival Eufònic, la peça s’adaptarà a l’Espai Celler de l’impressionant castell templer de Miravet. 
 


2. Gigi Masin, un gran de l'electrònica visita per primer com l'Estat espanyol
Gigi Masin (Venècia, 1955) és una de les figures més destacades de l’escena electrònica i el màxim representant del gènere ambient a Itàlia. La seva composició 'Clouds' - inclosa al disc 'Les Nouvelles Musiques De Chambre Volume 2' -, ha estat samplejada per artistes tan diversos com Björk, To Rococo Rot o Main Attrakionz, una preciosa composició per a piano i sintetitzador que és la perfecta carta de presentació del registre sonor inconfusible del seu autor. La música càlida, elegant i meditativa de Masin va rebre finalment el reconeixement que mereixia gràcies a la publicació del recopilatori 'Talk to the sea'. Una cita ineludible
 

  • imatge de control 1per1


3. Quiet Ensemble, l'orquestra clàssica de garatge
'The Enlightment' és un concert en què l’orquestra clàssica i els instruments són substituïts per làmpades elèctriques: en lloc de violins, neons; en lloc de percussions, llums estroboscòpiques; i en lloc de l’arpa, un focus que il·lumina el públic. Cada element lumínic té un so propi, un soroll blanc que normalment eliminem de la ment, però que aquí s’amplifica a través de sensors que capturen el camp electromagnètic i que permet que Fabio Di Salvo i Bernardo Vercelli, els dissenyadors de so italians que treballen sota el nom de Quiet Ensemble, creïn un concert de llum pura en temps real
 


4. Kyoka, experimentació a la Cisterna d'Alcanar
L’artista japonesa de Rasten Noton fa vibrar la Cisterna d’Alcanar amb una traslació visual del so, on es creen patrons visuals a través de la interacció del so i l’espai, un caos ordenat des d’una perspectiva minimalista, amb una abstracció propera al dub profund. Kyoka és una artista polifacètica, nascuda al Japó i resident a Berlín, des d’on va cridar l’atenció d’Alva Noto, que la va fitxar per al seu segell Raster Noton. El seu enfocament bascula entre el caos i el rigor per fer una relectura de la música experimental, el tractament del so i la seva aplicació a les instal·lacions espaials. 
 


5. Fasenuova, històrics de l'electrònica underground
Històrics de l’electrònica underground i referent viu per a tota una escena, els asturians Fasenuova no han parat d’evolucionar des d’un lloc molt particular i quasi únic: entre la fúria i el lirisme, la violència i allò sublim, els tocs industrials i l’estil crooner contemporani, fosc, desesperat. Entre 'Esplendor Geométrico' i les diverses reencarnacions del Corcobado més retorçat, veure’ls en directe és una experiència catàrtica que et transporta i arrossega en un mar d’energia imparable. Aquest any han publicat 'Aullidos Metálicos', un títol que defineix perfectament el seu so. 
 


6. Awwz, l'electrònica bacelonina més intimista
La productora barcelonina Awwz té debilitat per l’electrònica intimista, en la qual barreja tocs de future beats, pop i r&b, plena de melodies lluminoses, atmosferes seductores, veus sensuals i ritmes imaginatius cuinats a foc lent. El seu darrer EP 'Glid', publicat a la plataforma artística Galaxxxy Sandvitx, l’ha portat a festivals d’arreu, tant per Espanya com per l'Amèrica llatina, i és sens dubte una de les artistes amb més projecció de la nova i sempre en continua renovació escena de l’electrònica local. Slurp TV l’acompanyarà als visuals. 
 


7. Girls in Lab
També val la pena destacar les activitats formatives que, cada cop més, el festival programa amb més intenció. Girls in Lab  és un moviment social i independent nascut el 2015 a Barcelona i que té com a missió inspirar i educar a nenes i adolescents per aconseguir la paritat de gènere en el camp de la tecnologia. Amb l’objectiu de despertar en elles un interès per la tecnologia i, a més a més, ajudar-les a adquirir confiança en elles mateixes mitjançant l’assimilació de les millors eines i recursos del S. XXI. Un taller que es proposa apropar a les noies adolescents – de 12 a 16 anys - a la tecnologia més innovadora utilitzant Makey-Makey, una placa open source basada en Arduino que permet convertir gairebé qualsevol objecte (un plàtan, per exemple) en una superfície de control (un comandament de videojocs, per exemple). 
 


8. Blanca Regina i el videomapping
Una de les creadores més interessants del panorama nacional i instal·lada a Londres. Regina és artista, docent i curadora, i també serà enguany a Eufònic. Autora de la tesis 'El VJ y la creación audiovisual performativa: hacia una estética radical de la postmodernidad', serà l'encarregada de dirigir un taller de 3 hores en què es parlarà de la creació de continguts per a videomapping, més enllà de la tècnica. Una oportunitat única al territori per descobrir aquest món de primera mà. 
 


9. Alba G. Corral i l'astronomia
Alba G. Corral és una de les veteranes d'Eufònic. En les últimes edicions ha estat també programadora del festival i enguany arriba amb una proposta de taller molt atractiva. Es tracta d'un viatge per l'univers a través de les dades registrades amb els instruments d’observació espacial. Res més lluny de la realitat: la comunitat astronòmica genera quantitats ingents de dades que estan disponibles per a qualsevol investigador o aficionat per al seu ús, fonamentalment fotos de diferents regions i objectes del firmament que permeten registrar no només l’energia que ens arriba dels cossos celestes en les freqüències de la llum visible, sinó també en freqüències que els nostres ulls no poden detectar. LABoral Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón va començar aquesta línia de treball amb Alba G. Corral en el marc de la Red Europea de Arte Digital y Ciencia, un taller que, lluny de la impressió que pot donar, de ser complicat i especialitzat, és un preciós viatje per l’univers que permet treballar amb dades disponibles del ESO- European Southern Observatory per a generar precioses visualitzacions utilitzant Processing i altres eines Open Source. 
 


10. Les Witch, al Xiringuito
Emergeixen amb força - per la banda més arty de l’assumpte - en l’escena trap barcelonina reivindicant un "perreo" inclusiu i feminista que les ha portat a cantar, per exemple, a la copa menstrual o a dir en veu molt alta que no són la teva bitch - empoderant el terme que el trap masculí empra de manera despectiva -. Els joveníssims Gala, Ricardo i Mariona piquen l’ullet amb el seu nom a Witch, acrònim del grup de feministes radicals de finals dels 60, Conspiració Terrorista Internacional de les Dones de l’Infern (Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell, WITCH). Els trobarem obrint i tancant la sessió de cloenda d’Eufònic al Xiringuito de la Costa, juntament amb el barceloní DJ2D2, sinònim de solvència contrastada i mestre del hip hop i la música negra, fix de Sónar i de sales com Razzmatazz.   

 

Més informació: 

Eufònic. Festival d'arts sonores i visuals a les Terres de l'Ebre
De l'1 al 4 de setembre 
Fitxa d'agenda Surtdecasa

 

A

També et pot interessar