Les 10 millors rutes en BTT pels espais de la Batalla de l'Ebre

L'historiador David Sancho recull les millors passejades en bicicleta per espais d'alt valor històric
Surtdecasa Ebre
,
20/02/2014
Entorn
Us agrada anar en bicicleta i, a més, sou uns éssers curiosos per conèixer la història més recent de les nostres contrades? Tenim un pla que no podeu rebutjar. Ciclopassejades pels espais més representatius de la Batalla de l'Ebre a les quatre comarques ebrenques. A cavall de la BTT, podreu descobrir els búnquers i trinxeres que s’han recuperat, ascendir a les serres, baixar barrancs, rodar pels camps i recórrer les poblacions que van ser l’escenari d’aquest conflicte.
 
Aquesta suggerència que us traslladem ha estat la idea original de l'historiador David Sancho (Barcelona, 1973) que ha publicat el llibre La Batalla de l'Ebre, 14 itineraris amb BTT amb l'editorial Cossetània. Les rutes, que es poden trobar ampliades al llibre, han estat pensades per a un usuari mitjà de la BTT i, tot i que requereixen una certa resistència física, no tenen dificultats tècniques considerables. També procuren agafar com menys millor les carreteres principals. Els itineraris oscil·len entre els 20 i els 55 quilòmetres, per la qual cosa queden a l’abast d’una gamma molt àmplia de practicants de la BTT.
 
1- Sebes i l'Ermita de Santa Madrona: Aquesta ruta s'inicia a Flix, important localitat durant la Batalla de l'Ebre pel fet de ser el lloc triat per a la construcció d'un pont de ferro que havia de permetre el pas de vehicles i material pesant cap a la línia de front. La ruta inclou una passejada per la zona de Sebes, lloc de pas del riu durant l'ofensiva republicana i actualment una reserva natural. Des d'aquí, iniciarem el camí cap a l'estratègica ermita de Santa Madrona, per tornar a Flix tot passant per Riba-roja d'Ebre.
 
2- La Picossa: Els punts elevats de l'escenari de la Batalla de l'Ebre van esdevenir cabdals per poder controlar els moviments de les tropes, les serres de Pàndols, de Cavalls o de la Fatarella foren espais clau durant l'enfrontament. Prop de Móra d'Ebre, la muntanya de la Picossa va ser utilitzada com a observatori de la línia de front. Aquesta ruta surt d'Ascó – concretament de la carretera de les Camposines- i recorre el GR99 fins a Móra d'Ebre, creuant el pas de l'Ase fins tornar a Ascó. Una visió privilegiada de la zona de l'Ebre més agredida durant la batalla.
 
3- El Pas de l'Ebre per Miravet: Una de les imatges més conegudes de la Batalla de l'Ebre és la fotografia de les tropes republicanes creuant el riu per Miravet, un muntatge propagandístic que havia de servir per plasmar l'avenç republicà. Des de Miravet, ens dirigirem en bicicleta fins al Pinell de Brai. Des d'allà, pujarem direcció Benissanet, per la Serra de Cavalls, on podrem visitar un refugi antiaeri, i tornarem per carretera a Miravet. Riu i muntanya entre la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.
 
4- El fort de Blario i la punta del Duc: La zona de la Pobla de Massaluca va ser una de les més tranquil·les de la Batalla de l'Ebre, ja que després de l'ofensiva inicial no va registrar enfrontaments fins pràcticament al final de la batalla. Així, des de la Pobla podrem visitar dos espais relacionats amb la línia Algars: el fort de Blario, antiga posició d'artilleria de l'esmentada línia, i les trinxeres de la punta del Duc, un complex defensiu emplaçat sobre l'aiguabarreig Ebre-Matarranya, amb unes vistes espectaculars. L'itinerari comença des del Mirador de la Bassa, a la Pobla de Massaluca.
 
