Jesús Bru

Foto: 

Cedida
Jesús Bru

Jesús Bru: "No podem tallar amb unes tisores el passat del futur perquè és un fil continu"

El Museu de les Terres de l'Ebre estrena l'exposició 'Col·leccionar passions: Jesús Bru i el Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba'
Anna Zaera
,
21/07/2015
Entorn
La seva vida sempre ha estat vinculada amb els objectes que tenen història. Jesús Bru (Vilalba dels Arcs, 1947) ha fet de la seva passió per conservar peces antigues un estil de vida i una professió: restaurador. El 2014, el Museu de les Terres de l’Ebre i Jesús Bru van signar un conveni pel qual un centenar d’objectes de les seves col·leccions etnogràfiques van ingressar al fons del Museu: estris domèstics, eines del camp i d’oficis tradicionals, peces d’indumentària, roba de casa tradicional, joguets infantils i altres objectes procedents, principalment, de Vilalba dels Arcs i Pena-roja de Tastavins. La Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya (OPEI) de la que en forma part el Museu de les Terres de l’Ebre han encetat un nou cicle d’exposicions destinat a divulgar el paper de particulars i col·leccionistes d’arreu de Catalunya en la salvaguarda del patrimoni cultural català. La primera de les exposicions d’aquest nou cicle s’inaugura el proper divendres 24 de juliol a les 19:30h al Museu de les Terres de l’Ebre, sota el títol 'Col·leccionar passions: Jesús Bru i el Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba'.
"Un museu es basa en preservar el patrimoni perquè arribi a les generacions futures. És un reconeixement a la gent que ens dediquem a col·leccionar el patrimoni per a que no es perdi"

- Després de passar per l’escola del poble i el col·legi dels Josepets de Tortosa, te'n vas a Barcelona, on esclata la teva passió pel col·leccionisme... On trobem el naixement d'aquesta afició?
Barcelona em va obrir a un món que jo desconeixia totalment. La música clàssica i les exposicions m'encantaven. En aquell moment, vaig començar a descobrir antiquaris, brocanters, parades de quincallers i també dipòsits de runa. Als aniversaris, en lloc de comprar una cosa nova, pensava: per què no compro una antiguitat? Són objectes molt especials...

- Per què són especials per a tu?
Em fascina la història que tenen les peces antigues. De petit, ja m'atreien bastant les civilitzacions antigues, les pel·lícules de romans... Quan arriba a les teves mans una peça que té molts anys, et muntes la pel·lícula... T'imagines per quines mans ha passat... Els objectes nous no tenen cap tipus de trajectòria de vida. Si se't trenquen, vas al mercat i en pots trobar altres d'exactament iguals.

- Quin tipus de peces t'han commogut més?
Sempre he preferit les peces com més antigues millor. Les que més m'estimulen són les de la Prehistòria. Quan vas al camp i trobes alguna peça iber o fenícia és meravellós. Per això, m'apassiona l'arqueologia i a Vilalba he pogut gaudir-ne molt.

- De quines descobertes n'estàs més orgullós?
El descobriment del Santuari Fenici del Calvari de Vilalba dels Arcs n'és un de molt important. És del 600 i 700 AC. El més interessant és que és d'estil fenici, però autòcton del territori.

- De la teva col·lecció particular, destaca la terrissa i la ceràmica. Cànters, gerros, plats, plàteres i rajoles pintades, datades entre finals del s. XVIII i principis del s. XIX. Què destacaries de la teva?
La ceràmica popular: gerres, olieres, formatgeres... Objectes que s'han fet servir durant segles i que tenen un encant increïble. Sempre m'ha captivat molt perquè en aquest tipus de ceràmica, pots seguir el rastre de la vida quotidiana. És curiós que, des dels ibers fins ara, no s'ha evolucionat tant. Fins que no ha arribat el plàstic, hem fet servir pràcticament els mateixos atuells que els ibers. La gent veu els ibers i els romans com civilitzacions molt antigues, però si mires els estris de cuina pràcticament són els mateixos...

- Des de 2011, el Museu de les Terres de l’Ebre ha incorporat en els seus fons part dels materials arqueològics i etnològics de molts col·leccionistes del territori. Aquesta exposició és un reconeixement a aquesta tasca?
Sí. Un museu es basa en preservar el patrimoni perquè arribi a les generacions futures. És un reconeixement a la gent que ens dediquem a col·leccionar el patrimoni per a que no es perdi.

- Creus que la societat mira més al futur que al passat?
El futur ven més que el passat. Són obsessions de la societat consumista...

- Avui dia es torna a valorar la singularitat d'allò únic?
Crec que és molt senzill, quan fa molt temps que no has tingut contacte amb una cosa, quan la tornes a veure, et sorprèn. Més que el valor històric o allò que significa, crec que ho fem per nostàlgia...

- Podríem dir que tots els col·leccionistes són uns nostàlgics?
Jo considero que sóc modern, que estic al dia de les innovacions. Però no podem tallar amb unes tisores el passat del futur perquè és un fil continu i allò interessant és conservar-lo tot sencer.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Exposició 'Col·leccionar passions: Jesús Bru i el Grup d'Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba'
Del 24 de juliol al 20 de setembre
Museu de les Terres de l'Ebre - Amposta
Fitxa d'agenda de Surtdecasa

  

A

També et pot interessar