Convent de Sant Salvador

Foto: 

Jaume Massip
Ermita de la Pietat d'Ulldecona

Les 6 experiències culturals en espais místics de les Terres de l'Ebre

Ermites, convents, santuaris i fins i tot catedrals, llocs per desconnectar aquest estiu
Anna Zaera
,
28/07/2016
Entorn
Hi ha espais singulars que barregen espiritualitat i cultura d'una manera natural, segurament perquè fa molts anys, o molts segles, van estar pensats amb aquesta mateixa voluntat. Per això, ermites, convents o monestirs deixen de ser construccions allunyades de la vida social per situar-se a l'eix d'una oferta cultural que contempla cada cop més el seu valor patrimonial. Hem volgut fer un recull d'aquells llocs imprescindibles que hauries de visitar si la teva intenció aquest estiu és buscar l'essència i transcendir altres divinitats més quotidianes com les cerveses, els vermuts o les paelles dels diumenges. Que ho gaudeixis!

1. Convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan
Potser un dels llocs místics més bonics de les Terres de l'Ebre. En els darrers temps, són moltes les iniciatives culturals que acull aquest convent franciscà que s'aixeca a l'est d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Fou fundat el 1543 i transformat en casa de recol·lectes el 1576. L'església es conserva sencera i amb culte, però el convent és en ruïnes. El que el fa més singular és el claustre renaixentista. En aquest lloc envoltat de natura i espiritualitat, s'han celebrat diferents concerts durant la primavera, que continuaran aquest estiu. La pintura també s'unirà a aquesta voluntat còsmica i el diumenge 31 de juliol s'inaugurarà l'exposició 'Buscant la forma de l'univers'. Un imprescindible si aneu a la Terra Alta!
Més informació

2. Monestir de Santa Maria de La Ràpita
Per segon any consecutiu, l'Ajuntament de La Ràpita ha programat, a través del Museu de la Mar de l'Ebre i l'Oficina de Turisme, visites teatralitzades per explicar els orígens de la població. Aquesta iniciativa va començar l'any passat amb la ruta 'Monges, pirates i colons. De quan Sant Carles només era la Ràpita'. Una de les rutes gira al voltant del monestir de Santa Maria de la Ràpita, una construcció que actualment gairebé no manté cap vestigi del que va ser. Les monges van viure-hi fins al segle XVI, moment en què van marxar a Tortosa ja que, segons els historiadors, el lloc no era adient per una comunitat de religioses a causa de la seva exposició als atacs dels corsaris. A partir de l'elaboració del guió del Museu de la Mar de l'Ebre i el guiatge dels monitors del SET, una actriu del grup de teatre local Xip-Xap. Àngela Gomar, interpreta la darrera monja santjoanista del monestir.
​Més informació

  • imatge de control 1per1

3. Ermita de la Pietat d'Ulldecona
Sense dubte, és un dels santuaris més impregnats per la cultura tan prehistòrica com contemporània. Durant tot el mes de juny i juliol, les Jornades Musicals a l'Ermita hi han afavorit aquestes experiències místiques de diumenge a la tarda. En aquest mateix espai, es pot fer un viatge en el temps i gaudir d'una visita guiada al Conjunt Rupestre des de l'Ermita de la Pietat que consta de la visita al Centre d'Interpretació d'Art Rupestre 'Abrics de l'Ermita', situat als baixos de l'Ermita i, a continuació, es camina cap als dos espais visitables on es troben les pintures rupestres. En primer lloc, l'abric 1, situat a uns 500 m del santuari, on hi trobem una escena de cacera molt ben conservada amb un estil narratiu i naturalista claríssim, i, en segon lloc, la visita a l'anomenada 'Cova Fosca', que és l'abric més gran de tots i l'únic on podem trobar restes de figures d'estil esquemàtic-abstracte i semi-esquemàtic. Amb molta raó els nostres avantpassats ja van decidir habitar aquestes coves que estaven més prop del cel que la plana que queda just a sota.
Més informació

4. Ruta de Cardó
La serra de Cardó, a la Ribera d’Ebre, és un dels espais més desconeguts del país, i va ser l’emplaçament escollit pels monjos carmelitans per construir-hi el seu monestir al segle XVII. Aprofitant l’aïllament de nuclis poblats i tenint a l’abast tots els recursos de la natura, van bastir a la serra fins a 14 ermites, algunes d’elles molt inaccessibles, com l’ermita de la Columna, i diverses fonts, entre les quals n’hi ha amb propietats medicinals. Després es va convertir en balneari el 1866, aprofitant les aigües medicinals que hi havia a la zona. Fins a finals del segle XX, va funcionar com a planta embotelladora d’aigua mineral.  Algunes empreses de la zona organitzen rutes de senderisme, per conèixer aquests racons màgics, com per exemple la 'Cova Lluminosa', que deu el seu nom a la llum que rep del sol que, en certa hora del dia, l’il·lumina i la fa brillar. 

5. Església del Poble Vell de Corbera d'Ebre
És un dels espais espirituals més tacats de sang i, per això, amb més càrrega energètica de les Terres de l'Ebre. Normalment s'hi organitzen exposicions, concerts i tastos de vins. Va començar a construir-se a finals de segle XVIII damunt d'una antiga església romànica, i va concloure l'any 1827. Durant la Batalla de l'Ebre, l'església va quedar en ruïnes i en els darrers anys s'ha treballat en diverses fases de consolidació. Si la visiteu, podeu aprofitar per fer un recorregut per l'Abecedari de la Llibertat, que es reparteix pel que va ser l'antic poble de Corbera d'Ebre.

6. Catedral del Tortosa
Finalment, tot i que la catedral de Tortosa no es troba envoltada de vegetació i enmig del no-res, val la pena destacar aquest edifici com uns dels temples més majestuosos de les Terres de l'Ebre, i per tant, un espai on trobar també la grandesa de l'espiritualitat enmig dels carrers del Nucli Antic de Tortosa. En aquests moments, i fins al 31 de juliol, podreu gaudir de l'exposició fotogràfica dedicada a la Catedral de Tortosa i a la Mare de Déu de la Cinta, en què s'hi poden veure les obres de nou fotògrafs locals. L'exposició mostra, des de diferents òptiques, la bellesa, majestuositat i riquesa del temple, a partir de les diferents tècniques que utilitzen els convidats a la mostra.
Més informació

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar