'Star Trek' per a principiants

'Star Trek: en la oscuridad', el rellançament adrenalític d’una saga mítica
Surtdecasa Ebre
,
22/07/2013
Arts
Crear una Star Trek per tots els públics. Aquesta, si més no, ha estat la tasca de JJ Abrams per treure la pols de la vella Enterprise i fer-la lluir tant per als “trekkies” incondicionals com per aquelles generacions desconeixedores de noms com Kirk, Spoke, planeta Vulcano o la civilització Klingon. Tot un univers extret de la mítica sèrie televisiva original de l’any 1966 en què se’ns presentava una societat futura i regida per una Federació Estelar amb la missió de, tal com deia la veu en off dels títols de crèdit, “buscar nous mons, noves civilitzacions i arribar allí on cap humà hagi pogut arribar mai”.
 
Abrams, el mag que va reinventar la manera addictiva de consumir les sèries televisives amb Perdidos o Fringe, ara ha creat una Star Trek enèrgica, estimulant i adaptada als nous temps; o si més no, a la manera d’atreure massivament el públic a les sales. És a dir, primant l’espectacularitat de l’acció i dels efectes especials en detriment del caràcter més contemplatiu i metafísic que tenien les trames originals de la sèrie i que es basaven més amb els conflictes diplomàtics del xoc entre civilitzacions interplanetàries (amb tots els dilemes ètics i morals que suposaven) que no pas amb l’acció com a mera excusa narrativa.
 
I és que ens trobem amb un “reboot” (rellançament) que va començar amb la primera part, Star Trek del 2009, on Abrams, amb un recurs molt propi del seu estil, va plantejar una anomalia magnètica que ens situava a uns Kirk i Spoke molt més joves i musculosos, en un univers paral·lel al de la sèrie original; renunciant així, a la mera adaptació de la sèrie per crear un univers nou, amb moltes variants i regit segons l’estil adrenalític i personal del seu director.
 
Però negar l’essència i els valors de la sèrie original tampoc faria justícia a aquesta cinta, sobretot amb aquesta segona part, molt més “trekkie” que la primera, on la trama gira al voltant de la vessant més militar de la Flota Estelar amb la missió de donar mort a Khan, un dels enemics més antològics de la sèrie original (una mena de Bin Laden intergalàctic, per entendre’ns). Doncs bé, aquí hi trobem a un capità Kirk que, influenciat per la naturalesa lògica i ética del vulcanià Spoke, plantejarà dubtes a les ordres del comandament superior i, per tant, qüestionant l'ètica i la moral d’una missió que entra en contradicció amb les lleis de la Federació Unida de Planetes.
 
Abrams, per tant, maneja bé tant el conflicte interior com exterior dels personatges, fent recaure l’interès amb l’antagonista Khan, interpretat de manera brillant per Benedict Cumberbatch. Personatge que ens fascina per la seva capacitat psíquica i maquiavèl·lica a l’hora d’interactuar i manipular els protagonistas, i que fa avançar la trama d’una forma audaç i intel·ligent.
 
La nova Star Trek, per tant, reuneix la suficient essència “trekkie” com per no veure’s reduïda a un mer exercici d’efectes especials. Al contrari, l’imponent i espectacular exercici visual que ens proposa Abrams està al servei d’una narració estimulant que ens fa pujar a la nau Enterprise amb una velocitat endimoniada que no disminueix en tot el metratge i que combina àgilment l’acció, el drama i l’humor d’una manera tan sols comparable al Spielberg d’Indiana Jones.
 
Una proposta, per tant, adaptada als temps de la ràpida i sobrestimulada societat digital de l'era “tuit”. Una Star Trek per a principiants que com a teletip resulta fascinant i atractiva, però que per comprendre el que representa el món “trekkie” cal prémer un clic i ampliar informació.
 
La nova Enterprise no és, ni de bon troç, l’última frontera de la ciència-ficció; però sí que obre un univers paral·lel ple de possibilitats i al qual li desitjo una llarga i pròspera vida.
 
--
On la pots veure? Consulta la cartellera de Surtdecasa.cat: www.surtdecasa.cat/ebre/cartellera
    

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar