Ramon Martí: "El que defineix una persona és allò que mai seria capaç de posar-se"

Aquest professor de Camarles imparteix un curs de disseny de moda a l'ESARDI
Surtdecasa Ebre
,
13/03/2012
Arts
Ramon Martí és un artista polifacètic que s’ha guanyat la vida com a professor. Catedràtic d’Història i Geografia va aconseguir que la seua passió per la moda és convertís també en la seua professió. Després d’una rica trajectòria artística a Barcelona, ara ha tornat a les Terres de l’Ebre i dirigeix un curs de disseny de moda a l’Escola D’Art i Disseny d’Amposta.
 
- Estàs de professor a l'ESARDI amb un curs que sona molt interessant, "Passió pel vestir". Què t'inspiren els alumnes, com els veus? 
Crec que tenen molt de potencial. Abans érem més confiats perquè era més fàcil transgredir. Ara la gent és molt més rica a nivell d'imatge. Ja s'ha transgredit molt i s’han de fer més esforços per innovar.
 
- Quan et vas començar a interessar pel disseny?
El disseny sempre ha estat la meua passió, tot i que he fet de professor d’història per poder viure. Potser el punt d'inflexió va ser quan, estant a Londres, vaig conèixer a la directora d'una escola de moda de Barcelona que em va impulsar a seguir aquest camí.
 
- Professor d’història i dissenyador...T’ha estat fàcil compaginar aquestes dues disciplines?
Mon pare m'ho va dir clar: 'Sí vols fer disseny, això t'ho pagues tu'. I així ho vaig fer. Recordo que, molts cops, anava a donar classes amb una vestimenta, després agafava la moto i, quan arribava als estudis de disseny, anava al lavabo i em posava roba més atrevida i gomina al cabell.
 
- Tinc entès que vas fer la teua tesi sobre el disseny als anys vint. Una bona forma d’unir les teues dos aficions.
Sí, jo he trobat la interdependència entre la història i la moda. Els anys 20 van crear la moda, però els anys 20 van ser així gràcies a la moda. La dona s'allibera dels corsés, és un moment interessant... La indumentària és un signe de lectura d'una societat molt profund... No s'ha fet una justícia seriosa del que és la moda...
 
- Què diu la moda de nosaltres?
M'interessen molt els aspectes ideològics que amaga el vestir. Potser el que defineix més una persona no és allò que es posa, sinó allò que mai seria capaç de posar-se...
 
- Per què ens vestim d'una manera i no d'una altra?
Ens vestim principalment per tres factors: per protecció, per pudor i per adornar-nos. Amb la roba et diferencies d'uns i t'identifiques amb uns altres.
 
- Hi ha molts prejudicis a l’hora de jutjar com va vestida la gent?
Depen de qui ho miri. Evidentment, els vestits els porten els humans, no els animals, per tant és un assumpte humà. La força de la moda no està en la moda sinó en l'ésser humà. De totes maneres, el problema sempre està en aquell qui ho mira, el que ho porta se sent bé.
 
- La moda convertida en un fenomen del capitalisme és quelcom occidental...
La moda es dóna en totes les cultures. Una vegada, en un viatge a l'Índia, un lama em va dir que dissenyar era molt compassiu. Ho deia perquè interpretava l'acte creatiu com una acció feta per fer feliç una altra persona.
 
- La vestimenta revela moltes coses de la cultura..
Per exempe, els uniformes són un tipus de vestit que el que preten és homogenitzar. Fixa't que tant els soladts, els policies, els monges formen part d'estructures que es basen en anul·lar la personalitat individual.
 
- Quin tipus de moda t'interessa més?
Vaig tenir una època en què el disseny de moda em va deixar d'interessar perquè estava massa condicionat pel mercat. Els dissenys que jo creava eren per a un sector elitista de la societat i no em sentia còmode dissenyant per a gent amb qui jo no compartia molts dels valors. Per això, vaig estar un temps fent vestuari per a teatre, un camp també creatiu i més lligat a les meues inquietuts.
 
- Com està el món de la moda ara mateix?
He de dir que les coses han canviat molt. Per als joves d'avui dia és molt dificil buscar-se la vida en el terreny creatiu. Tu quans anys tens?
 
- 28
Sí, suposo que ho tens dificil. En la meua època no hi havia amiguismes. Jo era bo, però tot era més fàcil.
 
- Què ens pots explicar del curs que estàs realitzant a l’ESARDI d’Amposta. En quin tipus de moda et centres amb els alumnes?
En concret treballem el vestit popular. Encara que pugui semblar un disseny menor, són dissenys molt consistents, riquissims, surten de la praxis i són prototips. Agafem detalls i li treiem el profit que té. Rematem un coll o transmutem peces masculines a la dona. La feina feta ens servirà per fer banderoles durant la festa del mercat a la plaça d’Amposta.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar