Foto: 

Cedida
La Clotxa, el plat tradicional de la Ribera d'Ebre

Els 10 motius per perdre't a la Ribera d'Ebre

Comença el mes de setembre descobrint els tresors més propers
Anna Zaera
,
04/09/2015
Entorn
L'estiu s'acaba, però tenim un territori ple de possibilitats per gaudir d'experiències que segurament deixaran petjada. Gastronomia, excursions, cultura, patrimoni... No cal que facis les maletes per deixar-te fascinar pel paisatge i la gent. Ben a prop, hi ha una terra que has de conèixer. Et proposem un passeig o una estada per la Ribera d'Ebre.

1. Un roadtrip entre camps d'arbres fruiters
La millor manera de conèixer la Ribera d'Ebre és explorar-la metre a metre, tram a tram, per terra i per riu, sense perdre's ni un detall de la seva essència. Interactuant amb les persones que et vas trobant pel camí i deixant, en certa manera, que l'atzar vagi escrivint un guió únic. Com nosaltres som uns fans absoluts de les aventures imprevistes que pot portar-te un roadtrip, et recomanem que posis gasolina al cotxe i enfiles la carretera per descobrir una comarca que segurament encara no coneixes tan bé com et penses. La carretera C-12, també coneguda com a Eix de l'Ebre, que circula paral·lela al riu Ebre, serà una bona atalaia des d'on anar resseguint el curs de l'Ebre, i trobar-te a cada revolt fotografies inesperades del riu obrint-se pas entre les muntanyes de la comarca. Si vas de copilot, agafa la càmera o el mòbil i estigues atent perquè podràs fer fotografies genials.

2. El plaer capital, una ruta gastronòmica
Les Terres de l'Ebre ofereixen un gran ventall de plats tradicionals. Aquells que es fan amb els conreus de l'horta i que, en certa manera, són com un llibre obert dels costums d'una terra. A la Ribera d'Ebre, com molts ja sabeu, la clotxa és el plat més emblemàtic. Aquell panet al qual se li buida la molla i s'ompli d'un tomàquet, una ceba  i alls rostits, juntament amb una arengada feta a la brasa i un bon rajolí d'oli. A l'hivern, i sobretot mentre duren les Jornades de la Clotxa, que s'estenen a tots els municipis de la comarca, en trobareu pràcticament a tots els restaurants. Els establiments més modernets inventen clotxes contemporànies, les transformen, les deconstrueixen, les reformulen... Els més tradicionals, deixen el joc de banda i les presenten de la manera més fidel possible a com ho feien els antics pagesos quan anaven al camp amb aquesta carmanyola feta de pa. Però ens quedaríem curts si, per definir la gastronomia de la Ribera, només parléssim de la clotxa. La cuina tradicional la podeu trobar en molts llocs com, per exemple, a Miravet, Rasquera, Garcia o a Móra d'Ebre, i gairebé cada casa de menjars dels pobles més petits té la seva especialitat. Als cellers de la comarca s’elabora el vi de manera artesanal, fent la verema amb raïm de collites pròpies, tenint cada cop més rellevància les explotacions ecològiques. També destaca per la seva història el 'vimblanc', que és un tradicional vi de panses típic de la Ribera d’Ebre molt apreciat com a vi de postres. Les ovelles i les cabres que pasturen per les muntanyes fan uns formatges i brossats artesans ideals pels més exigents. Si visiteu la Ribera en els mesos més calorosos, no us n'esteu de demanar un Suau, una beguda feta de cafè que molts anomenen "la Cocacola de l'Ebre".

  • imatge de control 1per1

3. La vida dels artesans
Un dels avantatges d'estar lluny de les grans massificacions humanes sotmeses a la globalització és la pervivència de les tradicions. La Ribera d'Ebre és una comarca que encara conserva alguns dels oficis artesanals del passat. Persones, moltes d'elles hereves d'una tradició familiar que han decidit no deixar morir. Els terrissaires, establerts la majoria d'ells a Miravet, són un dels gremis més nombrosos i coneguts. En una ravaleta als afores d'aquest poble, els artesans tenen els seus tallers, que sovint estan oberts al públic per a que els visitants puguin veure'ls en acció. Algun d’ells representa la sisena generació de canterers de la familia. I això del que es té constància escrita, perquè possiblement la tradició es remunta molt més enllà! Una altre ofici tradicional que podreu descobrir en aquesta comarca és el treball de la pauma per fer cistells, catifes, cabassos i altres objectes quotidians. Per això, cal que visiteu Rasquera. La majoria de dones que s’hi dediquen tenen més de cinquanta anys i, de tant en tant, fan cursos per ensenyar a llatar a grans i petits.



