L'artista Ryan Rivadeneyra vincula el Delta amb el sud dels Estats Units en el marc de l'Eufònic

Participarà en la Mostra d'Art Sonor i Visual de les Terres de l'Ebre que se celebrarà al setembre
Surtdecasa Ebre
,
19/07/2013
Arts
Els viatgers quan visiten algun destí, per molt llunyà que aquest sigui, sempre solen trobar semblances amb els seus indrets d'origen. La ment humana és una màquina que crea analogies de forma espontània i constant. Els artistes, com si haguéssin obviat la teoria per passar directament a la pràctica, donen valor a aquestes impressions de la ment per convertir-les en manifestacions artístiques i, molts cops, per posar sobre la taula realitats que sempre escaparien als mètodes d'un científic i, fins i tot, a la curiositat d'un sociòleg.
 
En tenim un exemple amb l'artista nord-americà afincat a Barcelona Ryan Rivadeneyra que, aquests dies, està finalitzant una estada artística d'una setmana al Delta de l'Ebre per buscar paisatges que l'ajudin a preparar una performance, basada en imatges i en l'art de l'storytelling, que tindrà lloc el proper mes de setembre en el marc de la Mostra d'Art Sonor i Visual de les Terres de l'Ebre, Eufonic, que se celebrarà en diferents localitzacions del territori del 5 al 8 de setembre.
 
L'artista, que ha estat allotjat en residència del Centre d’Art El Pati en el petit municipi de Balada, ha recorregut amb bicicleta el territori, com ho va fer l'any passat Neil Harbisson, buscant "una connexió íntima amb l'entorn", va explicar als mitjans. 
 
I què és el que més li ha arribat? Doncs, per una banda, aquelles manifestacions que tendeixen a humanitzar els espais i crear petits reductes d'intimitat - en aquest sentit, ha retratat diferents declaracions d'amor adolescent en elements arquitectònics del Delta- però sobretot, aquells escenaris que més han impactat a l'artista són els que el transporten a la seva terra d'origen, Miami.
 
“Crec que el Delta de l'Ebre té molts punts en comú amb els Estats Units, d'on sóc jo”, ha dit davant els mitjans de comunicació, “tant pel que es refereix al paisatge pantanós, com fins i tot per alguns elements de l'arquitectura o la cultura popular”, ha explicat.
 
Entre el miler d'imatges que ha recollit aquests dies destaquen les dels camps d'arròs inundats que li remeten a les terres del sudest dels Estats Units; o també les d'un Ebre ample que a ulls d'un americà podria tractar-se del mateix Missisipí.
 
També han sorprès l'autor alguns topònims deltaics que el traslladen a la seua terra d'origen com el nom d'un bar que es diu "Florida" o la granja d'ànecs "Luisiana", situada a la carretera que uneix Deltebre amb Ruimar. També el pont penjant d'Amposta que, com és habitual, li ha recordat al pont novaiorqués de Brooklyn, han remogut l'imaginari d'aquest artista.
 
La cerca de paral·lelismes de Rivadeneyra no acaba aquí. De fet, també espera poder vincular el riu Ebre amb el Ter, ja que ben aviat farà una baixada nocturna amb embarcació pel riu Ter entre Girona i Jafre, que li permetrà palpar de prop aquest altre riu català. "Tinc la idea de treballar amb els rius. Que els rius facin de parèntesi de la terra que queda entremig”, ha explicat. 
 
Per veure el resultat, haurem d'esperar fins a principis de setembre, moment en què l'artista ja haurà manipulat el material recollit per convertir-lo en una creació, que, això sí, serà molt deltaica.
 
--
Més informació: 
 
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar