,
16/04/2013
Noves tecnologies

Què cal tenir en conte abans de comprar per internet?

 

“Tot allò que volies saber sobre comprar per internet i que mai t’has atrevit a preguntar”

Esta semana, amics, uns porto un decàleg que us evitarà molts ensurts i disgustos:

1. Busca una segona opinió.
I una tercera, i una quarta. Es important saber que en pensen els usuaris que ja han provat el producte que volem comprar o que han comprat a la web a la que ens trobem.

2. Asegura’t de que el que compres és el que vols.
Al guiar-nos per fotografies o videos, podem caure en l’error de comprar un producte per un altre similar, del que difereixen un parell de prestacions (per exemple, comprant una ràdio de cotxe). En cas de dubte o de que no quedi clar, contacteu amb el venedor o pregunteu als que han adiquirit el producte.

3. Busque, compare i si troba un preu millor: compreu-ho.
Compareu els preus amb els d’altres portals que també l’ofereixen, inclús amb els del comerç de carrer. Si trobem el producte a les botigues pel mateix preu, ens podem estalviar les despeses d’enviament.

4. Lo barat acaba sortint car.
Si un producte té un preu exageradament econòmic respecte a d’altres llocs que el venen, sospita. Pot tractar-se d’una falsificació, d’un frau o de que provingue d’un païs fora de la UE o que no tingue convenis comercials (per exemple, Xina) i que us toque pagar taxes molt altes quan el paquet arribe a aduana. És el cas dels productes de Mini in the box, on per una comanda de 30€ aproximadament, vaig tenir que pagar el mateix preu en taxes.

5. Preserva de la privacitat.
Comproba que navegues per una web segura, ja que a l’esquerra de la URL apareixera un candau. Si el nostre navegador ja està configurat com a navegació segura, rebrem un avís sempre que entrem en una web amb material dubtós. També mireu que les empreses estiguen adherides a plataformes com “Confianza online” i que compleixen amb la Llei de Protecció de Dades.

6. Paga de forma segura. Són típics els pagaments per transferència bancària, targeta de crèdit / dèbit o plataformes com Paypal. Segons el producte i el web, podem pagar contrareembors.
Transferència bancària: amb la nota de la compra i el número de conte que ens facilitaran, anem al banc o caixa a fer l'ingrés o el fem per internet, i enviem via e-mail el comprovant de la transacció.
Targeta de crèdit / dèbit: Només cal posar el nom del titular, la data de caducitat, el número de targeta i el número de seguretat (els dígits que tenim al dors).
Contrareembors: Pagaré el producte i les despeses d'enviament quan se m'entregue el producte. No totes les pàgines ho accepten.
Paypal és un moneder online: posem i retirem fons (podem triar moneda) a la nostra voluntat, lligat a un conte corrent real i que ens permet rebre i fer pagaments.

7. Revisar abans d’acceptar. Consultar si el preu que veiem porta les despeses d’enviament incloses o, en cas de comprar diferents productes, veure quina és la suma final. També vigilar que no ens colen algun producte propi. Per exemple, a Pixmania, sempre et posen per defecte una assegurança de compra o la targeta VIP de la botiga, que si no la desactivem, ens l'han colat per baix de les cames.

8. I si està malament el producte?
I si no és el que m’estaven venent? I si m'ha arribat un tobot en lloc d'un portatil? Les pàgines han de tenir un lloc on s’explique la política de devolucions. Si no la trobeu a primir cop de vista (abans de fer el chek in o durant el procés de compra, busqueu-la, però hauria de ser de 7 dies hàbils des de la recepció.

9. Que no us creixigue la barba esperant. El vendedor ha d’oferir informació clara i precissa sobre els dies que tarda l’entrega dels productes adquirits o dels dies que cal esperar per fer una reclamació, sempre donant marge a que es pugue retardar una mica.

10. Per fi hi ha algú a l’altra banda. Les pàgines han de tenir, al menys, un telèfon i/o un correu electrònic per a posar-nos en contacte en cas d’un retard en l’entrega o d’una deficiència en el producte comprat, o de qualsevol altre dubte que la pàgina no resolgue.

 

Fins la pròxima!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Alberto Lamote de Grignon va nàixer amb una “Master System II” baix del braç i va creixer entre revolucions tecnològiques, series, pel·lícules i música rock. Dissenyador gràfic de professió i col·laborador a la ràdio local, passa el dia entre iMacs, iPads, iPods, iPhones i altres coses començades en “i”. Aquí trobareu les webs, aplicacions i aparells més útils per al dia a dia.

17/06/2014
E3 2014 de Los Ángeles
01/06/2014
Trolldor. La llista negra de Twitter.
22/05/2014
Comencem el post amb els millors navegadors per a tablets: Google Chrome
01/04/2014
  Static