5- La Serra de la Fatarella: La Serra de la Fatarella va ser el rader reducte de resistència republicana durant la Batalla de l'Ebre, i en els darrers anys s'hi ha fet una important tasca de recuperació de búnquers, trinxeres i espais que testimonien la importància que va tenir durant l'enfrontament. Dins del municipi de La Fatarella, hem d'anar a l'àrea de servei de les Camposines. En aquesta ruta passem pel Campament XV del Cos de l'Excèrcit, el Memorial de les Camposines i també els antis refugis. Amb aquesta ruta gaudirem d'unes magnífiques vistes d'ocell de tota la plana de la Ribera d'Ebre.
 
6- Els Quatre Camins: Aquesta ruta surt del poble vell de Corbera d'Ebre, des d'on anirem cap a Vilalba dels Arcs, localitat on va aturar-se l'ofensiva republicana que pretenia arribar a Gandesa. A Vilalba, la idea és visitar la punta Targa, a la cruïlla dels Quatre Camins, on van produir-se alguns dels combats més durs durant els intents dels franquistes de fer fora els republicans de les seves posicions. La ruta finalitzarà un altre cop al Poble Vell de Corbera, després d'haver passat per la Fatarella.
 
7- La Serra de Cavalls i la vall de la Torre: Per als dos excèrcits enfrontats, Corbera d'Ebre i Gandesa foren dues poblacions molt disputades durant la Batalla de l'Ebre. Corbera guardava l'accés a la serra de Santa Madrona i a la serra de Cavalls, i l'assalt a aquesta darrera va permetre als franquistes guanyar la Batalla. En aquest cas, la proposta és recorrer la vall de les Carrubes, per endinsar-nos després a la solitària vall de la Torre i tornar cap a Corbera, tot passant per l'Ermita de Santa Madrona. A més, també hi ha la possibilitat d'assolir la punta Redona, cim de la Serra de Cavalls, que ofereix una magnífica panoràmica del camp de batalla.
 
8- El coll del Moro: El Coll del Moro és un turó situat a prop de Gandesa, des d'on els nacionals ordenaven les operacions militars contra les tropes republicanes. El mateix Franco va visitar-lo per dirigir les operacions bèl·liques. Des d'aquí ens dirigirem a Batea, població que va quedar a la reraguarda nacional, per avançar cap a la partida dels Barrancs i Vilalba dels Arcs, població que es va convertir en escenari dels combats en els primers dies de la batalla.
 
9- El pas de l'Ebre per Amposta: La zona d'Amposta també va ser un escenari del pas de la Batalla de l'Ebre, malgrat que en aquest cas es tractava d'una “maniobra de distracció” que havia de despistar l'excèrcit franquista mentre es produïa el pas principal dels republicans entre Riba-roja i Miravet. La ruta comença al sortir d'Amposta direcció Tortosa, on circularem per una vista que va paral·lela al canal de la dreta de l'Ebre. Per allà anirem fins a la torre de la Carrova. Després ens dirigirem cap a la Torre i l'Ermita de l'Aldea. Després, agafarem el GR99 per anar fins a Deltebre. Al costat del riu podrem observar els búnquers del Passeig fluvial, construïts el 1938 pels republicans.
 
10- L'Aeròdrom de La Sénia: Aquesta ruta ens permetrà acostar-nos a un aspecte important, la guerra aèria. En aquest àmbit de la guerra, l'excèrcit franquista es va mostrar molt superior al republicà, i va establir a La Sénia (a partir de l'abril de l'any 1938) una base aèria des de la qual atacava els ponts i passarel·les estratègiques construïdes pels republicans per fer arribar reforços al front de l'Ebre. La ruta permet conéixer el riu Sénia, nexe d'unió entre Catalunya i el País Valencià. La ruta s'inicia des del Passeig de la Clotada per anar a buscar la Costa de la Pedrola, des d'on anirem direcció l'Hipòdrom, des d'allí ens dirigirem a l'Aeròdrom i al Molí de la Roca, des d'on anirem fins al barranc del riu Sènia per tornar al poble.
 
Si vols, seguir les rutes fil per randa et recomanem el llibre de David Sancho La Batalla de l'Ebre, 14 itineraris amb BTT, on hi ha una descripció detallada de la ruta, mapes de l'itinerari, relació de distància, cartografia i fotografies de cada espai afectat.
 
    

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar