Femme in arts

Foto: 

Cedida
Fotograma del curtmetratge 'La menopausa rebel'

Femme in Arts, un festival sobre la lluita de gènere a les Terres de l'Ebre

Tindrà lloc del 24 al 26 de novembre al centre d'Art Lo Pati d'Amposta
Surtdecasa Ebre
,
13/11/2017
Arts
Lo Pati - Centre d’Art de les Terres de l’Ebre impulsa la primera edició de Femme in Arts, un festival que transforma el cicle 'Cinema i Dona: Una mirada universal al fenomen de la violència contra les dones' per convertir-lo en una proposta més àmplia, diversa i lligada al territori, amb el clar objectiu de posar a escena l'expressió de la dona des de diferents perspectives artístiques per contribuir al debat sobre el silenci, la violència i també la capacitat de resiliència i la potència creadora de les dones.

Comissariat per la periodista Anna Zaera, Femme in Arts oferirà, entre el 24 i el 26 de novembre, diferents manifestacions artístiques que serviran per obrir un espai per al debat i la reflexió al voltant del fenomen de la violència contra les dones. De fet, el festival coincideix amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones que se celebra el 25 de novembre i un dels seus objectius és donar visibilitat a les violències que s’exerceixen sobre les dones, denunciar-les i empoderar les dones creant consciència social. Entre les activitats programades, hi haurà un cicle de cinema que inclourà debats i col·loquis; un espectacle inaugural de dansa, amb la ballarina Anna Hierro; un espectacle musical, amb Les Impuxibles; un recital poètic i també un espai d'exhibició i consulta de literatura feminista.

Parlar obertament de la maternitat, la vulnerabilitat, els dubtes que ens genera enfrontar-nos a les definicions de gènere. Mostrar com el poder controla els cossos de les dones a través de diversos mecanismes, seran alguns dels temes fonamentals que es tractaran des d'un punt de vista artístic i també reflexiu. Així, a través de diverses disciplines artístiques el que es vol abordar són els següents temes: dones i moviments socials, dones i rituals vinculats a la terra, dones entre la violència i la resistència, i dones i nous discursos.

  • imatge de control 1per1

Femme in Arts està coorganitzat per Lo Pati i les àrees de Serveis socials i Atenció a la dona de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d’Intervenció Especialitzada de Terres de l’Ebre que exerceix la Fundació Montsià, amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. També hi col·laboren els col·lectius de dones de les Terres de l'Ebre i d’altres de llarga trajectòria com Drac Màgic, una cooperativa d'iniciativa social fundada el 1970 dedicada fonamentalment a l'estudi i a la divulgació de la cultura audiovisual amb la representació de les dones com a focus. Us destaquem el que podreu veure durant aquests tres dies:

1. 'Endosimbiòtica', dansa contemporània en diàleg amb l'obra de Mari Chordà
La ballarina Anna Hierro ha creat un solo amb el nom 'Endosimbiòtica' en el qual interactua amb l'obra de Mari Chordà present a l’exposició 'Llots i Torbes' que fins al 10 de gener estarà a Lo Pati. El nom de l’espectacle fa referència a la teoria endosimbiòtica formulada per la biòloga nord-americana Lynnn Margulis per explicar l’evolució de les cèl·lules i que està molt present a l’exposició de Chordà. A través del moviment, parla del cos de la dona i com aquest es relaciona amb la generació de la vida i la fertilitat. Hierro ha treballat amb diverses companyies i creadors i actualment col·labora amb La Veronal. Des de 2013, dirigeix juntament amb Carlos Martorell el projecte experimental de so i moviment Ensemble Topogràfic.

2. Mostra de films de dones i col·loqui amb perspectiva territorial
El cinema serà un dels plats forts del festival. La majoria de pel·lícules que es projectaran formen part de la cartera de pel·lícules de La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, com 'Menopause rebel', 'Júlia Ist' o 'Ama-san'. I també s’ha seleccionat el documental 'La guardiana de los ríos'. Totes les activitats tindran lloc a Lo Pati i són gratuïtes. Les peces seran presentades per dones del territori amb una llarga tradició en la lluita o l'estudi dels moviments feministes. És el cas de la històrica feminista de Deltebre, Rosa Queral; Neus Miró, autora del llibre 'Dones en moviment. Una anàlisi de gènere de la lluita en defensa de l'Ebre' presentarà La Guardiana de los Ríos, i la directora de 'Júlia Ist' Elena Martín mostra les seves derives i les inquietuds d'una jove enmig d'un Berlín gris i fred. 'Ama-san', presentat per la realitzadora Zoraida Rosselló, serà l'últim documental de la nit. La jove directora portuguesa Cláudia Varejão destapa el món de les misterioses dones ama-san del Japó. Retrata la ritualització d'una tradició ancestral en risc de desaparició. Les ama-san, les caçadores del mar, practiquen la pesca de busseig des de fa més de 2.000 anys.

3. Sessió musical i presentació del col·lectiu feminista local, F de Figa
El col·lectiu F de Figa neix l'any 2016 a Deltebre per posar en comú les inquietuds d'un grup d'amigues i per apropar el feminisme a les Terres de l'Ebre. A Femme in Arts, proposen una sessió musical en la qual punxaran un recull de temes d'algunes de les autores femenines contemporànies més interessants.

4. Recital poètic i actuació de Les Impuxibles
Després d'una visita a l'exposició 'Llots i Torbes' a càrrec de l'artista Mari Chordà de la mà de l'artista, les poetes Anna Gual i Maria Cabrera faran un rectal poètic que donarà pas a l'actuació de Les Impuxibles, el conjunt de Clara i Ariadna Peya, dues germanes, creadores i intèrprets que treballen la barreja de llenguatges.  El compromís social ha fet créixer en les Impuxibles la necessitat de fer servir l'art com a altaveu de denúncia i canvi social posicionant-se a favor de la política d'igualtats. En l’espectacle que presenten a Lo Pati exploren la diversitat dels punts de vista. El vi del Celler Bàrbara Fores, que recull l'herència centenària del treball de les dones a la vinya i que ara està representat per una nova generació amb la gandesana Pili Sanmartín al capdavant, acompanyarà l'espectacle.

5. Mostra de llibres de literatura feminista 
En els darrers mesos, la publicació de literatura d'arrel feminista s'ha multiplicat. Al hall del Centre d'Art Lo Pati hi haurà una selecció de centenars de referències de literatura feminista de tots els temps a càrrec de l'Espai Cultural Guaix. Una perspectiva global on es podrà trobar assaig, novel·la i poesia tant d'autores nacionals com internacionals. Durant els tres dies del festival, aquestes obres es podran consultar i també comprar en el mateix espai on hi haurà uns sofàs preparats per la lectura.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar