,
29/10/2012
Menjar

Esqueixada

 

Arribo una mica tard amb esta amanida, ja que just este cap de setmana ha començat lo fred. Per cert, ja era hora, que pareixia que anàvem a minjar castanyes i panellets amb màniga curta. Vos recordo que podeu trobar la recepta dels Panellets que vaig fer --> aquí. Com l’any passat, el company de bloc Roman, em recomanava de preparar-ne de xocolata. No podrà ser, ja que la cuinera està de baixa, però l’any que ve prometo fer-los!

 

Esta amanida l’he fet per què em recorda molt a la que feia la iaia Isabel. Em sap greu no haver estat més atenta al que les iaies cuinaven. Qui m’havia de dir a mi que un dia tindria un bloc de cuina! Avui no hi ha excusa per no preparar-la ja que és la mar de fàcil.

 

ESQUEIXADA

 

Ingredients (4 persones):

  • 300 g. d’abadejo dessalat
  • 3 cebes tendres
  • 3 tomates d’amanida
  • un grapadet d’olives negres
  • oli d’oliva verge extra de bona qualitat
  • sal

 

Elaboració:

  1. Rentar bé l’abadejo de la sal que pugui tenir. Encara que estigui dessalat, deixar-lo 24 hores a remull en aigua, canviant-li durant este temps tres vegades l’aigua.
  2. Escórrer bé amb les mans per treure l’aigua i desmollar a trossets menuts.
  3. Tallar la ceba i la tomata i salar-ho una mica (segons com ho presentem ho farem d’una manera o una altra). Per presentar-ho podem fer-ho de la manera tradicional o més modern, segons el resultat que vulguem tenir.
  4. A la manera tradicional: tallar la tomata i la ceba a rodanxes. Posar en una safata allargada les rodanxes de tomata per tot el plat, després les de ceba, l’abadejo per sobre i unes olives per adornar. Amanir amb un bon rajolí d’oli (sigueu generosos!).
  5. A la manera més moderna i amb plats individuals (podeu vore la foto de mostra aquí):  tallar els ingredients ben menuts. I a l’hora de montar el plat ho farem amb ajuda d’un estri rodó o quadrat. Anirem posant capes dels tres ingredients, de manera que quedin 3 capes de colors. Adornar amb unes olives i amb un bon rajolí d’oli de manera decorativa.

 

Que aprofite!

 

Foto: Jordi Aymà

Font recepta: Mama Bajoqueta

Si teniu qualsevol dubte sobre la recepta: lhortdebajoqueta@hotmail.com

 

 

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mare i filla es posen juntes a la cuina. Una aportarà receptes de tota la vida i, l'altra, intentarà oferir receptes més modernes. Però totes fetes amb molt de carinyo i amb molta passió.

16/05/2022
Les faves, la llegum menys cuinada arreu del món.
11/04/2022
MONA DE PASQUA AMB PA DE PESSIC
21/12/2021
Ma mare es va liar a la cuina per portar-vos esta recepta tan tradicional per Nadal de la cuina catalana. A cada casa, s’afegeixen o es treuen ingredients per fer-la al gust de tothom.
25/10/2020
Los panellets són lo postre que se minja per Tots Sants, la festa per recordar als que han marxat. Normalment se preparen per a la Castanyada (la nit del 31 d’octubre) i fan d’acompanyament a les castanyes torrades i als moniatos rustits.
08/08/2017
Feia anys i anys que a casa havia vist a la ma iaia i mare preparar este plat tan senzill, però mai l’havia provat.
22/07/2017
A totes les cases en un moment o altre a l’estiu es preparava fa anys esta amanida russa. Era el plat estrella en celebracions familiars. Ben fresqueta entra molt bé els dies de moltíssima calor. Vos invito a provar-la!
30/12/2015
  Nadal es sinònim de plats de marisc a les Terres de l’Ebre, aquesta recepta de ma mare amb la salsa que ha fet durant molts anys.