Paisatge actor

Foto: 

Surtdecasa
Fotograma de 'La Sal de la Tierra'

Les 9 pel·lícules 'indies' vinculades amb el paisatge

De l’11 al 14 de juny es projectaran aquests films en el marc del cicle Paisatge Actor
Surtdecasa Ebre
,
02/06/2015
Arts
Torna el minifestival de cinema en què el paisatge és el punt de partida de la trama o un element determinant en el desenvolupament de l’acció, en el sentit que la narració es veu afectada per allò físic o geogràfic que l’envolta. Un concepte, el del paisatge, que lliga amb la pròpia essència del centre d’art Lo Pati, especialitzat en la creació artística contemporània a partir del paisatge. En aquesta ocasió, s'ha plantejat també que l'experiència cinematogràfica pugui anar acompanyada d'un entorn especial. En concret, “Jauja”, protagonitzada per Viggo Mortensen, es projectarà a la finca Temps de Terra, situada entre Amposta i Freginals, en una fórmula que inclourà sopar i cinema a l’aire lliure.

1. La sal de la tierra. Wim Wenders, J. Ribeiro Salgado. (França Brasil 2014)
Es tracta del documental que ens apropa a la mirada del gran fotògraf brasiler Sebastiaö Salgado i la seua recerca dels paisatges verges més espectaculars del planeta, codirigida pel seu propi fill i el famós director alemany, que torna al gènere documental després de l’exitosa “Pina”. Una de les pel.lícules més fascinants de l’any, estrenada a les pantalles comercials i guanyadora de diversos premis, entre ells el César al Millor Documental i el Premi Especial del Jurat del Festival de Cannes.

2. Aguas tranquilas (Still the water). Naomi Kawase. (Japó 2014)
Els habitants de la illa d’Amami viuen en completa harmonia amb la natura i convençuts que a cada arbre, pedra o planta hi viu un déu. Fins que un dia un jove descobreix el cos d’un home flotant al mar que el marcarà per sempre... Una joia fílmica sobre la família, la natura, l’amor i la vida, de la mà d’una de les directores més reconegudes, guanyadora de la Palma d’Or a Cannes amb “Shara.”

3. La canción del mar (Song of the sea) Tomm Moore (Irlanda 2014)
Ben té 10 anys i viu amb el seu pare i la seua germana Saorsie a una illa. Ben descobrirà que Saorsie és un esperit marí, i que el seu cant és l’única cosa que podrà alliberar les criatures de la bruixa Mussol. Una pel·lícula d’aventures molt tendra, recentment estrenada i nominada als Oscar com a Millor pel·lícula d'animació.

4. Corn Island (Simindis kundzuli). George Ovashvili. (Georgia 2014)
Un home i la seua néta planten panís en una illa nascuda a partir de la crescuda l’Inguri, el riu que divideix Georgia d’Abjasia, una de les zones fronteres més conflictives de la zona del Caucas. Els trets del conflicte es poden sentir des de la distància. L’última guanyadora del Festival de Karlovy Vary ens acaba recordant que la terra no és de l’home, sinó d’un déu capritxós amb un sentit de l’humor macabre.

5. El tram final. Oscar Pérez (Catalunya 2014)
Deltebre, 2013. El tram final del riu és l’escenari i reflex d’una societat que s’enfronta a una crisis econòmica, social i mediambiental. Al Restaurant Los Vascos han de reforçar el moll de protecció pels temporals; els caçadors reivindiquen el seulloc a la cadena alimentària; la penya Bous Més Que Mai construeixen la plaça, com cada any; Manolo porta dos anys sense treballar i ja no li queda ni atur. La mar devora la desembocadura, i la societat es troba buscant el seu lloc en un escenari canviant.

6. Sobre la marxa: The Creator of the Jungle. Jordi Morató. (Espanya 2013)
Entre el documental, el found footage i la biografia, Morató aborda conceptes com la rebel·lió individual i el paper del cinema a través de la història de Garrell, un home que construeix boscos dins del bosc, cabanes, ponts i cases penjants per filmar les seues pròpies pel·lícules de Tarzán: és la seva protecció del món exterior, que l’obliga a destruir i reconstruir contínuament les seves creacions. Una proposta inusual i sorprenent, el retrat d’un personatge inoblidable que va fascinar el públic del Festival de Rotterdam i que ha arrasat allà on ha anat.

7. Los castores Nicolás Molina i Antonio Luco (Xile 2014)
Tierra del Fuego. A meitat del segle XX es van introduir els castors, procedents de Canadà, per solucionar una plaga i, de passada, impulsar el negoci de les pells. Una vegada truncat el negoci, els castors s’han fet seu l’ecosistema, han canviat el curs dels rius, maten les plantes d’on s’alimenten els pingüins... Una parella de biòlegs emprenen la seva campanya, però no hi ha manera d’eradicar l’invasor. Us sona? L’analogia amb el caragol poma està servida.

8. Pas à Genève Lacasinegra (Espanya 2014)
Una de les pel·lícules més sorprenents de l’any ve signada per un col·lectiu format per un grup de joves artistes que un dia van ser convidats a un bosc proper a Ginebra perquè hi realitzessen algun tipus d’acció. Llavors comencen a passejar, a observar, a gravar sons i imatges. I se’ls ocorre enregistrar-ho tot, pam a pam. Ho aconseguiran? No és més interessant observar les seues relacions, les seues converses? Entre Michelangelo Antonioni i John Boorman, lo resultat és apassionant: una instal·lació, una performance, un thriller, una comèdia, una pel·lícula política i moltes coses més.

9. Jauja. Lisandro Alonso. (Argentina 2014)
Ambientada al segle XIX i protagonitzada per Viggo Mortensen, una història sobre la terra somiada, sobre la recerca d’una terra mitològica el mite de la qual es fa desproporcionadament gran i l’únic que se sap és que tots els que van anar a buscar-la es van perdre i no van tornar. “Jauja” és la història d’un home desesperat per trobar a la seva filla, una croada en solitari que el transportarà un lloc més enllà del temps, en el qual el passat s’ha esvaït i el futur no té sentit. Lisandro Alonso, un dels més importants directors actuals, signa aquest poètic i cru treball, premiat a Cannes el 2014.

  • imatge de control 1per1

 

Més informació: 

Totes les projeccions tenen un preu únic de 2€, excepte la inauguració (gratuïta) i el sopar + projecció a Temps de Terra, que es podrà comprar per avançat a www.ticketea.com/jauja

A

També et pot interessar