4. El riu des de dins
Sense dubte, el que marca la idiosincràsia d'aquesta comarca és el pas del riu Ebre per davant de molts dels seus pobles. Des de Riba-roja fins a Miravet, molts pobles miren a l'Ebre i cada cop més han portat l'oci a les seves aigües. Cada cop, les empreses que ofereixen esports d'aventura al riu perfeccionen les seves activitats. Des de la clàssica baixada en caiac, fins a combinar-la amb l'observació d'ocells o amb les explicacions sobre els vestigis de la Guerra Civil. El paddle surf no és solament una activitat per fer al mar, ja que està més de moda que mai a l'Ebre. Un els trams més aconsellables és el que va des de Mora d'Ebre fins a Miravet, i que permet descobrir la façana fluvial d'aquest poble des de l'aigua.



5. Testimonis de la Guerra Civil
Aquest estiu, Miravet, així com altres municipis de la comarca, eren escenari del rodatge d'un telefilm sobre la Lleva del Biberó. Els actors vestits de milicians encarnaven aquells joves que amb menys de 18 anys van deixar les seves famílies per anar a lluitar al front. La Ribera d’Ebre conserva molt patrimoni relacionat amb la Batalla de l’Ebre. Es conserven dos refugis, un excavat sobre la roca a Flix i un fet per les dones del poble amb l’ajuda de l’exèrcit republicà a Benissanet. És obligada la visita al refugi antiaeri de Flix, un espai museïtzat que permet conèixer com era l’interior d'aquestes construccions i sentir de manera molt propera la por d'aquelles persones que s'amagaven dels atacs franquistes. El refugi de la Font Gran de Benissanet també és un exemple de les construccions fetes per protegir la població de l’aviació franquista. A Riba-roja, destaquen les trinxeres de Berrús, que conserven bona part de les seves estructures (pous de tirador, refugis, parapets), amb l’afegit d’una excel·lent vista sobre el riu i els seus paisatges. Si us allargueu fins a Ascó, podreu visitar el campament del XVè Cos de l’Exèrcit de l’Ebre, des d’on es va dissenyar i organitzar la retirada de les tropes republicanes al final de la batalla i el búnquer dels Reguers construït per les tropes franquistes.



6. Indrets on desconnectar del món
Aquesta zona de Catalunya amaga racons on el temps s'atura. Racons que molts cops no surten a les guies, però que són ideals per connectar amb la natura i oblidar tota la resta. És obligat visitar el Castell de Miravet, al qual s'accedeix per una carretereta que surt del capdamunt del poble. Un cop a dalt, si accediu a la fortificació podreu gaudir d'unes visites magnífiques sobre el riu Ebre. Quan hi ha lluna plena, aquesta il·lumina el curs del riu. Una imatge que no s'oblida fàcilment. En els darrers temps, cada cop més, el castell de Miravet s'ha convertit en un privilegiat escenari des d'on artistes sonors i bandes de música ofereixen concerts en un context diferent al qual estem habituats. Anualment, el festival de música contemporània i experimental realitza actuacions en aquest indret, així com l'Eufònic que enguany s'ha animat a fer un impressionat instal·lació audiovisual en les parets d'aquest castell de l'època dels templers. Un altre dels llocs per gaudir d'una instantània única és accedir al poblat ibèric del Castellet de Banyoles, a uns 5 quilòmetres abans d’arribar a l'acollidor poblet de Tivissa. Un cop visites les restes dels habitatges ibèrics, toparem amb un penya-segat que treu el cap al riu Ebre i des del que s'observa la immensitat dels camps de fruita de la Ribera. Un abisme en tota regla, però preciós. Observar com cau el sol des de l'embarcador de Móra d'Ebre, o mentre feu un trekking pel Pas de l'Ase, tampoc us deixarà indiferents.



