,
27/07/2015
Turisme, audiovisuals i gastronomia
Ruta 'Vins a la Trinxera' amb Terra Enllà i el Celler Frisach
Foto:
Terra Enllà

L'enoturisme pren el vol a la Terra Alta

Aquest estiu, el Nou Moderno de Vilalba dels Arcs ha estat reconegut com a Millor Restaurant d’Enoturisme de Catalunya

Al Josep Maria li brillen els ulls quan parla de vi. És un xicot prim, no gaire alt i camina amb el posat de l’elegància pagesa. Sommelier de formació, pocs com ell coneixen amb tanta precisió el vi que es produeix a la Terra Alta. “Visito regularment els cellers, els més grans, els més petits, els familiars i les cooperatives; i poso especial atenció en els nous productes”, explica. El Josep Maria Vallespí és al capdavant del restaurant Nou Moderno de Vilalba dels Arcs (hereu del Bar Moderno que van obrir sons iaios fa més de cinquanta anys). “Funcionem des del 24 de juliol del 2011, tot just ara fa quatre anys. I vam nàixer amb la intenció de modernitzar i obrir el pot de les essències gastronòmiques de la Terra Alta”, diu. Unes essències que en el cas particular del seu restaurant se sustenten sobre dos grans pilars: d’una banda sobre plats com la truita en suc, la clotxa i el fricandó de vedella de la iaia Roseta —amb revisions degudament actualitzades— i de l’altra, sobre una minuciosa carta de vins dels cellers de la comarca, alguns de producció molt limitada.

El restaurant ha crescut en paral·lel a l’embranzida que han pres els vins de la Terra Alta, especialment els elaborats amb garnatxa blanca, la varietat que singularitza aquesta comarca. “Ara vivim una època d’eclosió, però fa tan sols quatre anys el futur no es veia tan clar. Vam plantejar una cuina vinculada als nostres vins i ens ha sortit bé”, assegura. I prendre el risc té la seva contraprestació: a principi de mes el Nou Moderno va ser guardonat com a Millor Restaurant Enoturístic —d’entre 28 que havien presentat candidatura— en la 1a Nit de l’Enoturisme organitzada per l’Agència Catalana de Turisme: “Aquests tipus de guardons ajuden a promoure la nostra feina. Es nota en l’afluència al restaurant. Però nosaltres només som una part de tot l’engranatge. L’enoturisme a la Terra Alta només tirarà endavant si busquem un impacte corporatiu amb la participació de cellers, restauradors, empreses de serveis i institucions”.

Això ja ho han pogut comprovar l’antropòloga Maite Hernández i el periodista Andreu Caralt que fa poc més d’un any van posar en marxa l’empresa de guiatges Terra Enllà especilaitzada en la visita dels Espais de la Batalla de l’Ebre . “Des d’un principi vam considerar la idea de sumar actius i per això en alguns dels nostres packs, combinem les explicacions històriques amb la visita als cellers o el tast de vins. Sense aquestes complicitats el nostre projecte no s’entendria”, explica Hernández. Jordi Navarro, soci fundador de l’empresa d’enoturisme Vi Origen, reconeix que “els darrers anys els cellers s’han preocupat de cuidar molt la imatge, han contractat gent qualificada per rebre els visitants i s’han implicat en activitats paral·leles de tot tipus”. Ara bé, el camí per recórrer encara és llarg. L’enoturisme creix, però encara no hi ha dades oficials sobre el seu impacte a la Terra Alta. Segons Navarro només “és un canvi de tendència que tot just comença si ens comparem amb altres regions vinícoles del país”. Des del restaurant Moderno de Vilalba dels Arcs, Josep Maria Vallespí ho té clar: “Cal optimitzar el segell de la Reserva de la Biosfera que la UNESCO ha atorgat a les Terres de l’Ebre i buscar sinergies amb els atractius que es concentren al sud de la comarca, com el Massís dels Ports i la Via Verda de la Val de Zafán. La qualitat dels vins, la base de qualsevol projecte enoturístic, ja hi és... i amb escreix”.

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Oriol Gracià, sóc periodista i com que m'agrada la història, viatjar, menjar i escriure col·laboro en revistes com Descobrir Catalunya, Experiències, Sàpiens i Cuina. He publicat al Diari ARA i a La Vanguardia i sóc autor d'alguns documentals per a televisió. Sempre que puc trobo una excusa per fer maletes: intento visitar sovint Le Puy en Velay, (França), i Edimburg (Escòcia), però habitualment em trobareu entre les Terres de l'Ebre i Barcelona.

13/08/2015
Sol, bona mar i millor cuina.
02/08/2015
La banda pop catalana i Mas Sersal elaboren conjuntament un vi DO Terra Alta
27/07/2015
Aquest estiu, el Nou Moderno de Vilalba dels Arcs ha estat reconegut com a Millor Restaurant d’Enoturisme de Catalunya
20/07/2015
Enguany, els restaurants de Tortosa incorporaran el ‘Conill ab pebrada bruna’ en els seus menús d’època
16/07/2015
Aquest estiu, 'le monstre du cinéma français' Gerard Depardieu va fer parada al Delta de l’Ebre per enregistrar un dels capítols del programa de gastronomia que presenta a
08/03/2015
Dels 63 restaurants catalans que aquest 2015 han estat reconeguts pel moviment Slow Food —que promou la cuina de proximitat i sostenible— no n’hi ha cap de les quatre comarques de l’Ebre.