Pescadors autèntics per un dia

L’Estació Nàutica de La Ràpita dóna a conèixer la pesca tradicional a la Badia dels Alfacs
Surtdecasa Ebre
,
26/08/2011
Entorn
En l’actualitat, hi ha professionals del mar que segueixen guanyant-se la vida a través de la pesca tradicional. Un d’ells és Mayan Zaragoza que, com en el seu moment ho féren els seus avantpassats, captura peixos amb les mans a les zones menys profundes de la Badia dels Alfacs (tocant a la Punta de la Banya). 
 
Veient que la seua tècnica està en perill d'extinció, Mayan ha convertit la seua professió en un reclam per aquells visitants interessats en conéixer els mètodes tradicionals de pesca al Delta de l'Ebre. Per això, la seua empresa, Turimar, juntament amb l’estació Nàutica de La Ràpita,  organitzarà a partir d’ara sortides turístiques perquè aquell qui vulgui pugui arromangar-se i pescar amb les seues pròpies mans. Nosaltres vam viure l'experiència i podem assegurar que l'activitat conjuga perfectament l'aprenentatge amb la diversió.
 
“La gent s’ho passa molt bé perquè pot capturar peix d’una manera molt senzilla”, diu Zaragoza, aquest rapitenc bronzejat que sol sorprendre els visitants tant per la seua tècnica com per la seua semblança (més que considerable) amb el cantant Sting. "Tot i que en un primer moment s'ho miren amb incredulitat, de seguida comencen a apreciar la tècnica i els resultats", diu Mayan.
 
El procediment de captura és el següent:  es rodeja un perimetre d’aigua de menys d’un metre de profunditat amb una xarxa perquè els peixos quedin atrapats al mig. A continuació  s’espera a que aquests quedin soterrats a la sorra. Després, paupant la superfície (per això es diu 'pesca a la paupa'), es detecta la silueta del peix, s’assegura un bon placatge i s’agafa amb la mà.
 
Tot i que Mayan demostra una gran habilitat (detecta el peix on altres només veuen sorra) assegura que “tothom pot fer-ho quan perd la por”. I la sensació és realment engrescadora.
 
El peix capturat (tant si Mayan fa l'activitat per als turistes com si la fa un dia de cada dia) fa cap a la llotja de peix de La Ràpita i,  finalment, en menys de 24 hores, als plats dels comensals, que podran gaudir d’una moixarra d’un sabor molt diferent a les de piscifactoria.
 
Aquesta experiència demostra que el Delta de l’Ebre és un ecosistema natural únic que ha decidit obrir-se al visitant d’una manera respectuosa amb l’entorn. 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar