La primera 'river movie' del món

Josep Juan presenta el resultat del viatge amb Polet i Jon Gras pel curs de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
12/02/2014
Arts

La majoria coneixem el concepte road movie, un viatge per carretera que es converteix en metàfora de la recerca iniciàtica d'uns protagonistes que maduren a través de les experiències que van trobant pel camí. Una mica com en la vida mateixa. Parlar d'una river movie suposo que no és res més que canviar l'asfalt de la carretera per l'aigua d'un riu. I precisament aquest és el subgènere del nou docuemntal de Josep Juan (Poblenou del Delta, 1984), La fina línia dolça, que explica l'aventura que, el juliol del 2011, el portaria a recorrer el riu Ebre des del seu naixement a Fontibre fins la seva desembocadura, amb dues barques de perxar, les canoes que s'utilitzaven antigament a les llacunes del Delta. Ho va fer acompanyat d'un dels grans homes del territori, el carismàtic Josep Bertomeu 'Polet', i també del poeta Jon Gras. Tres homes de les Terres de l'Ebre que van pensar que la millor manera d'apropar-se al riu era “viure'l des de dins”, explica Josep Juan, que ha tornat de Portoalegre (Brasil) -on estudia un Màster d'antropologia- per passar uns dies a les Terres de l'Ebre.

“Aquesta experiència al riu m'ha donat alguna idea de com encarar el meu Doctorat”, em diu al cotxe, en el recorregut del Poblenou fins al Trabucador, on hem quedat amb 'Polet'. De fet, quina millor etnografia d'un territori i d'un riu, que una exploració des de l'interior mateix de les seves aigües? 'Polet' arriba, com sempre, amb el seu cotxe carregat de birles, tríptics sobre turisme sostenible i algun rall escapçat al maleter. Ja ens coneixem, així que la confiança està guanyada i entrem de ple en matèria. “Jo sempre he habitat prop del riu, però fins que no l'he viscut de dins no l'he conegut”, explica 'Polet', amb cara de xiquet viu i entremaliat. “Me'n recordo quan venien les riuades de menuts, sempre sortiem a buscar el que ens havia baixat el riu!" "I és que el riu ha estat un canal de comunicació que sempre ha portat objectes, i també saviesa, cap al sud”, explica. “Nosaltres l'hem recollida tota”. 
 
Un documental sobre el decreixement
Aquesta peculiar tripulació va navegar riu avall durant més de dues setmanes, passant per les aigües braves del nord, sortejant barreres d'embassaments, obrint-se pas entre la vegetació en zones i, fins i tot, patint l'assetjament de la Guàrdia Civil. “I vam sobreviure!”, diu 'Polet' amb èmfasi, però recordant aquells moments de l'experiència en què no les van tenir totes. 'Va haver un punt que vam caure tots de la barca excepte Josep i la seva càmera', explica. Una càmera que va enregistrar els colors del riu, els sons de la fauna i del vent, així com també els testimonis de totes aquelles persones que anaven trobant al llarg del recorregut del riu. Des de pagesos de Navarra i La Rioja, fins a senyores grans aragoneses d'alguns dels municipis que recordaven amb nostàlgia el passat del riu. Molts dels testimonis esboçaven una mateixa reflexió: “Si abans la vida es feia de cara al riu, ara es fa d'esquena”. Aquesta és la qüestió que La fina línia dolça posa sobre la taula i que obliga a una profunda reflexió. “És un documental sobre el decreixement”, diu Josep Juan. “En les darreres dècades ens han venut la idea que el progrés era acumular cada cop més béns materials,  l'aigua del riu ha contribuït a alimentar aquest engranatge i amb això les multinacionals s'han enriquit', explica Josep, amb la complicitat de 'Polet'. “Grans empreses han cobrat per transformar el verd en formigó, i ara tornaran a cobrar per transformar el formigó en verd”, completa el deltebrenc.
 
Les ones s'arrisen a l'extrem sud del Delta i la sorra s'aixeca i fa remolins. Davant, la filera de pals de la llum dibuixen la perspectiva del Trabucador. “Els pals han quedat ja dins del mar. Aquest espai és un emblema de la regressió del Delta”, explica Josep Juan. “Fa molts anys que a les Terres de l'Ebre ningú es preocupa pels sediments”, diu 'Polet'. “Abans hi havia estratègies per protegir l'arribada de sediments al Delta, però ara els polítics se n'han desentès totalment”. “Amb aquest documental demanem que es reestableixi l'equilibri, i aquells que han perjudicat el riu, paguin pel que han fet”, diu Josep. “De fet, la intenció és poder presentar una denúncia a totes les empreses que han contaminat el riu, perque rendeixin comptes amb la natura i la gent”, em diu Josep Juan, després de refugiar-nos al cotxe de 'Polet' a causa del vent.
 
I allà, arrecerats, mentre parlem del riu, surten nous projectes. “Ara, agafarem un burret i un gosset, i pujarem riu amunt...”, diu Polet de repent, convençut amb una idea que li arriba sobtada. “I tu, també vindràs!”, em diu a mi. “Anirem els tres i explicarem a la gent de tot el curs del riu què és la regressió del Delta”.
 
El matí l'acabem fent un passeig per l'espai de Seo Bird Life ben a prop del Trabucador. Els dos Joseps m'ensenyen la finca. “El Trabucador és l'únic punt del Delta on hi ha cartells informatius que expliquen el perill de la regressió fets per la PDE, Jóvens per la Cultura i la Sostenibilitat, SEO i el Parc Natural”, comenta Josep Juan. Ens diem adéu i prometem retrobar-mos amb el burret. “Reserve-us l'estiu del 2015!”, diu Polet.
  

  • imatge de control 1per1

La fina línia dolça - La delgada línea dulce from River Movies on Vimeo.

A

També et pot interessar