Postcards from Nanan

Foto: 

Cedida
'Postcards from Nanan'

Les cinc claus del festival de cinema turístic terres Catalunya

Tortosa acull del 31 de maig al 3 de juny la primera edició del terres Catalunya - International Eco & Tourism Film Festival
Marina Pallás
,
29/05/2017
Arts
La perspectiva d’un inici és sempre il·lusionant (inici d’algun aspecte positiu per a nosaltres, s’entén). La perspectiva d’un viatge encara ho és més. Quan arrenca al territori alguna proposta que mira més enllà de les pròpies fronteres i que busca l’excel·lència d’un àmbit específic, un ciutadà no pot fer més que, com a mínim, alegrar-se. Alegrar-se perquè participar-hi el farà una mica més ric en alguna cosa que no es veu però es nota, perquè significarà que el seu entorn està viu, que no es conforma, que provoca els canvis. La primera edició del festival de cinema turístic i sostenible terres Catalunya arriba per quedar-se. I ho fa amb dos elements que ens parlen directament a l’ànima: amb la màgia del cinema i amb la il·lusió d’un viatge. Tot seguit reunim cinc trets ben característics del terres Catalunya - International Eco & Tourism Film Festival, que se celebrarà a Tortosa del 31 de maig al 3 de juny. És una proposta de la productora ebrenca Filmsnòmades.

El seu caràcter internacional i la seva innovació

Les 98 pel·lícules que participen al festival (en les categories de comunicació turística, documentals i comunicació corporativa) provenen de dotze països diferents: Itàlia, Portugal, Gran Bretanya, Alemanya, Eslovènia, Brasil, Perú, Mèxic, els Estats Units, Taiwan, Índia... De les 98, 69 són films turístics, 22 documentals i 7 films corporatius. El jurat del festival està presidit per Swen Waterreus, professor en gestió de turisme a la Universitat de Ciències Aplicades Inholland d’Amsterdam, i del qual també formen part Dorothée Adam (França), Alejandra Medina (Xile), Kymisha Carey (EUA), Hugo Marcos (Portugal) i Joana Pardos (Catalunya). El festival terres Catalunya naix amb el partenariat d’Art & Tur Festival Internacional de Cinema, de Portugal. Però és únic a tot Espanya.


Perú, país de tresoros escondidos

  • imatge de control 1per1

La seva proposta de reflexió i debat amb un congrés

Segons l’informe de l’OMT Tourism Towards 2030, es calcula que l’any 2030 s’arribarà als 1.800 milions de turistes arreu del món, quan el 1950 eren 25 milions. Sembla, doncs, necessari reflexionar sobre la sostenibilitat del turisme. Per aquest motiu, el festival arriba acompanyat paral·lelament d’un congrés, el terres LAB, que se celebrarà el 31 de maig i l’1 de juny, per discutir també les interrelacions entre la indústria del turisme i la de l’audiovisual. El congrés estarà dirigit per Jordi Tresserras, del Laboratori de Patrimoni, Turisme Cultural i Creativitat de la Universitat de Barcelona. S’hi ha programat sis conferències, quatre taules rodones, dos casos d’estudi i una presentació.


Desertores

La seva voluntat de dinamitzar les Terres de l’Ebre

El festival vol situar Tortosa i les Terres de l’Ebre internacionalment, alhora que fer descobrir als productors uns espais naturals tan especials com són els de les Terres de l’Ebre. Qui sap... Potser un productor s’enamora d’aquest entorn i situa aquí la seva propera peça audiovisual! El festival naix amb una clara vocació de compartir i donar a conèixer a través de l’audiovisual destinacions de turisme natural i iniciatives sostenibles d’arreu del planeta, així com projectar les Terres de l’Ebre dins de Catalunya i l’Estat com un espai idoni per debatre i analitzar estratègies que ajuden a crear consciència sobre la necessitat de preservació de determinats valors culturals i paisatgístics. El festival també busca fomentar la creativitat audiovisual lligada al paisatge, la natura i els valors de sostenibilitat.


Cozumel


La sostenibilitat

Turisme... Però no tots els tipus de turisme. Com bé expliquen els organitzadors del festival, les Terres de l’Ebre són l’escenari ideal per ubicar un festival d’aquest tarannà. Van ser declarades Reserva de la Biosfera de la UNESCO el 2013, són un territori de baixa activitat turística, amb un 35% del territori protegit i dos parcs naturals. I aquest 2017 l'associació internacional Global Green Destinations ha reconegut aquest territori com una de les 100 millors destinacions sostenibles del món. Això les converteix en un lloc clau del turisme de natura i familiar i són, per tant, un espai idoni per reflexionar sobre quines són les tendències comunicatives a nivell global per donar a conèixer aquest tipus de turisme sostenible.
 

Once upon a Time in Capadocia

Internacionals... i també del territori

D’entre les obres que es podran veure, n’hi ha també de les Terres de l’Ebre, de forma que audiovisuals del territori i de l’altra punta del món competeixen en igualtat de condicions. Aquest és un festival gratuït (a excepció del Terres LAB) i també per als ciutadans ebrencs, perquè se’l facin propi. Per això, es faran projeccions simultàniament a les dos sales de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa obertes a tothom. Seran el dimecres 31 de maig i el dijous 1 de juny de 19 a 23h. El dissabte 3 de juny es projectaran els guanyadors a partir de les 19h. A més a més, el festival preveu dos activitats paral·leles: l’exposició ‘Regards croisés sur l’avenir de la planète’, de l’ONG An Eye For An Eye, que es podrà veure al vestíbul de l’Auditori Felip Pedrell, i la mostra fotogràfica ‘Costa Rica, petit gegant’, d’Álvaro Cubero, amb partenariat amb B-The Travel Brand, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.

Més informació: 

A

També et pot interessar