7. Natura en estat pur
És difícil delimitar els espais naturals imprescindibles de la comarca, perquè com ja venim dient al llarg de tot aquests text, la natura sorprèn en cada revolada. De manera inesperada i salvatge. Sense postals prefabricades. Ara bé, hi ha un espai natural que destaca per sobre dels altres, i no és altre que la Reserva de Sebes, situada a Flix. En aquest espai, l'observació d'ocells és una de les activitats que més fama té. Els precursors en aquesta afició van ser els anglesos, grans aficionats a l'observació d'aus i conservació d'espais naturals. Per als més petits de la casa, la reserva té un reclam important: veure i tocar els cavalls, autòctons de la Camarga, que es van introduir fa uns anys en aquest espai perquè mengessin els canyissos i ajudessin a regular la vegetació i les cigonyes blanques que l’any 2001 es van reintroduir a l’espai natural on crien.

 


8. La Ribera cultural, entre la tradició i la modernitat

Un dels esdeveniments culturals més destacats de la comarca en els últims anys ha estat la Fira d'Espectacles literaris Litterarum, juntament amb la Fira del Llibre, que se celebra cada mes de juny a Móra d'Ebre. Aquesta festival que vincula la literatura amb l'entorn, ha generat espectacles únics, molts dels quals han posat en valor el paisatge de la comarca a través dels textos d'il·lustres escriptors. Un dels personatges vinculats a les lletres més admirats és Artur Bladé, originari de Benissanet. Al seu poble natal, s'ha traçat una ruta literària recorre els espais més representatius, a través dels textos de les seves obres. El Festival de Música Contemporània Sirga, que té lloc tots els estius en diferents pobles de la comarca, en els quals l'experimentació sonora i visual conviu amb el paisatge, també representa una de les puntes de llança d'aquest territori, que es redefineix sense deixar de banda la tradició. Si sou amants de la jota, o voleu aprendre a ballar-la, dir-vos també que aquesta dansa tradicional està vivint un renaixement en els últims anys, i cada mes de setembre es realitza una festa de la jota itinerant en un municipi de la Ribera d'Ebre.

9. Esports i aventures a l'aire lliure
T'agrada fer excursions, anar en bicicleta o escalar? Doncs has anat a caure a bon lloc. Per la comarca, passa el Camí Natural de l’Ebre, un recorregut que ressegueix el curs del riu Ebre des del seu naixement fins a la desembocadura. Es tracta de prop de 1.150 quilòmetres dividits en 59 trams de 20 km que travessa Cantàbria, Castella i Lleó, La Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. Per la Ribera passen tres etapes del camí. Aquest GR-99, també conegut com Camí de Sirga, és el camí que els sirgadors guanyaven al riu quan estiraven els llaguts riu amunt. Si sou més d'aventures fortes, l'escalada per les muntanyes que envolten el poble de Tivissa. I si esteu a mig camí entre el senderisme i l'escalada, tenim la solució! Optar per les vies ferrades en zones amb vistes impressionants. La millor manera de fer aquestes activitats és a través d'alguna empresa d'esports d'aventura, que us guiarà i us donarà tota mena de suport logístic.

10. Turisme industrial, un must original
Si la Ribera d'Ebre té un patrimoni natural únic, també és cert que en les darreres dècades s'ha volgut interpretar tot el seu potencial industrial, a fi de convertir-lo en un actiu més per comprendre la idiosincràcia de la zona, en el marc de la Catalunya industrial. A Móra la Nova, el Centre del Ferrocarril és un espai interactiu i multimèdia que aproxima als visitants a la realitat històrica del món del ferrocarril. Aquest antic edifici construït per MZA l'any 1928 i destinat al control de la circulació dels trens, ha estat rehabilitat i museïtzat dins del projecte de Centre d’Interpretació del Ferrocarril, on es pot contemplar i experimentar a través d´objectes, fotografies, plànols i un audiovisual, l’evolució dels sistemes de senyalització i comunicació ferroviària al llarg de la història. A l’exterior de l’edifici, es poden visitar el pont giratori i diversos vehicles ferroviaris restaurats. També hem de destacar la Colònia Fàbrica de Flix, una urbanització creada al costat de l'Empresa Electroquímica, on al principi hi vivien famílies dels tècnics, moltes d'elles estrangeres, per tal de facilitar-los una habitatge prop de l'empresa on treballaven.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar